Sosyal Medya

Güncel

Doğruhaber Yazarı: Dünün Reha Muhtarı, bugünün Turgay Güleri oldu

Doğru Haber Gazetesi Yazarı Mustafa Karakaş, ‘Kemalistleşen kaybeder’ başlıklı yazısında hükümete yakın medyanın dilinin bayağılığına vurgu yaparak önemli tespitlerde bulundu.



DoÄŸru Haber Gazetesi Yazarı Mustafa KarakaÅŸ, ‘KemalistleÅŸen kaybeder’ baÅŸlıklı yazısında hükümete yakın medyanın dilinin bayağılığına vurgu yaparak önemli tespitlerde bulundu.
 
Yazının tamamı ÅŸöyle:
 
Kemalizm kendine benzetme ideolojisidir. Ve bu konuda çok baÅŸarılıdır.
 
Son yıllarda (özellikle bu seçimde) Kemalizmin rakibini kendine benzetme stratejisi meyvesini verdi.
 
Ne demek istediğimi 1994 yılındaki medya dilini ve 2019 yılındaki medya dilini hatırlayanlar rahatlıkla anlayabilir.
 
1994 yılında seçimlere gidilirken ErdoÄŸan medya baronlarına karşı zafer kazandı. Halk dedi, umut dedi, mazlumlar dedi ve gönüllere girdi.
 
2019 seçimlerinde AK Parti adayları devasa medya desteÄŸine raÄŸmen kaybetti. Çünkü -istisnalar alınmasın ama- pek çok adayın gönlünde halka yer kalmamıştı. Artık umut vaat edemiyordu iktidar. Çok ciddi bir dil problemi vardı.
 
Oysa iktidara kaybettiren kendi medyasıdır, rakibine karşı kullandığı üsttenci dildir. DüÅŸünebiliyor musun? Bir televizyoncu canlı yayında Ekrem Ä°mamoÄŸlu için “oÄŸlum Ekrem” kelimesini kullanabiliyor.
 
Gençler medyanın saldırgan dilinin ne kadar zararlı olduÄŸunu anlayabilmek için video sitesine - Reha Muhtar-AteÅŸ- hattı yazarsa ne demek istediÄŸimi çok net anlar.
 
O süreçteki hakim medyayı Reha Muhtar temsil ediyordu. Saldırgan, ötekileÅŸtirici, ayrıştırıcı bir dil kullanıyor, soru sormak yerine ErdoÄŸan’ı ezmeye çalışıyordu.
 
2019 yılına gelin.
 
Turgay Güler’in Ekrem Ä°mamoÄŸlu’na sorduÄŸu sorular ile Reha Muhtar’ın soru tarzı neredeyse aynı kalıptı.
 
Evet, Kemalizm, rakibini kendine benzetme ideolojisidir dedik ya...
 
1994 yılında CHP beka söyleminde bulunuyor, ErdoÄŸan özgürlük, birlikte yaÅŸam, farklılıklara tahammül, katılımcı demokrasiden bahsediyordu. Günümüzde ErdoÄŸan’ın geçmiÅŸteki söylemlerini Ekrem Ä°mamoÄŸlu kullanıyor ve iktidar medyası bu dili kullanmaya devam ederse olacak olanı herkes biliyor:
 
Ekrem Ä°mamoÄŸlu 2023’te ErdoÄŸan’ın baÅŸkanlık yarışındaki rakibi olur.
 
Normal ÅŸartlarda CHP kökenli bir adayın ErdoÄŸan’ı yenme ihtimali yoktur. Lakin iktidarın ve medyasının kullandığı keskin dil sadece ama sadece Ekrem Ä°mamoÄŸlu’nu güçlendirecektir.
 
Normal ÅŸartlarda Türkiye solunun yönetme becerisi de yok gibidir. CHP’ye verilen oylar yönetmeye verilen oylar deÄŸildir zaten. YaÅŸam ÅŸekline, ideolojiye, -kısmen- ErdoÄŸan karşıtlığına verilen oylardır. Ä°zmir örneÄŸi aslında bu iddiamızın delilidir. Herkes bilir Ä°zmir macroköydür, ama CHP’nin köyüdür.
 
Elbette Ekrem Ä°mamoÄŸlu solcu bir belediye baÅŸkanı deÄŸil! BaÅŸarılı olmak için çok çalışacaktır. Ä°mamoÄŸlu sertleÅŸmemenin faydalarını gördü ve bu dili sürdürecektir. Ama iktidar medyası manipülatif ve kıyıcı dilin zararlarını henüz görebilmiÅŸ deÄŸil!
 
GörmüÅŸ olsaydı GüneÅŸ Gazetesi, Hakkâri saldırısı sonrası “4 ÅŸehit 6 yaralı MUTLU MUSUN EKREM” manÅŸetini atar mıydı?
 
Bu manÅŸet aslında Kemalizm’in kendine benzetmedeki baÅŸarısını göstermiyor mu?
 
Yıllarca Kemalistler dindarlar için niyet okuma dilini kullandı.
 
“Anıtkabire gidecek misiniz, Mustafa Kemal’i seviyor musunuz, belediyelerdeki kadın memurlar baÅŸörtüsüz çalışabilecekler mi?” sorularını soran bir Kemalist medya vardı eskiden ÅŸimdi KılıçdaroÄŸlu saldırıya uÄŸrayınca alkışlayan bir Neo Kemalist medya var.
 
Yazık! Oysa siz adil olmakla emrolunmuştunuz.
 
Diyeceksiniz ki madem “KemalistleÅŸen kaybeder” diyorsunuz, o halde Kemalistler neden kazandı?
 
El cevap: Kemalistler, Kemalizm’i överek kazanmadı, saÄŸcı adaylarla, saÄŸcı söylemlerle kazandı. Kemalistler bile Kemalist bir dille kazanılamayacağını anladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.