Sosyal Medya

Güncel

Hamas: Fetih hükümetinin anayasal meşruiyeti yok

Hamas Hareketi, Fetih’in Merkez Konsey Üyesi Muhammed Iştiyye başkanlığında kurulan Filistin hükümetinin meşruiyetten yoksun olduğunu ifade etti.



Hamas Hareketinden yapılan yazılı açıklamada, Fetih'in bu hükümeti kurmasının ayrıştırma ve bölünmeyi pekiÅŸtirme siyasetinin devamı niteliÄŸinde olduÄŸu belirtildi.

Açıklamada, "Bu ayrılıkçı hükümet ulusal ve anayasal meÅŸruiyetten yoksundur. Yüzyılın AnlaÅŸması'nın fiili bir uygulaması olarak Batı Åžeria ile Gazze Åžeridi'nin ayrılması imkanını güçlendirecek." ifadeleri yer aldı.

Filistin davasının önündeki engelleri aÅŸmak için Filistin halkına karşı tüm sorumluluÄŸu üstlenen ulusal birlik hükümeti kurulması ve yanlış gidiÅŸatın bu ÅŸekilde düzeltilmesi gerektiÄŸi deÄŸerlendirmesinde bulunulan açıklamada, genel seçim, baÅŸkanlık ve Ulusal Konsey seçimi yapılması çaÄŸrısı yapılarak, Filistinli yöneticilerin tüm engellerle mücadele için ulusal strateji belirlemesi amacıyla toplanması talep edildi.

Ä°ÅŸtiyye'nin kurduÄŸu Filistin hükümetinin yeni kabine üyeleri, Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas'ın huzurunda bugün yemin etmiÅŸti.

ABD'NÄ°N BARIÅž PLANI: YÜZYILIN ANLAÅžMASI

ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın Ä°srail-Filistin meselesinin çözümü konusunda öne sürdüÄŸü, Suudi Arabistan, BirleÅŸik Arapları Emirlikleri (BAE) ve Mısır'ın da destek verdiÄŸi belirtilen "Yüzyılın AnlaÅŸması" planının, Filistin devletini kurmak için Sina topraklarının bir bölümünün alınmasını öngördüÄŸü ileri sürülüyor. 

Planın, Kudüs'ün tamamının Ä°srail'e bırakılması ve Batı Åžeria'daki yasa dışı Yahudi yerleÅŸim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine maddeler içerdiÄŸi de belirtiliyor. 

Ä°srail tarafından yerlerinden edilen 6 milyona yakın Filistinli mültecinin geri dönüÅŸ hakkı konusuna yer verilmediÄŸi kaydedilen planda, Filistin tarafına bazı maddi yardımlar ile Kudüs'ün kenar mahallelerinden birinin baÅŸkent olarak önerildiÄŸi ifade ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.