Sosyal Medya

Güncel

Ruanda katliamının yıldönümünde 100 gün yas tutulacak

Afrika ülkesi Ruanda'da 800 bin kişinin öldüğü soykırımın 25’inci yılında katliam kurbanlar anıyor. Ülkede 7 Nisan'dan itibaren 100 gün süreyle yas tutulacak.



BBC'deki habere göre ülke nüfusunun onda birinin öldüÄŸü soykırımın yıldönümü etkinlikleri yaÅŸanan vahÅŸete son verdikten sonra devlet baÅŸkanı olan Paul Kagame'nin baÅŸkent Kigali'de ateÅŸ yakmasıyla baÅŸladı. 250 bin kiÅŸinin mezarının bulunduÄŸu anıtta yakılan ateÅŸ 100 gün süreyle söndürülmeyecek.

Ülkenin dört bir yanında ölenler için saygı duruÅŸu yapıldı. Kagame, gün içinde halka seslendikten sonra 1994'te BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in Tutsileri korumak amacıyla kullandığı Amahoro Ulusal Stadyumu'ndaki gece nöbetine önderlik edecek. Etkinliklere çok sayıda Afrikalı lider katılacak. Ülkenin geçmiÅŸte sömürgesi olduÄŸu Belçika'nın baÅŸbakanı Charles Michel de katılımcılar arasında olacak.

Üzerinden geçen 25 yıla raÄŸmen acılarını dün gibi yaÅŸayan Ruanda halkı, çocuklarına dedelerinin, anneanne, babaanne, hala ve amcalarının neden öldüÄŸünü açıklamakta güçlük çekiyor.

Etkinliklere katılmayan Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron, cuma günü, soykırımda ülkesinin rolü olup olmadığını araÅŸtırmak amacıyla bir heyet tayin etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.