Sosyal Medya

Güncel

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern: Soruşturma saldırganın nasıl radikalleştiğine odaklanacak

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, cami saldırılarıyla ilgili soruşturmanın 50 Müslümanı katleden beyaz ırkçı teröristin nasıl radikalleştiği üzerinde duracağını ve 'İstihbarat servisleri saldırıyı önleyebilir miydi?' sorusuna da yanıt aranacağını söyledi.



BaÅŸbakan Jacinda Ardern soruÅŸturmanın 8 ay süreceÄŸini ve 13 Mayıs'ta tanıkların dinlenmeye baÅŸlanacağını söyledi. Ardern, "SoruÅŸturma, bu tür bir saldırının tekrarlanmaması için kritik önemde" dedi. SoruÅŸturma, ülkede en üst düzey bağımsız soruÅŸturmaları yürüten Kraliyet Komisyonu tarafından yürütülecek.

Yüksek Mahkeme Yargıcı William Young, soruÅŸturmayı yürütecek kiÅŸi olarak seçildi.

MÜSLÜMAN TEMSÄ°LCÄ°LERE DE DANIÅžILACAK

SoruÅŸturma sırasında, Yeni Zelanda'daki Müslümanların temsilcilerine de danışılacak.

Ä°STÄ°HBARAT ZAFÄ°YETÄ° VAR MI?

BBC Türkçe'nin haberine göre istihbarat servislerinin zafiyetinin olup olmadığı üzerinde durulacak.

Saldırıları düzenlediÄŸini kabul eden Avustralyalı Brenton Tarrant, 50 cinayet ve 39 cinayete teÅŸebbüs suçlarından yargılanıyor.

SÄ°LAH LÄ°SANSINI NASIL ALDI?

Yeni Zelanda BaÅŸbakanı Jacinda Ardern, soruÅŸturma sırasında Tarrant'a nasıl silah lisansı verildiÄŸine de bakılacağını söyledi.

 

Yeni Zelanda hükümeti saldırıları sonrası bir hafta içinde ülkede yarı otomatik silahların ve tüfeklerin kullanımını yasaklamıştı.

FACEBOOK'A ELEÅžTÄ°RÄ°LER SÜRÜYOR

Öte yandan, Yeni Zelanda'nın veri güvenliÄŸi kurumunun baÅŸkanı John Edwards, Facebook'ı canlı yayınları engellemede iÅŸbirliÄŸi yapmamakla suçladı. John Edwards, Facbook'un kurucusu Mark Zuckerberg'in de "samimi olmadığını" söyledi.

Tarrant, saldırıyı sosyal medyadan canlı yayımlamış ve saldırı öncesi yine internet üzerinden manifestosunu paylaÅŸmıştı.

Facebook yetkilileri, saldırının videosunu "hızlı bir ÅŸekilde" sosyal medya platformundan kaldırdıklarını söylüyorlar.

John Edwards ise Yeni Zelanda Radyosu'na yaptığı açıklamada, "(Facebook'un) Christchurch'teki olayları tespit edecek bir sistemleri yoktu" dedi ve canlı yayınların geciktirilerek yayınlanmasının geçici bir çözüm olabileceÄŸini kaydetti.

Edwards, "Bu, çok büyük zararlara yol açabilecek bir teknoloji. Zuckerberg bize kaç intiharın, cinayetin ya da cinsel saldırının canlı yayımlandığını söylemiyor ya da söyleyemiyor" dedi.

Mark Zuckerberg, geçen hafta canlı yayınların geciktirilerek yayımlanmasının gündemde olmadığını söylemiÅŸti.

Facebook, Topluluk Standartları'nı ihlal eden kişilerin canlı yayın yapmasının engellenmesi ihtimalini değerlendiriyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.