Sosyal Medya

Güncel

Almanya İç İstihbarat Başkanı: IŞİD tehlikesi geçmedi, dönen çocukları gözetlemeliyiz

Anayasayı Koruma Teşkilatı olan İç İstihbaratın Başkanı Thomas Haldengang, IŞİD'in yenilgisinin hafife alınmaması gerektiğini söyleyerek, 'Almanya'da her an bir terör saldırısı düzenlenebileceğini hesaba katmak zorundayız' dedi.



Ä°ç istihbarattan sorumlu Alman Anayasayı Koruma TeÅŸkilatı'nın (BfV) BaÅŸkanı Thomas Haldengang Welt am Sonntag'a verdiÄŸi özel röportajda, terörle mücadele alanında güncel durum hakkında bilgi verdi.

AVRUPALI IŞİD'LÄ°LERÄ°N GERÄ° DÖNMESÄ°

DW Türkçe'nin aktardığı habere göre Suriye ve Kuzey Irak'taki IŞİD destekçilerinin geri dönmelerinin Almanya'da güvenlik konusundaki riskleri artırdığı uyarısında bulundu.

FİŞLEDİKLERİ KİŞİ SAYISINDA ARTIŞ

Anayasayı Koruma TeÅŸkilatı tarafından, "Ä°slamcı-terörist potansiyeline sahip" olarak belirlenen kiÅŸilerin sayısının 2018'de 300 artarak 2 bin 240'e yükseldiÄŸini belirtti. Haldenwang, "Bunlara ek olarak bir de Suriye ve Kuzey Irak'ta IŞİD taraftarı olup da Almanya'ya dönenler var" dedi.

Anayasayı Koruma TeÅŸkilatı'nın bu kiÅŸileri 24 saat gözetleyebilmelerinin mümkün olmadığını söyleyen Haldenwang, "KiÅŸi başına yaklaşık 40 memur gerekiyor. Bu nedenle en tehlikeli gördüklerimize yoÄŸunlaşıyoruz" dedi.

"HER AN SALDIRI OLABÄ°LÄ°R"

Anayasayı Koruma TeÅŸkilatı BaÅŸkanı IŞİD'in askeri yenilgisinin hafife alınmaması uyarısında bulundu. IŞİD tehlikesinin geçmediÄŸini belirten Haldenwang, "Almanya'da her an bir saldırı düzenlenebileceÄŸini hesaba katmak zorundayız" dedi.

Ä°NTERNETTEN YÖNLENDÄ°RMELERE DÄ°KKAT ÇEKTÄ°

Anayasayı Koruma TeÅŸkilatı BaÅŸkanı, Avrupa'ya bakıldığında, "IŞİD'in saldırı düzenlenmesine teÅŸvik eden ve taraftarlarını saldırı düzenlemeye yönlendirebilen sanal bir siber halifelik anlamında hâlâ varolduÄŸunu" söyledi.

IŞİD'LÄ°LERÄ°N ÇOCUKLARI Ä°ÇÄ°N "TERÖRÄ°ST NESÄ°L" Ä°FADESÄ°NÄ° KULLANDI

Anayasayı Koruma TeÅŸkilatı'nın Almanya ya da Avrupa'ya dönen IŞİD'lilerin çocukları olduÄŸunu hatırlatarak, "Kendimize ÅŸu soruyu soruyoruz: Burada yeni bir terörist nesil mi oluÅŸuyor" dedi.

"POTANSÄ°YEL CANLI BOMBA"

Bu çocukların öldürülen babalarının "kahraman" olduÄŸuna inandığını belirten Haldenwang, geçen yıllarda düzenlenen saldırı giriÅŸimlerinin çocuk ve gençlerin çok erken yaÅŸlarda intihar saldırganı olabildiÄŸini gösterdiÄŸini söyledi.

"ONLARI GÖZETLEMELÄ°YÄ°Z"

Anayasayı Koruma TeÅŸkilatı BaÅŸkanı Almanya'ya dönen IŞİD'lilerin çocuklarının bazı durumlarda gözetlenmesi gerektiÄŸini, bunun için yasal deÄŸiÅŸiklik yapılması gerektiÄŸini söyleyerek, "Onlara ait bilgileri, verileri alabilirsek, o zaman örneÄŸin gençlik dairelerine bu bilgileri iletebiliriz. Bu çocukların kendileri kurban ve istismar edilebilirler" dedi.

Haldenwang söyleÅŸisinde iletiÅŸime hizmet eden bazı aplikasyonları izleyebilmeleri gerektiÄŸini savunarak, klasik telefon dinlemeleri yerine asıl istihbaratın ulaÅŸamadığı sohbet (chat) yazışmalarının önemli olduÄŸunu ifade etti. Radikaller ve teröristlerin dikkat çekmeksizin nasıl iletiÅŸim kurabileceklerini çok iyi bildiÄŸini söyleyen Haldenwang, "Günümüzde WhatsApp, Facebook üzerinden iletiÅŸim kuruyorlar ya da internetteki video oyunlarında sohbet ediyorlar" diye konuÅŸtu.

AÅžIRI SAÄž BÜYÜYOR

Açıklamalarında Almanya'da aşırı saÄŸ tehlikesine de deÄŸinen Haldenwang, "Geçen yıllarda yaÅŸananlar aşırı saÄŸa daha fazla dikkat etmek zorunda olduÄŸumuzu gösterdi" dedi ve Chemnitz'deki protestoları hatırlattı. Haldenwang Anayasayı Koruma TeÅŸkilatı'nın farklı aşırı saÄŸcı grupların yoÄŸun bir aÄŸ kurduÄŸunu gözlemlediÄŸini belirterek, "Aşırı saÄŸcı çevrelerle protestocu vatandaÅŸlar arasındaki sınır giderek daha belirsizleÅŸiyor" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.