Sosyal Medya

Güncel

AB, Sudan'da geçiş döneminin siviller eliyle olmasını istiyor

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini:- '(Sudan'da) Geçiş döneminin siviller eliyle olmasını istiyoruz. AB, Askeri Geçiş Konseyi'nin meşruiyetini tanımayacak'



Avrupa BirliÄŸi (AB) DışiÅŸleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Sudan'da Askeri GeçiÅŸ Konseyi'nin meÅŸruiyetini tanımayacağını bildirdi.

 

Strazburg'da düzenlen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda konuÅŸan Mogherini, "Sudan'daki Askeri GeçiÅŸ Konseyi'nden bazı güven artırıcı önlemler almasını bekliyoruz. Bunlar arasında tüm siyasi tutukluluların serbest bırakılması da bulunuyor. Sudan'da güvenlik güçleri, son haftalarda ve aylarda meydana gelen ölüm ve saldırılardan sorumlu tutulmalıdır." ifadelerini kullandı.

Mogherini, saydığı adımların atılması halinde anlamlı bir siyasi müzakere zemini oluÅŸacağına dikkati çekerek, böylece Sudan'da tüm tarafların iyi niyetli bir ÅŸekilde iÅŸ birliÄŸi yapabileceÄŸini kaydetti.

"GeçiÅŸ döneminin siviller eliyle olmasını istiyoruz. AB, Askeri GeçiÅŸ Konseyi'nin meÅŸruiyetini tanımayacak." diyen Mogherini, Afrika BirliÄŸi'nin bu konuya iliÅŸkin taleplerini desteklediÄŸini belirtti.

- Sudan'daki geliÅŸmeler

Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, 11 Nisan'da devlet televizyonunda Yüksek Güvenlik Konseyi BaÅŸkanı sıfatıyla yaptığı konuÅŸmada, ordunun ülke yönetimine el koyduÄŸunu, iki yıllık geçiÅŸ döneminin baÅŸladığını ve Ömer el-BeÅŸir'in tutuklandığını duyurmuÅŸtu. Ancak Bin Avf, Sudan'da Askeri GeçiÅŸ Konseyi BaÅŸkanı sıfatıyla yemin etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden, görevini bıraktığını ve yerine Abdulfettah el-Burhan'ı seçtiÄŸini açıklamıştı.

Bin Avf'ın görevi bırakmasının ardından Askeri GeçiÅŸ Konseyi'nin başına geçen Burhan, 13 Nisan'da Askeri GeçiÅŸ Konseyi adına kararname yayımlayarak 8 kiÅŸinin konsey üyeliÄŸine atandığını duyurmuÅŸtu.

Askeri GeçiÅŸ Konseyi üyeliklerine atanan ordudan 6 kiÅŸi, emniyet teÅŸkilatı ve istihbarattan birer kiÅŸi yemin ederek göreve baÅŸlamıştı.

Sudan, 19 Aralık 2018'den bu yana hayat pahalılığının protesto edildiÄŸi ve BeÅŸir'in görevi bırakmasının istendiÄŸi gösterilere sahne oluyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.