Sosyal Medya

Güncel

'Notre Dame'da restorasyon 15 yıl sürecek'

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, Notre Dame Katedrali'nin dünkü yangından genel hatlarıyla kurtarıldığını ancak içerideki birçok eserin tahrip olma riski bulunduğunu bildirdi.



Castaner, Avrupa'nın en çok ziyaret edilen yerlerinin başında gelen katedralde incelemelerde bulunduktan sonra gazetecilere açıklama yaptı.

Dünyaca ünlü 856 yıllık tarihi yapının yangından genel hatlarıyla kurtarıldığını ancak içerideki birçok eserin tahrip olma riskiyle karşı karşıya olduÄŸunu belirten Castaner, katedralin Fransa'nın tarihine ait olduÄŸunu, yeniden inÅŸa edileceÄŸini ve çanların tekrar çalınacağını söyledi.

Katedrale ziyaret sırasında Castaner'e Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanı Ahmet Oğraş ve Fransa Yahudi Din Adamları Kurulu Başkanı Joel Mergui de eşlik etti.

Bakanın Katedral ziyaretine katılan CFCM BaÅŸkanı OÄŸraÅŸ, yaptığı yazılı açıklamada, Notre Dame'ın yanmasından derin üzüntü duyduÄŸunu ve dünyadaki Hristiyanlarla dayanışma içerisinde olduÄŸunu belirtti.

Bu arada, itfaiye ekiplerinin katedralin içerisinde kalan eserlerin tahrip olmaması için çalışmalarını sürdürdüÄŸü, uzmanların da oluÅŸan hasarları tespit etmeye çalıştığı kaydedildi. Fransız basınında yer alan haberlere göre, kulelerden birinin ve çatının tamamen çökmesi sonucu tavanda 3 büyük delik oluÅŸtu.

Fransa BaÅŸbakanı Edouard Philippe de katedralin restorasyon çalışmaları için BaÅŸbakanlıkta bir toplantı düzenledi.

 

MACRON'UN TOPLANTISI Ä°PTAL

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron'un katedralde çıkan yangın nedeniyle yarın sarı yeleklilerin gösterilerinin sebebi olan sorunlara iliÅŸkin düzenleyeceÄŸi basın toplantısının iptal edildiÄŸi ve açıklamanın uygun zamanda yapılacağı bildirildi.

DiÄŸer yandan, Fransa'daki siyasi partilerin, 26 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için baÅŸlattıkları kampanyaların yangın nedeniyle durdurulduÄŸu belirtildi.

RESTORASYON 10-15 YIL SÜRECEK

Tarihi Eserlerin Restorasyonu Åžirketler Grubu BaÅŸkanı Frederic Letoffe, katedralin yeniden inÅŸa çalışmaların 10-15 yıl alacağını açıkladı.

Fransız basınında yer alan haberlerde, ülkedeki katedrallerin Notre Dame Katedrali'yle dayanışma içerisinde olmak için yarın yangının baÅŸladığı 18.50'de çanlarının çalınacağı belirtildi.

Katedralde dün çıkan yangında, 93 metre yüksekliÄŸindeki kulelerden biri ve yapının çatısı tamamen çöktü. Yaklaşık 500 itfaiyecinin müdahale ettiÄŸi yangında, yürütülen yoÄŸun çalışma sayesinde kuzey çan kulesi ile ana bina kurtarıldı.

Paris Savcısı Remy Heitz, yangınla ilgili kaza ihtimali üzerinde durduklarını ve kasıtlı yangının söz konusu olmadığını bildirmiÅŸti.

Yangının sebebi henüz bilinmese de itfaiye yetkilileri, alevlerin "muhtemelen 6 milyon avroluk yenileme çalışmalarından kaynaklanmış olabileceÄŸi"ni kaydetmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.