Kocaeli ValiliÄŸi, cezaevi çevresinde eylem yapmak isteyen yaÅŸlı kadınlara copla müdahale eden polisler hakkında soruÅŸturma baÅŸlattı.

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan Gebze Kadın Kapalı Ceza Ä°nfaz Kurumu'nda açlık grevinde bulunan mahkumlara destek olmak için bir süredir cezaevinin çevresinde eylemde bulunan kiÅŸiler, dün yine eylemde bulundu. Polis, eylemin sonlandırılmasını istedi. Polis eyleme devam edenlere müdahale ederek bölgeden uzaklaÅŸtırdı. HDP Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanlığı sosyal medya hesabından bir polisin, iddiaya göre eylemde bulunan kadınları copla itekleyerek bölgeden uzaklaÅŸtırdığı görüntüleri paylaÅŸtı.

"Provokatif eylemler" iddiası

Konuyla ilgili Kocaeli ValiliÄŸi'nde yapılan açıklamada, cezaevleri çevresinde eylem yapmanın yasak olduÄŸu belirterek, ÅŸöyle denildi:

Kandıra ilçesinde bulunan T ve F Tipi Ceza Ä°nfaz Kurumları ile Gebze ilçesinde bulunan Gebze Kadın Kapalı Ceza Ä°nfaz Kurumunda FETÖ/PDY, PKK, DAEÅž ve DHKP-C terör örgütü mensupları bulunmaktadır. Bu bölgelerde stant açma, toplantı ve gösteri yürüyüÅŸü veya basın açıklaması adı altında provokatif eylemler yapılabileceÄŸi, yönünde ciddi istihbari bilgiler alınması sebebiyle Kandıra T ve F Tipi Ceza Ä°nfaz Kurumları merkez olmak üzere 5 kilometre yarıçapındaki alan ile Gebze Kadın Kapalı Ceza Ä°nfaz Kurumunun bulunduÄŸu alan merkez olmak üzere 1 kilometre yarıçaplı alan içerisinde 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri YürüyüÅŸleri Kanununun 17 ve 22. maddesi ile 5442 sayılı Ä°l Ä°daresi Kanununun 11/C maddesine istinaden her türlü 'Açık ve kapalı toplantı, gösteri yürüyüÅŸü, basın açıklaması, çadır kurma, stant açma, el ilanı dağıtma' eylem ve etkinlikler 18 Ekim 2018 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar yasaklanmıştır.

"Soruşturma başlatıldı"

Valilik, yetki ve maksadını aÅŸan güvenlik görevlileri hakkında gerekli inceleme ve soruÅŸturma iÅŸleminin baÅŸlatıldığını ifade ederek, ÅŸu açıklamada bulundu:

"Gebze ilçesinde bulunan M Tipi Kadın Kapalı Ä°nfaz Kurumunda PKK/KCK terör örgütü sözde lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan sözde tecridin kaldırılması amacıyla cezaevlerinde baÅŸlatılan açlık grevi eylemlerine yapmış oldukları açlık grevi ile destek veren tutuklu ve hükümlülere destek amacıyla 9 Nisan 2019 tarihinden itibaren terör örgütü müzahir kitlesi tarafından cezaevleri önlerinde eylemler gerçekleÅŸtirilmeye baÅŸlanılmıştır. 9 Nisan 2019 tarihinden bugüne kadar eylem amacıyla gelenlere yazılı ve sözlü olarak defaten ValiliÄŸimizin 18 Ekim 2018 tarihli yasaklama kararı tebliÄŸ edilmiÅŸ, bir kısım eylemci yasaklanan alandan çıkmış, çıkmamakta ısrar edenler alan dışına çıkartılarak haklarında gerekli yasal iÅŸlemler yapılmış, bugüne kadar bir olumsuzluk yaÅŸanmamıştır. 19 Nisan 2019 tarihinde yapılan eylemlere müdahale sırasında yetki ve maksadını aÅŸan güvenlik görevlileri hakkında gerekli inceleme ve soruÅŸturma iÅŸlemi baÅŸlatılmıştır."