Sosyal Medya

Güncel

TBMM’ye teklif sunuldu: 8 Mayıs ‘Soykırımı Anma Günü’ kabul edilsin

İYİ Parti Grup Başkanvekili Türkkan, Fransa’nın 24 Nisan'ı 'Ermeni Soykırımını Anma Günü' ilan etmesine tepki göstererek 8 Mayıs’ın ‘Cezayir Soykırımı Anma Günü’ olarak kabul edilmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifini sundu.



Fransa'nın 24 Nisan'ı 'Ermeni Soykırımını Anma Günü' ilan etmesine tepki gösteren Ä°YÄ° Partili Lütfü Türkkan, Türkiye'de de 8 Mayıs'ın ‘Cezayir Soykırımı Anma Günü' olarak kabul edilmesi için TBMM BaÅŸkanlığı'na kanun teklifi verdi.

Türkkan, "Fransa Cumhuriyeti'nin Cezayir Halkına Yönelik GerçekleÅŸtirdiÄŸi Katliamların ‘Soykırım' Olarak Tanınması" baÅŸlığını taşıyan kanun teklifinin gerekçesinde, Cezayir Devleti'ni oluÅŸturan toprakların 1517-1830 yılları arasında, 313 yıl boyunca Osmanlı idaresinde kaldığını kaydetti. "Osmanlı Devleti 313 yıllık süre zarfında Cezayir'de yaÅŸayan tüm toplumsal gruplara dini, kültürel ve etnik özgürlükler tanımış ve asimilasyon politikası izlememiÅŸtir" diyen Türkkan, kanun teklifinin gerekçesinde ÅŸu görüÅŸleri dile getirdi:

"Cezayir, 1830 yılında Fransa tarafından Osmanlı'dan alınarak sömürgeleÅŸtirilmiÅŸtir. Fransa, Cezayir'de en baskıcı ve sert rejimlerinden birini kurmuÅŸ ve siyasal bağımsızlığa dair hiçbir emare bırakmamıştır. 19. Yüzyıl'da pek çok sömürgesinde yer yer özerk yapılar kuran Fransa, Cezayir'de yerli halkı tebaa olarak görmüÅŸ ve hiçbir ÅŸekilde yerel yönetim uygulamasını tesis etmemiÅŸtir. Bu tarihsel süreç içerisinde Fransız yönetimi, Cezayir'de Arapça ve Berberice yerine Fransızca'yı dikte etmiÅŸ, misyonerlik faaliyetleri güderek halkı HristiyanlaÅŸtırmak için baskı kurmuÅŸ, iÅŸgale karşı direnen kabilelerin arazilerine el koymuÅŸ ve bu arazileri Fransa'dan gelen Hristiyan nüfusa tahsis etmek suretiyle Cezayir'de yaÅŸayan demografik yapıyı deÄŸiÅŸtirmeyi hedeflemiÅŸtir.

'FRANSA HÜKÜMETÄ° TARAFINDAN PLANLI OLARAK YOK EDÄ°LMÄ°ÅžLERDÄ°R'

II. Dünya Savaşı'nın sona erdiÄŸi 8 Mayıs 1945'te Fransızlar, Cezayir'in Setif ve Guelma kentlerinde bağımsızlık yanlısı gösteriler yapan 45 bin Cezayirli sivili sistematik bir ÅŸekilde öldürmüÅŸtür. Setif ve Guelma'da baÅŸlayan toplu infazlar, Cezayir'in bağımsızlığını kazandığı 1962 yılında kadar sistematik olarak devam ettirilmiÅŸ ve çok sayıda Müslüman Cezayirli planlı olarak Fransa Hükümeti tarafından yok edilmiÅŸtir. Setif ve Guelma katliamları baÅŸta olmak üzere, 1945'ten 1962'ye kadar süren Fransız saldırılarında 1 milyonun üzerinde Cezayirli planlı ve sistematik olarak acımasızca öldürülmüÅŸtür"

'BM SOYKIRIM TANIMINA UYUYOR'

Fransa'nın taraf olduÄŸu Türkiye'nin onayladığı soykırım suçunun önlenmesine ve cezalandırılmasına dair sözleÅŸmeyi hatırlatan Türkkan, teklifinin gerekçesinde ayrıca "SözleÅŸmenin 2. maddesi gereÄŸince; ulusal, etnik, ırksal veya dinsel bir grubu, kısmen veya tamamen ortadan kaldırmak amacıyla iÅŸlenen fiiller, soykırım suçunu oluÅŸturur. Türkiye'nin taraf olduÄŸu bu uluslararası sözleÅŸme kapsamında, Cezayir'de Fransa Hükümeti tarafından sistematik olarak ve planlı bir ÅŸekilde, bölgede demografik bir dönüÅŸüm amacını uhdesinde barındırarak yapılan toplu katliamlar BirleÅŸmiÅŸler Milletler soykırım tanımlanmasına uymaktadır. Açıklanan gerekçelerle ortak tarihsel ÅŸuurumuz olan Cezayir halkına yönelik insanlık ve vicdan dışı bu eylemlerin soykırım olarak kabul edilmesi amacıyla bu kanun teklif edilmiÅŸtir" ifadelerine yer verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.