Sosyal Medya

Güncel

Rus savaş uçakları birbirini vurdu

Rusya'nın Sibirya bölgesinde, iki yıl önce yaşanan Mig-31 kazasıyla ilgili detaylar ortaya çıktı. Askeri tatbikatta Mig-31 tipi avcı uçağı düşmüş pilotlar uçağı fırlatma koltuğu ile terk ederek sağ kurtulmuştu. Rus yetkililerden kazayla ilgili temel bilgilendirme dışında bir açıklama gelmemişti. İki yıl sonra kazanın raporuna ulaşan Rus Baza internet sitesi, Mig-31'in yanlışlıkla atılan bir füze ile düşürüldüğünü açıkladı.



GERÇEK MÜHÄ°MMAT KULLANIYORDU

Rusya'da yapılan tatbikatın hava bölümünde uçaklara gerçek mühimmat yüklenmiÅŸti. Dog fight yani hava savaşına giren iki Mig-31'den birinde diÄŸer uçağı Zaslon-AM radarı ile tespit etti. Ardından Baget-55 silah sistemi ile kilit atıldı.

Hava savaşı sırasında pilot, sanal atış gerçekleÅŸtirmeye karar verdi. R-33 füzesini seçti. Simülasyon seçilmesine raÄŸmen R-33 füzesi gerçekten ateÅŸlendi. Pilot diÄŸer uçağı uyarmasına raÄŸmen kaçınma manevrası tamamlanamadan R-33 Mig-31'i vurdu.

SÄ°STEM ARIZASI MI?

Baza internet sitesinin haberine göre, Ruslar yüksek irtifadan uçan keÅŸif ve bombardıman uçaklarının önlenmesi için geliÅŸtirilen Mig-31'de dönemin geliÅŸmiÅŸ hava savunma sistemleri yer alıyordu. Baza'ya konuÅŸan ve adı gizli tutulan uzman, olayın Mig-31'de yer alan farklı sistemlerin uyuÅŸmazlığı nedeniyle meydana geldiÄŸine dikkat çekiyor. Uçağın Baget-55 silah sistemi, Mig-31'e entegre Zaslon-AM radarlarından gelen verileri etkin olarak deÄŸerlendiremedi.

DOST MU, DÜÅžMAN MI?

Bu sebepten de pilotlar sistemin yükünü azaltmak için radar sistemini düzenli aralıklarla açıp kapatıyor. Bu da dost düÅŸman tanıma özelliÄŸini devreden çıkarıyor ve aynı filodaki uçaklar birbirini tanıyamıyor.

Rus uzmanlar için bir baÅŸka kaza nedeni de IFF sisteminin etkili çalışmaması. Böyle bir durumda diÄŸer MiG-31, düÅŸman uçağı olarak yansımış olabilir.

Bütün bu verilere raÄŸmen yaÅŸanan kaza ve Rus Hava Kuvvetleri'nde yaÅŸanan sorunlarla alakalı bilinmeyen pek çok nokta var.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.