Sosyal Medya

Güncel

Selvi: 'CHP'nin Artvin Yusufeli seçimleriyle ilgili aldığı iptal kararı, AK Parti için gerekçe oluşturdu' diyebiliriz

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, AK Parti'nin itiraz başvurusunun en önemli ayağını 'kısıtlı seçmen' iddiasının oluşturduğunu belirterek "CHP’nin Artvin Yusufeli seçimleriyle ilgili aldığı iptal kararı, AK Parti için gerekçe oluşturdu diyebiliriz. Fıkra gibi bir şey" dedi.



Abdulkadir Selvi, Hürriyet'te "Ä°stanbul’da düÄŸüm çözülüyor" baÅŸlığıyla yayımlanan yazısında "Ä°stanbul seçimlerinde belirsizliÄŸin doruk noktasına ulaÅŸtığı ama aynı zamanda finalin yaÅŸanabileceÄŸi bir haftaya girdik" ifadesini kullandı.
 
Selvi ÅŸöyle devam etti:
 
"Ä°stanbul’da belirsizliÄŸin ortadan kalkabilmesi için öncelikle Maltepe’deki sayımın sonuçlanması gerekiyor. YSK, dün sayılan sandıkların yeniden sayılması talebini reddetti. Sadece kalan sandıklar sayılacak. Ayrıca Maltepe Ä°lçe Seçim Kurulu gerek gördüÄŸü takdirde yeni sayım kurulları da oluÅŸturabilecek. Böylece süreç yeniden hızlanacak. Maltepe’deki sayım bittikten sonra gözler Ä°stanbul Ä°l Seçim Kurulu’na çevrilecek. Ä°l Seçim Kurulu, ’birleÅŸtirme tutanakları’ eline ulaÅŸtığında, seçim sonuçlarına göre birinci çıkan adaya mazbatasını verebilecek.
2972 sayılı mahalli idarelerle ilgili seçim yasasının 22. maddesinde, ’Sandık kurullarınca gönderilen belediye baÅŸkanı seçimlerine iliÅŸkin tutanaklar ilçe seçim kurulu tarafından birleÅŸtirilerek en çok oy alan aday, baÅŸkanlığa seçilmiÅŸ olur. BüyükÅŸehir belediye baÅŸkanı seçimlerine iliÅŸkin ilçe birleÅŸtirme tutanakları ilçelerden il seçim kuruluna gönderilir’ deniliyor.
 
Bu arada Maltepe’de sayım bittikten sonra MHP’nin ’tam hukuksuzluk’gerekçesiyle Maltepe seçimlerinin iptali için YSK’ya baÅŸvuruda bulunacağı söyleniyor.
 
AK Parti’nin de ’tam kanunsuzluk’ gerekçesiyle Ä°stanbul seçimlerinin iptali için YSK’ya baÅŸvurması bekleniyor. Bu aÅŸamada kritik iki nokta var.
 
1- Maltepe’deki birleÅŸtirme tutanakları eline ulaÅŸtığı zaman Ä°stanbul Ä°l Seçim Kurulu’nun sayımlarda birinciliÄŸi koruyan Ekrem Ä°mamoÄŸlu’na mazbatasını verebileceÄŸi söyleniyor.
 
2- Ä°stanbul Ä°l Seçim Kurulu’nun aynı zamanda AK Parti’nin YSK’ya baÅŸvurusunun sonuçlanmasını da bekleyebileceÄŸine iÅŸaret ediliyor.
 
Bakalım Ä°stanbul Ä°l Seçim Kurulu nasıl hareket edecek?
 
AK PARTÄ°’NÄ°N DOSYASI
 
 AK Parti’nin ’tam kanunsuzluk’ gerekçesiyle yapacağı baÅŸvurunun Anayasa’nın 79. maddesi ve 298 sayılı seçim yasasının 130. maddesindeki, ’seçimin neticesine müessir olaylar ve haller sebebiyle’ hükmüne dayanması bekleniyor. Seçim yasasının 121. maddesi ’Delil ve gerekçe gösterilmeyenlerin itirazları incelenemez’ diyor. AK Parti’nin üç baÅŸlık altında itiraz etmesi bekleniyor.
 
1- Sandık kurullarının teşkilindeki yanlışlıklar.
 
Maltepe’de ilçe ve il dışında ikamet eden kiÅŸilerin sandık kurulu baÅŸkanı ve üyesi yapıldığı, Hakkâri’de görevli bir askerin sandık kurulunda görevlendirildiÄŸi iddiası.
 
Sandık teÅŸkili önemli bir nokta. Çünkü 3 Kasım 2002 seçimlerinde DoÄŸan köyünde 17, 18 ve 19’uncu sandıklarda sandık kurulunun fiilen teÅŸekkülü saÄŸlanamadığı için ’tam kanunsuzluk hali’ oluÅŸtuÄŸu gerekçesiyle Siirt seçimleri iptal edilmiÅŸti. 3 Kasım seçimlerine sokulmayan ErdoÄŸan, Siirt’ten seçime girerek milletvekili seçilmiÅŸti.
 
AK Parti’nin ikinci itiraz noktasını ise ’sahte seçmen’ iddiasının oluÅŸturması bekleniyor. Bu bölümde Büyükçekmece’yle ilgili iddialar yer alıyor. HDP, bu seçimde Siirt’in Eruh ilçesinde benzer bir iddia ile YSK’ya baÅŸvuruda bulundu. Ancak YSK, ’somut verilere dayanmadığı için’ HDP’nin itirazını reddetmiÅŸti. AK Parti’nin baÅŸvurusunda ise isim, adres ve seçmen kayıtlarının net olarak yer alacağı ifade ediliyor.
 
CEZAEVÄ°NDEKÄ° KISITLI SEÇMEN
 
BaÅŸvurunun üçüncü ama en önemli ayağını ise ’kısıtlı seçmen’ iddiası oluÅŸturuyor. Cezaevinde yatan ancak ikametgâhında seçmen olarak gözüken kiÅŸiyle ilgili. Ama tek örnek deÄŸil. Dosyada kısıtlı seçmenle ilgili birkaç ismin yer aldığı söyleniyor.
 
31 Mart seçimlerinden sonra, YSK’nın kısıtlı seçmenle ilgili üç yeni kararı var.
 
1- Kırıkkale Keskin’de ’kısıtlı seçmen’in oy kullandığı tespit edildiÄŸi için seçim iptal edildi.
2- Artvin’in Yusufeli ilçesinde 2 kısıtlı seçmenin oy kullanması nedeniyle seçimlerin yenilenmesine karar verildi.
3- Denizli’nin Honaz ilçesinde kısıtlı seçmenin oy kullandığı tespit edildiÄŸi için seçimler iptal edildi.
 
CHP’nin Artvin Yusufeli seçimleriyle ilgili aldığı iptal kararı, AK Parti için gerekçe oluÅŸturdu diyebiliriz. Fıkra gibi bir ÅŸey.
 
Bu arada eÄŸer YSK, Ä°stanbul seçimlerinin iptaline karar verirse, bu kararın sadece büyükÅŸehir belediye baÅŸkanlığı seçimleri için geçerli olacağı, ilçelerde seçimlerin yenilenmeyeceÄŸi söyleniyor.
 
Ä°stanbul seçimleri turnusol kâğıdına döndü. Binali Yıldırım, ’Bu seçim murdar olmuÅŸtur’ deyince içim cız etti. KeÅŸke CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan gibi ’Ä°sterse 1 oy olsun. YSK karar vermiÅŸse başım gözüm üstüne dersin’ denilebilseydi."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.