Sosyal Medya

Güncel

ABD'den dikkat çeken Libya hamlesi

ABD Afrika Kuvvetleri Komutanlığı, "Libya'da artan karışıklıktan dolayı ABD Afrika Komutanlığını desteklemek amacıyla ülkede bulunan Amerikan güçleri geçici olarak ülkeden çekildi" dedi.



ABD Afrika Kuvvetleri Komutanlığı (AFRICOM), Libya'nın baÅŸkenti Trablus çevresinde General Halife Hafter'e baÄŸlı güçler ile Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birlikleri arasındaki çatışmaların ÅŸiddetlenmesi üzerine ülkedeki Amerikan askerlerinin çekildiÄŸini açıkladı. 

AFRICOM tarafından yapılan açıklamada, "Libya'da artan karışıklıktan dolayı ABD Afrika Komutanlığını desteklemek amacıyla ülkede bulunan Amerikan güçleri geçici olarak ülkeden çekildi." ifadesi kullanıldı. 

AFRICOM'un Libya'daki görevlerinin, diplomatik misyonlara askeri destek, terörle mücadele ve UMH ile ortaklığın geliÅŸtirilmesi gibi faaliyetlerden oluÅŸtuÄŸu belirtilen açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:

"ABD Afrika Komutanlığı Libya'daki güvenlik durumunu deÄŸerlendirirken tedbir amaçlı askeri bir planlama yapıyor. Komutanlık, geliÅŸen güvenlik durumundan dolayı personel deÄŸiÅŸiklikleri yapıyor. ABD Afrika Komutanlığı Libya'daki koÅŸulları izlemeye devam edecek ve uygun olduÄŸu takdirde Amerikan askeri varlığını sürdürmek için fizibilite deÄŸerlendirmesi yapacaktır." 

Açıklamada deÄŸerlendirmesi yer alan AFRICOM Komutanı Orgeneral Thomas Waldhauser ise askerlerin çekilmesine raÄŸmen AFRICOM'un Libya'da ABD stratejisini devam ettireceÄŸini belirtti. 

Waldhauser, "Libya'daki güvenlik gerçekleri gittikçe karmaşıklaşıyor ve tahmin edilemez hale geliyor." ifadesini kullandı.

Libya'da ne oluyor

Libya'nın doÄŸusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter, 4 Nisan'da Trablus'u ele geçirmek için saldırı baÅŸlattıklarını açıklamıştı.

UMH BaÅŸkanlık Konseyi BaÅŸkanı Fayiz es-Serrac da "BaÅŸkomutan" sıfatıyla Genelkurmay BaÅŸkanlığına gönderdiÄŸi talimatta, sivillerin hayatına yönelik tehditlere karşı Hava Kuvvetleri Komutanlığını hava operasyonları düzenlemekle görevlendirmiÅŸti. 

Libya'nın baÅŸkenti Trablus çevresinde General Halife Hafter'e baÄŸlı güçler ile UMH birlikleri arasında ÅŸiddetli çatışmalar devam ediyor.

Yerel medya kaynakları, çatışmaların, Hafter'in dün kontrolü altına aldığı ve 2014'ten bu yana hava trafiÄŸine kapalı tutulan Uluslararası Trablus Havalimanı çevresinde yaÅŸandığını ifade ediyor.

UMH'ye baÄŸlı Yaralı ve Saha SaÄŸlık Birimi Sözcüsü Malik Mersit, özel televizyon kanalı Ahrar'a yaptığı açıklamada, dünkü çatışmalarda 7 kiÅŸinin öldüÄŸünü, 55 kiÅŸinin yaralandığını söylemiÅŸti.

Trablus yakınlarında dün Hafter ile UMH birlikleri arasındaki çatışmalarda UMH'nin bazı bölgelerde kontrolü yeniden saÄŸladığı duyurulmuÅŸtu.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Libya Destek Misyonunun (UNSMIL), Libya’daki anlaÅŸmazlığı çözmek için uluslararası yol haritasının parçası olarak 14-16 Nisan'da ülkenin güneyindeki Gadamis kentinde diyalog konferansı düzenlemesi bekleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.