Sosyal Medya

Güncel

Sosyal medya çöküntüsünün arkasında CIA mi var?

Önceki gün Türkiye’deki kullanıcıları da etkileyen Facebook, Instagram ve Whatsapp’ta yaşanan hizmet kesintilerinin nedeninin ortaya çıktığı iddia edildi. ABD’nin geçen yıl yürürlüğe soktuğu Cloud Act yasası gereğince ABD bilişim firmalarının sunucularında barındırılan bütün verilerin CIA’in dijital haber alma kuruluşu NSA tarafından yapılan yedekleme esnasında yaşandığı öne sürüldü.



Dünya çapında Facebook ve baÄŸlı platformlarda yaÅŸanan kesintilerin nedeniyle ilgili Türk hacker gruplarından yazılım mühendisi H. U. deÄŸerlendirmede bulundu. Türk hacker, kesintinin yaÅŸandığı saatlerde Facebook ve baÄŸlı platformların sunucularına, CIA'in dijital istihbarat toplama birimi olarak görev yapan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA)'nın Maryland'deki ve Utah'taki veri merkezlerinden yoÄŸun akış tespit ettiklerini söyledi.

"SANAL KORSANLARIN JULIAN ASSANGE TEHDÄ°DÄ°, ABD GÄ°ZLÄ° SERVÄ°SÄ°NÄ° KORKUTTU"

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın tutuklanması nedeniyle dünyadaki birçok hacker grubunun ABD gizli servis bilgilerini ele geçirmek için harekete geçtiÄŸini belirten Türk hacker, “Özellikle Anonymous gibi büyük hacker gruplarının tehdit içerikli açıklamaları ABD gizli servisini korkuttu. ABD, kamu ve istihbarat kurumlarının sunucularına karşı yapılabilecek internet saldırıları için önlem amaçlı sosyal medya hareketlerini izlemeye baÅŸladı. Cloud Act yasasına dayanarak Facebook ve baÄŸlı platformların verilerini kopyalamak için baÅŸlatılan transferler yoÄŸun iÅŸleme neden olunca, Facebook'un sunucularında tıkanma ve çökmeler meydana geldiÄŸini tahmin ediyoruz.” dedi.

ABD BÄ°LİŞİM ŞİRKETLERÄ°NÄ°N BÜTÜN VERÄ°LERÄ° NSA'NIN ELÄ°NDE

2018 yılında ABD Senatosu tarafından kabul edilen “Clarifying Overseas Use of Data (Cloud Act)” yasasıyla, ABD ÅŸirketleri tarafından tutulan dijital verilere dünyanın neresinde olursa olsun ABD istihbarat kurumları tarafından eriÅŸim hakkı saÄŸlanmıştı. Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), bu yasaya dayanarak Google, Micosoft, Facebook, Instagram, Whatsapp gibi birçok ABD ÅŸirketinin bütün dijital verilerine her zaman eriÅŸebilme ve kopyalayabilme hakkına sahip oldu. Türk yazılımcı H. U. ABD merkezli sosyal medya ÅŸirketlerinde yer alan bütün kullanıcı verilerinin bu yasaya göre ABD istihbarat kurumlarının eriÅŸimi dahilinde olduÄŸunu belirterek, ÅŸu uyarılarda bulundu: “Bilindik sosyal medya platformlarını kullanan bütün kiÅŸi ve kurumlar ÅŸunu bilsin ki; paylaÅŸtığınız her veri ABD istihbarat kurumlarının elindedir. Bu veriler stratejik durumlarda ABD tarafından her amaçla kullanılabilir. Özellikle devlet kurumlarımızın verilerinin ABD menÅŸeili firmaların sunucularında tutulması son derece sakıncalıdır. Türkiye'nin bir an önce kendi bulut sistemlerini oluÅŸturması ve verilerini güvene alması gerekiyor.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.