Sosyal Medya

Güncel

Taliban ile Barış Uzlaşma Şurası kuruldu

Afganistan'da Taliban örgütüyle barış görüşmelerini yürütecek Barış Uzlaşma Şurası kuruldu.



Afganistan CumhurbaÅŸkanlığından yapılan açıklamada, siyasiler ve parti liderlerinden oluÅŸan Barış UzlaÅŸma Åžurası heyetinin kurulduÄŸu bildirildi.

Afganistan'ın eski CumhurbaÅŸkanı Hamid Karzai'nin de aralarında bulunduÄŸu Barış UzlaÅŸma Åžurası heyeti, CumhurbaÅŸkanı EÅŸref Gani ile görüÅŸtü.

Açıklamada, Åžura'nın Taliban temsilcileriyle barış görüÅŸmelerini yürüteceÄŸi kaydedildi.

TALÄ°BAN'LA GÖRÜÅžME TARÄ°HÄ° BELLÄ° OLDU

Barış UzlaÅŸma Åžurası'ndan yapılan açıklamada, Åžura heyetinin 19-21 Nisan'da Katar'da Taliban temsilcileriyle görüÅŸeceÄŸi belirtildi.

GörüÅŸmede, Afganistan'ın "kırmızı çizgilerinin" ele alınacağı ifade edilen açıklamada, Åžura'nın Taliban'a sunacağı kırmızı çizgilerin, Afganistan Ä°slam Cumhuriyeti sisteminin korunması, seçimin yapılması, mevcut anayasanın, kadın haklarının ve basın özgürlüÄŸünün korunmasından ibaret olduÄŸu vurgulandı.

Taliban örgütü ise Taliban heyetinin Katar'da, Afganistan hükümetini temsilen kimseyle görüÅŸmeyeceÄŸini ancak Afgan siyasilerle bireysel olarak görüÅŸeceÄŸini açıkladı

TALÄ°BAN ve KABÄ°L YÖNETÄ°MÄ° ARASINDA BARIÅž GÖRÜÅžMELERÄ°

Afganistan CumhurbaÅŸkanı EÅŸref Gani yönetimindeki hükümet için büyük tehdit unsuru olan Taliban örgütü, halen ülkenin birçok bölgesinde hakimiyetini koruyor.

Bazı bölgeleri Taliban'ın kontrolündeki ülke ciddi güvenlik sorunuyla karşı karşıya bulunuyor.

Hükümetin geçen yıllarda defalarca Taliban ile barış görüÅŸmelerine baÅŸlamak için çaba sarf etmesi ve bu kapsamda Barış Konseyi kurmasına raÄŸmen henüz sonuca ulaşılamadı.

Eski CumhurbaÅŸkanı Hamid Karzai döneminde Afganistan yönetimi ile Taliban arasındaki temasların, Katar'ın baÅŸkenti Doha'da, Haziran 2013'te yapılması planlanıyordu ancak Taliban'ın ofise "Afganistan Ä°slam EmirliÄŸi" tabelası ve sözde bayrağını asması üzerine Afgan hükümeti müzakerelerden vazgeçmiÅŸti. Ofis bir ay sonra kapanmış ve barış müzakereleri askıya alınmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.