Sosyal Medya

Güncel

Ha Viktor Orban, Ha Tanju Özcan

Bolu Beyi'nin ırkçı uygulamasına tepkiler sürüyor. Evrensel gazetesi yazarı Ercüment Akdeniz solculuk iddiasındaki CHP'li Tanju Özcan ile Macaristan Başbakanı ırkçı Viktor Orban arasında fark olmadığını söylüyor.



Ercüment Akdeniz'in Evrensel’de yayımlanan yazısını (13 Nisan 2019) ilginize sunuyoruz:

Ha Viktor Orban, Ha Tanju Özcan

Viktor Orban...

10 yıldır Macaristan’ın baÅŸbakanı.

“Mülteci düÅŸmanı” denince, akla ilk onun adı gelir. (Yanına bir de Donald Trump’ı ekleyin).

Ne mi yaptı Orban? 

- Mültecilere yardım veren kuruluÅŸlara yüzde 25 ek vergi talep etti. Halka bu kuruluÅŸları ÅŸikayet ederek; “Sizin paranızı mültecilere veriyorlar, biz de onlara ek vergi yükümlülüÄŸü getiriyoruz” mealinde sözler söyledi. Yani hem mültecileri hem de mültecilere yardım edenleri hedef gösterdi.

- Yetmedi, Avrupa’nın mülteciler tarafından istilaya uÄŸradığı söyledi. Sırbistan-Hırvatistan sınırına dikenli teller çekti. KaradaÄŸ-Arnavutluk sınırına 25 kilometrelik dikenli tel göndereceÄŸini söyledi. Çekya, Slovenya ve Polonya sınırına asker ve polis yığınağı yaptı.

- Ä°talya’nın saÄŸcı Ä°çiÅŸleri Bakanı Matteo Salvini ile el sıkışarak AB’ye göç karşıtı ittifak önerdi.

Tanju Özcan...

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 3 dönem milletvekilliÄŸi yaptı.

31 Mart seçimlerinde CHP’nin Bolu Belediye BaÅŸkanı seçildi.

“Mülteci karşıtı kararlar” denince, bizim memlekette ÅŸimdi onun adı akla geliyor.

Ne mi yaptı Özcan?

- Seçimden hemen önce “Suriyelilere belediye bütçesinden 1 tek kuruÅŸ yardım vermeyeceÄŸim. Bu misafirlik fazla bile uzadı” dedi.

- Mazbatayı alır almaz Kültür ve Sosyal Hizmetler MüdürlüÄŸüne “Bolu’da yaÅŸayan yabancı uyruklulara ayni ve nakdi yardımların yapılmaması” talimatını verdi.

- Konuyu daha önce TBMM’de de gündeme getirdiÄŸini söyledi. Üstüne bir de “Bu çaÄŸrı daha önce ülke genelinde yankı bulmuÅŸtu. Ülkemizde herkes artık bu durumdan rahatsız. Katlanılmaz bir boyuta geldi” dedi.

Ha Orban ha Özcan!

Ä°kisi de aynı yolun yolcusu. Birisi saÄŸda, ‘sol’da diÄŸeri. Tanju Özcan belediye seçimini kazandı ama; onun asıl yarışı ÅŸimdi Avrupa sağıyla. EkmeÄŸi, suyu hatta bebekler için sütü, mamayı kesmekle (hepsi ayni yardım kapsamına girer) Orban’la mesafeyi epey kapattı doÄŸrusu. Ama bu yarışta ipi göÄŸüslemesi için, iÅŸi dikenli teller mevzusuna kadar götürmesi gerekecek(!)

Gelinen yerde....

Özcan (ya da Orban) meselesi, “Abartmayalım aman, bir laf etmiÅŸ geçelim gitsin” denecek türden deÄŸildir. Çünkü bu hamle (yerli ve milli mülteci düÅŸmanlarımız yetmezmiÅŸ gibi) ‘sosyal demokrasimiz’in de baÄŸrına dikilmiÅŸ bir nefret fidanıdır.

O nedenle...

Seçimden hemen önce, Bilim Platformu raporu ile mültecilerin sorunlarına dikkat çeken ve AKP’yi mültecilere sahip çıkmamakla eleÅŸtiren CHP, “Tanju Özcan sessizliÄŸi”ni daha fazla sürdüremez, sürdürmemelidir.  

Hatırlarsak...

31 Mart seçimlerinden önce Ä°zmir’de bir araya gelen 17 kurum, mülteciler konusunda yerel yönetimlere görevlerini hatırlatmış, bir dizi öneride bulunmuÅŸtu. Aldığım bilgiye göre; bu kurumlar Tanju Özcan’ın mülteci karşıtı uygulamasına karşı da bir imza kampanyası baÅŸlatmış durumda. Üstelik kampanyaya Ä°zmir dışından katılan kurumlar da söz konusu. Hafta başında ise bir de basın toplantısı yapacaklar.

Ekonomik krizin, yoksulluÄŸun ve amansız sömürüsünün karşısına mülteci iÅŸçilerle birlikte çıkması gereken sendikalar, mülteci dostu kurumlar ve mültecilerle bir arada, eÅŸit ama refah içinde yaÅŸamak isteyen emekçiler bu tür kampanyalara güç vermeli. Zira iÅŸçilerin birliÄŸini, halkların kardeÅŸliÄŸini savunan emekçilerin dünyasında ‘Orbanizme’ geçit yok!

Kaynak: Ha Viktor Orban, Ha Tanju Özcan

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.