Sosyal Medya

Bor mineralinden üretilen madde yeni bir devrim niteliğinde mi?

Çin'deki Şiamen Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, bor mineralinden üretilen "borofen"in süper hızlı bilgisayarlardan pillere, transistörlerden dokunmatik ekranlara kadar birçok kullanım alanında "grafen"in yerini alacak bir malzeme olabileceğine işaret ediyor.



Uzmanlar, borofenin, ısıyı ve elektriÄŸi en iyi ileten malzeme olarak kabul edilen ve çelikten 200 kat daha güçlü olan grafenden daha güçlü ve esnek olduÄŸunu söylüyor.
 
MIT Technology Rewiew adlı bilim sitesi, borofenle ilgili araÅŸtırmayı "Üzgünüz grafen- Herkesi heyecanlandıran yeni mucizevi malzeme borofen" baÅŸlığıyla duyurdu.
 
Haberde özetle ÅŸöyle deniliyor:
 
"Kısa bir süre öncesine kadar grafen en yeni mucizevi malzeme olarak kabul ediliyordu. Süper güçlü, atom kalınlığındaki bu karbon "kümes teli", borular, toplar ve çeÅŸitli ilginç ÅŸekiller oluÅŸturabiliyor. Malzeme mühendisleri, elektriÄŸi iletebildiÄŸi için grafen tabanlı bilgisayar iÅŸlemciliÄŸi ve grafen çip endüstrisi çağının baÅŸlayabileceÄŸinden söz ediyordu. Avrupa BirliÄŸi, grafen endüstrisi için bir milyar Euro'luk kaynak tahsis etti."
 
"Bu cesur, grafen tabanlı dünya henüz yaÅŸama geçmedi ancak diÄŸer iki boyutlu malzemelerle ilgili yeni bir arayış baÅŸlattı. Ve bunlar arasında en heyecan verici malzeme; kristal benzeri yapılar oluÅŸturabilen tek katmanlı bor atomları oldu."
 
"Borofenin bu kadar heyecan yaratmasının nedeni, olaÄŸanüstü geniÅŸ bir uygulama alanı için uygun olması. Elektro-kimyacılar, borofenin daha güçlü lityum-iyon pillerde anot malzeme olabileceÄŸini düÅŸünüyor. Kimyacılar, borofenin katalitik kabiliyetlerinden büyülenmiÅŸ durumda. Ve fizikçiler de borofenin farklı atom ve molekülleri algılama kapasitesini test ediyor."
 
Grafenden daha güçlü ve esnek
"Borofenin çok eski olmayan bir geçmiÅŸi var. Fizikçiler, bu malzemenin varlığını 1990'larda bor atomlarının nasıl tek boyutlu bir tabaka oluÅŸturabileceÄŸini gösteren bilgisayar simülasyonlarıyla keÅŸfetti."
 
"Ancak bu malzeme 2015'teki kimyasal buhar çökeltme deneylerine kadar sentezlenmedi. Bu deneyde sıcak gaz halindeki bor atomları saf gümüÅŸün serin yüzeyinde yoÄŸunlaÅŸtırılıyor. GümüÅŸ atomlarının dizilimi, bor atomlarını benzer bir kalıba girmeye zorluyor ve her bir atom altı kadar atoma baÄŸlanarak düz bir altıgen yapı oluÅŸturuyor."
 
"Ancak bor atomlarının önemli bir bölümü sadece dört ya da beÅŸ atoma baÄŸlanıyor ve bu da yapıda bir boÅŸluÄŸa neden oluyor. Borofen kristallerini bu boÅŸluk desenleri özel kılıyor."
 
"Bu sentezden beri kimyacılar, borofenin kimyasal içeriklerini tanımlamaya çalışıyordu. Bunun sonunda borofenin, grafenden daha güçlü ve daha esnek olduÄŸu görüldü. Borofen, elektriÄŸi ve ısıyı iletebilmesinin yanında bir süper-iletken. Borofen aynı zamanda hafif ve oldukça reaktif. Bu da borofeni bataryalarda metal iyonları depolamak için ideal bir aday haline getiriyor."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.