Sosyal Medya

Güncel

Ä°talya'dan Libya hamlesi

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte:- 'Hafter ve Serrac'ın elçileriyle direkt görüştüm. İtalya, Libya'daki askeri tırmanıştan endişe duyuyor'- İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini:- 'Fransa'nın ekonomik çıkarlar için Avrupa'nın Libya'daki barış inisiyatifini bloke etmesi çok ciddi olabilir. Eğer bu gerçekten olursa sessiz kalmayacağım'



Ä°talya BaÅŸbakanı Giuseppe Conte, Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) BaÅŸkanlık Konseyi BaÅŸkanı Fayiz es Serrac ve General Halife Hafter'in elçileriyle Roma'da bir görüÅŸme yaptığını açıkladı.

Libya'daki çatışmalarla ilgili olarak Ä°talyan meclisinde düzenlenen bir oturumda konuÅŸan Conte, Ä°talyan basınında yer alan "pazartesi günü Roma'ya gelen Libyalı üst düzey yetkililerle gizli bir toplantı yaptığı" iddialarını doÄŸruladı.

Conte, "Libya'nın iki önemli aktörü, BaÅŸkan Serrac ve General Hafter ile bu aylarda ve bu günlerde olduÄŸu gibi, içinde bulunduÄŸumuz saatlerde de direkt temaslarda bulunuyorum. Hafter ve Serrac'ın elçileriyle direkt görüÅŸtüm. Ä°talya, Libya'daki askeri tırmanıştan endiÅŸe duyuyor." dedi.

Libya'daki son geliÅŸmelerden ve özellikle askeri tırmanıştan sadece Ä°talya'nın deÄŸil tüm Avrupa ve uluslararası toplumun endiÅŸe duyması gerektiÄŸini söyleyen Conte, çatışmaların hızlı bir ÅŸekilde insanlık krizine dönüÅŸme riski olduÄŸunu vurguladı. Ä°talya BaÅŸbakanı, Libya'daki durumunun Avrupa'ya doÄŸru düzensiz göçmen akımı ile terörizm risklerini beraberinde getireceÄŸini ifade ederek, acil müdahale edilmesi gerektiÄŸinin altını çizdi.

- Ä°talya, Libya'daki çatışmalarda Fransa'nın taraf olduÄŸu iddialarını araÅŸtırıyor

DiÄŸer yandan Libya'daki çatışmalarla ilgili bir Ä°talyan radyosuna konuÅŸan Ä°talya BaÅŸbakan Yardımcısı ve Ä°çiÅŸleri Bakanı Matteo Salvini, Fransa'yı suçladı.

Aynı zamanda aşırı saÄŸ görüÅŸlü Lig partisinin lideri olan Salvini, "Fransa'nın ekonomik çıkarlar için Avrupa'nın Libya'daki barış inisiyatifini bloke etmesi çok ciddi olabilir. EÄŸer bu gerçekten olursa sessiz kalmayacağım." dedi. Libya'daki çatışmalarda Fransa'nın taraf olduÄŸu iddiasıyla ilgili "Maalesef bazı deliller var. Üzerinde araÅŸtırmalar yapıyoruz. Ortaya çıkarmamız an meselesi." açıklamasını yapan Salvini, "EÄŸer birileri ticari sebeplerden dolayı bir tarafı destekleyip savaÅŸ oyunu oynuyorsa bilsin ki, yanlış bakana denk geldi." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

- Libya'daki çatışmalar

Libya'nın doÄŸusundaki askeri güçlerin lideri Hafter, baÅŸkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı emri vermiÅŸ, bunun üzerine UMH birlikleri de karşı operasyon baÅŸlatmıştı.

Hafter güçleri Sabrata, Surman, Gıryan ve el-Asabia bölgelerine girdikten sonra, Trablus'un batısındaki Zaviye ile Canzur kentleri arasındaki 27. güvenlik noktasına ulaÅŸmıştı.

Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ), Hafter'in Trablus'u ele geçirmek için saldırı baÅŸlatmasının ardından Libya'daki çatışmalarda bir haftada 58 kiÅŸinin öldüÄŸünü, 275 kiÅŸinin yaralandığını açıklamıştı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.