Sosyal Medya

Güncel

Sri Lanka'da terör saldırıları sonrası güvenlik bürokrasisine neşter

Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena, Paskalya terör saldırılarıyla ilgili ihmalleri nedeniyle güvenlik bürokrasisindeki üst düzey isimlerin yerine 24 saat içinde yeni atamalar yapılacağını açıkladı.



Sri Lanka Devlet BaÅŸkanı Maithripala Sirisena, ülkede Paskalya günü yaÅŸanan terör saldırılarındaki görev ihmalleri nedeniyle savunma müsteÅŸarı, genelkurmay baÅŸkanı ve emniyet müdürünün görevden alınacağını ve bu kiÅŸilerin yerine 24 saat içinde yeni atamalar yapılacağını duyurdu.

Sirisena, televizyondan halka hitaben yaptığı konuÅŸmada, terör saldırıları öncesinde uyarı nitelindeki istihbarat raporlarını deÄŸerlendirip gerekli önlemleri almayan güvenlik kurumlarının yöneticilerinin görevden alınacağını ve kurumların terörle mücadele eÅŸ güdümü saÄŸlamak üzere yeniden yapılandırılacağını duyurdu.

Savunma müsteÅŸarı, genelkurmay baÅŸkanı ve emniyet müdürünün istifalarını istediÄŸini belirten Devlet BaÅŸkanı Sirisena, yerlerine 24 saat içinde yeni atamaların yapılacağını belirtti.

Güvenlik kurumlarının başındakilerin dost bir komÅŸu ülkeden saldırılarla ilgili gelen uyarıların ve eldeki mevcut diÄŸer istihbarat bilgilerinin gereÄŸini yapmadıkları gibi kendisini de bilgilendirmediklerinin altını çizen Sirisena, "Bu ülkenin istihbarat birimlerinin aktardığı bilgiler ilgililerce tarafıma iletilmemiÅŸtir. EÄŸer durum böyleyse ivedilikle önlem alınmalıdır. Görevini yerine getiremeyenler hakkında gereÄŸi yapılacaktır." dedi.

8 ülkeden terörle mücadelede destek sözü

Åžu ana dek terörle mücadelede gerekli istihbarat kabiliyetine ve teknolojik donanıma sahip 8 ülkenin Sri Lanka'ya destek sözü verdiÄŸini ifade eden Sirinesa, "Ä°nanıyorum ki güvenlik sektörünün bu ÅŸekilde yeniden yapılandırılması, dışarıdan alacağımız uzmanlık deneyimiyle birleÅŸtiÄŸinde terör tehdidinin çok yakında kökü kazınmış olacaktır." ifadelerini kullandı.

Hükümet Sözcüsü Rajitha Senaratne, daha önce yaptığı açıklamada, Paskalya gününde yaÅŸanan saldırılardan yerel terör örgütü "Ulusal Tevhid Cemaati"ni sorumlu tutmuÅŸtu. Senaratne, örgütün saldırıları uluslararası bir terör ÅŸebekesinin desteÄŸiyle gerçekleÅŸtirdiÄŸinden ÅŸüphelenildiÄŸini ifade etmiÅŸti.

 

Terör örgütü DEAÅž sözde haber ajansı aracılığıyla yayımladığı açıklamada, saldırıları üyelerinin gerçekleÅŸtirdiÄŸini ileri sürmüÅŸtü.

Emniyet Müdür Yardımcısı Priyalal Disanayaka imzasıyla yayımlanan, ülkenin 4 güvenlik birimine gönderilen 11 Nisan tarihli bir istihbarat raporunda, Ulusal Tevhid Cemaatinin Paskalya törenleri sırasında kiliselere yönelik saldırı planladığına dair bilgilerin yer aldığı ortaya çıkmıştı.

Hint istihbaratının Sri Lankalı yetkilileri ülkedeki ilk terör saldırısından 2 saat önce uyardığı iddia edilmiÅŸti.

Sri Lanka'da pazar günü Hristiyanlar için kutsal Paskalya ayini sırasında Kochchikade'deki St. Anthony's, Katana'daki St. Sebastian ve Batticaloa'daki Meryem Ana kiliseleri ile baÅŸkent Kolombo'daki beÅŸ yıldızlı Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerine bombalı saldırılar gerçekleÅŸtirilmiÅŸti.

Bu saldırıların ardından baÅŸkent Kolombo'nun banliyöleri Dehiwala'daki konukevi yakınında ve Dematogoda'da üst geçit yakınında patlamalar olmuÅŸtu.

Sri Lanka makamları, saldırılarda 359 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini, 500'den fazla kiÅŸinin yaralandığını açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.