Sosyal Medya

Güncel

Kalın: ABD'nin Türkiye'yi kaybetmeyi göze alabileceğine inanmıyorum

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD'nin Türkiye konusunda yaptırım dilini kullanmasının geri tepeceğine işaret ederek, 'ABD'nin Türkiye'yi kaybetmeyi göze alabileceğine inanmıyorum.' ifadelerini kullandı.



CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ä°brahim Kalın, ABD'nin baÅŸkenti Washington'da Türkiye-ABD Ä°ÅŸ Konseyi (TAÄ°K) ile Amerikan-Türk Konseyi (ATC) tarafından düzenlenen 37'nci Ortak Yıllık Konferansa katıldı.

German-Marshall Fund (GMF) bünyesinde Türk-Amerikan iliÅŸkileri üzerine çalışan Joshua Walker'ın yönettiÄŸi özel mülakatta iki ülke iliÅŸkilerini deÄŸerlendiren Kalın, Türk-Amerikan iliÅŸkilerinin geleceÄŸi için ümitli olunması gerektiÄŸini belirtti.

"S-400 KARARI BÄ°R GECEDE ALINMADI"

Kalın, son dönemde iki ülke arasındaki en önemli mesele haline gelen S-400 konusunda, "S-400 kararı bir gecede alınmadı. ABD tarafından bize sunulan paket ise bizim ihtiyaçlarımızı tam olarak karşılamıyordu. Biz bu süreçte S-400 sürecini gayet ÅŸeffaf bir ÅŸekilde yürüttük. Biz ABD'den Patriot sistemlerini alabilmek için çok uÄŸraÅŸtık. ABD'den veya bir NATO üyesinden hava savunma sistemi almaya hazırız ancak bunun bizim koÅŸullarımızı saÄŸlıyor olması lazım." dedi.

"YAPTIRIM DÄ°LÄ° GERÄ° TEPER"

Kalın ÅŸöyle devam etti:

"ABD'nin Türkiye konusunda yaptırım dilini kullanması geri tepecek bir yaklaşımdır. Bizim ABD ile birçok alanda önemli iÅŸ birliklerimiz var. Bu tür bir yaptırım dili ikili iliÅŸkilerimize zarar vermektedir. Biz hem Astana hem de Cenevre süreçlerinin parçasıyız. DEAÅž'a karşı verilen mücadelede çok önemli bir rol oynadık, oynuyoruz. Ä°dlib'de durumun kontrol altında olmasında kritik rolümüz var. Bazı farklılıklarımız olsa da Suriye'deki siyasi çözüm konusunda ABD ile aynı sayfadayız. Bu süreçte ABD BaÅŸkanı Donald Trump da iki ülke arasında 75 milyar dolarlık bir ticaret hedefine ulaşılabileceÄŸini söyledi. Fakat bu tehdit ve yaptırım dilini sürdürürseniz bu amaçlara nasıl ulaşılabilir?"

"ABD'NÄ°N TÜRKÄ°YE'YÄ° KAYBETMEYÄ° GÖZE ALABÄ°LECEĞİNE Ä°NANMIYORUM"

Kalın, "Tüm bunların yanında CumhurbaÅŸkanımız hala ABD ile iyi, güçlü ve verimli bir iliÅŸkiye inanıyor. Bu nedenle BaÅŸkan (Donald) Trump ile kiÅŸisel iliÅŸkilerimize deÄŸer veriyoruz. Washington'daki diÄŸer karar vericiler ve uygulayıcıların da buradaki büyük resmi görebileceklerine inanıyorum. ABD'nin dost ve müttefik olarak Türkiye'yi kaybetmeyi göze alabileceÄŸine inanmıyorum." diye konuÅŸtu.

ABD ile Türkiye arasında geçmiÅŸte iniÅŸli çıkışlı dönemler yaÅŸandığına iÅŸaret eden Kalın, "Ancak ÅŸimdi, iliÅŸkimize atfedilen tüm kaos ve umutsuzluk göz önüne alındığında daha fazla pozitif deÄŸerlere dayalı bir iliÅŸkiye ihtiyacımız olduÄŸuna inanıyorum." dedi.

"TÜRKÄ°YE-RUSYA Ä°LÄ°ÅžKÄ°SÄ°, ÜÇÜNCÜ BÄ°R ÜLKEYE TEHDÄ°T DEĞİL"

Kalın, Türkiye ile Rusya arasındaki iliÅŸkilerin boyutuna dair, "Türkiye-Rusya iliÅŸkisi, üçüncü bir ülkeye hiçbir ÅŸekilde tehdit niyeti taşımamaktadır. Rusya, bölgemizdeki önemli bir ortaktır ve birçok konuda bölgesel iÅŸ birlikleri yapıyoruz. Fakat biz NATO müttefiki bir ülkeyiz ve ABD ile ve NATO ile stratejik ortaklığımıza çok deÄŸer veriyoruz."deÄŸerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin hala toplam ticaret hacminin yarısının AB ülkeleriyle olduÄŸunu kaydeden Kalın, Türkiye'nin özellikle savunma alanında NATO ülkeleriyle çok yakın iÅŸ birlikleri içinde olduÄŸunu ve ABD'nin ilk sırada yer aldığını belirtti.

"TÜRKÄ°YE'NÄ°N DIÅžLANMASI TÜM PROJEYE ZARAR VERÄ°R"

F-35 konusundaki sürece de temas eden Kalın, "Türkiye'nin F-35 projesinden dışlanması Türkiye'nin cezalandırılması deÄŸil, tüm projenin zarar görmesi demektir." dedi.

Türk-Amerikan iliÅŸkilerinde iniÅŸ-çıkışların her zaman olduÄŸunu kaydeden Kalın, mevcut sorunların ortak deÄŸerler ve güven etrafında samimiyetle konuÅŸularak halledilebileceÄŸine inandığını belirtti.

"OBAMA YÖNETÄ°MÄ° PATRIOT'LARI GERÄ° ÇEKMÄ°ÅžTÄ°"

Kalın, "Suriye'deki savaÅŸ yayıldığında ve DEAÅž, YPG/PKK ve diÄŸer terör örgütleri tarafından en çok tehdit hissettiÄŸimiz bir dönemde (Barack) Obama yönetimi Patriotları geri çekmiÅŸti ve geri gelmedi. Daha sonra Almanlar da geri çekti, o da geri gelmedi. Åžu anda sadece Ä°talyan ve Ä°spanyol Patriot sistemleri var; bundan dolayı da kendilerine teÅŸekkür ediyoruz. Bunu, Türkiye S-400 kararına nasıl ulaÅŸtı onu daha net anlatabilmek için dile getiriyorum." diye konuÅŸtu.

"YPG'YE DESTEK PKK'YA VERÄ°LEN DESTEKTÄ°R"

Türkiye-ABD iliÅŸkilerinde en önemli sorunlardan birinin ABD'nin Suriye'de YPG/PKK'ya verdiÄŸi destek olduÄŸunu belirten ve bu konuyu Türkiye'nin daha önce defalarca dile getirdiÄŸini anlatan Kalın, "Türkiye topraklarında PKK'ya karşı çok güçlü ve büyük oranda baÅŸarılı bir savaÅŸ verdiÄŸimiz ÅŸu zamanda Suriye'de YPG/PKK'ya verilen herhangi bir destek, doÄŸrudan ya da dolaylı olarak PKK'ya verilen bir destektir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"FETÖ, ABD-TÜRKÄ°YE Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ°NÄ° ZEHÄ°RLEMEK Ä°ÇÄ°N ÇALIÅžIYOR"

Kalın şunları kaydetti:

"FETÖ'cü teröristler ÅŸimdi de ABD-Türkiye iliÅŸkilerini zehirlemek için ellerinden geleni yapıyor. Åžimdi biz burada konuÅŸurken bile eminim, Türkiye-ABD iliÅŸkilerini zehirlemek için bizi izliyorlar ve tweet atıyorlar. Neden buna izin verelim. Ne bizim ne de sizin bu insanlara ihtiyacınız var. Biz onların iÅŸledikleri suçlar ve ABD'de suç teÅŸkil eden davranışlarıyla ile ilgili kanıtları ABD'ye sunduk. Ancak ne Barack Obama ne de Donald Trump yönetimleri, Türkiye'nin isteklerini yerine getirecek ya da endiÅŸelerini dindirecek bir somut adım attı."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.