Sosyal Medya

Güncel

Sisi’nin, 2030'a kadar görevde kalmasının önü açıldı

Mısır Parlamentosu’nda dün yapılan oylamada, darbeci Sisi’nin 2030 kadar görevde kalmasının önü açılmış oldu. Parlamento tarafından kabul edilen değişiklik teklifinin cumhurbaşkanı tarafından halkın onayına sunulması gerekiyor.



Mısır'da darbeci CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es-Sisi'nin 2030'a kadar görevde kalmasının önünü açacak Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine, bugün Parlamento'dan onay çıktı. Mısır Parlamentosu'nda bugün yapılan oturumda, mevcut darbeci lider Abdulfettah es-Sisi'nin CumhurbaÅŸkanlığı süresini, 4 yıl yerine 6 yıla uzatılması onaylandı.

Parlamento'da kabul edilen, 241 sayılı Yeni GeçiÅŸ Yasası ÅŸöyle:
"Mevcut CumhurbaÅŸkanının süresi, 2018'de Cumhuriyet CumhurbaÅŸkanı olarak seçildiÄŸi tarihten itibaren altı yıl sonunda sona erecek. Bir sonraki dönemde yeniden seçilebilir."
Parlamento, "CumhurbaÅŸkanı, selefinin görev süresinin sona ermesini izleyen günden baÅŸlayarak altı yıllığına seçileceÄŸini; arka arkaya iki görev süresinden daha fazla görev yapamayacağını" belirten 140. maddeyi de onayladı.
Parlamento ayrıca, bir veya daha fazla milletvekili atayarak Cumhuriyet Cumhurbaşkanı'na yetki veren Anayasa değişikliklerini onayladı.
Parlamento tarafından onaylanan deÄŸiÅŸiklikler, silahlı kuvvetlerin "Anayasayı ve demokrasiyi koruma" görevleri arasında yer almasına izin veriyor.
Konsey, parlamentodaki sandalyelerin yüzde 25'inin kadınlara ayrılmasına izin veren Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸini onayladı.
Parlamento, CumhurbaÅŸkanına, bu ay halk referandumuna sunulacak “Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi"nin son taslağının bir parçası olarak adli organ ve organların baÅŸkanlarını atama yetkisi vermeyi de kabul etti.

SÄ°SÄ°'NÄ°N 2030'A KADAR GÖREVDE 
KALMASININ ÖNÜ AÇILMIÅž OLDU

Kabul edilen teklifte, 2014-2018 arası geçiÅŸ süreci olarak kabul ediliyor. Bu nedenle Sisi, birinci dönem cumhurbaÅŸkanlığına 2018'de baÅŸlamış sayılacak.
Düzenlemeye göre, birinci dönem cumhurbaÅŸkanlığı 2024'te sona erecek Sisi, 6 yıllık yeni dönem için ikinci kez aday olabilecek ve böylece 2030'a kadar görevde kalabilecek. DeÄŸiÅŸiklik teklifinin parlamentoda kabul edilmesinin ardından cumhurbaÅŸkanı tarafından halkın onayına sunulması gerekiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.