Sosyal Medya

Güncel

Darbecilerin 'katliam' talimatları ilk kez ortaya çıktı: Vurulsun, en çok sıkıntı çıkaran o

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığı karargahını işgal eden darbecilerin ilk kez ortaya çıkan telsiz kayıtları, 15 Temmuz gecesi yaşanan ihanetin boyutunu gözler önüne serdi. "Bütün zırhlılar vurulsun, bizim zırhlımız yok" talimatı veren Öktem'in "Binanın batısında bir polis aracı var, tam altımızda" diyen helikopter pilotuna "Vurulsun, en çok sıkıntı çıkaran o. Caminin yanındaki zırhlı vurulsun" karşılığı da telsiz kayıtlarına yansıdı.



CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi yakınında, BeÅŸtepe'deki Jandarma Genel Komutanlığı karargahındaki darbe giriÅŸimini yöneten eski albay Erkan Öktem olduÄŸu iddia edilen kiÅŸi, polis ve nizamiye giriÅŸlerinde toplanan vatandaÅŸlara ısrarla ateÅŸ edilmesi talimatını veriyor. Karargahın polisler tarafından sarılması üzerine Kara Havacılık Komutanlığındaki darbecilerden hava taarruz desteÄŸi talep eden Öktem, helikopter pilotundan özellikle zırhlı polis araçlarını imha etmesini istiyor. 
 
Pilota, "Nizamiyelerde ve sokak aralarında zırhlı polis araçları hedef, atış serbest." talimatını veren Öktem, "Küçük cami istikametinde zırhlı var, bizi tehdit ediyor." ÅŸeklinde anons yapan baÅŸka bir darbeciye, "Ä°ndirilsin, indirilsin. Nizamiyelerdeki zırhlılar polisin, vurulsun." emrini yeniliyor.
 
Öktem'in sivil vatandaÅŸlar ve polislere ateÅŸ edilmesi için verdiÄŸi talimatın ardından soÄŸukkanlılıkla söylediÄŸi, "Allah kolaylık versin arkadaÅŸlar." ifadesi de kayıtlarda yer alıyor. 
 
Polis ve sivil vatandaÅŸlara yönelik katliam emri helikopter pilotuna aktarılmadan önce darbecilerin telsiz görüÅŸmelerinde, "yurtta sulh" parolası kullanması dikkati çekiyor. 
 
Ä°HANETÄ°N Ä°LK KEZ ORTAYA ÇIKAN KAYITLARI
 
Darbeci albayın talimatından sonra helikopter pilotu, Jandarma Genel Komutanlığı karargahının önünde ihanet giriÅŸimini protesto eden vatandaÅŸlara ateÅŸ açmıştı. Menfur saldırıda 7 kiÅŸi ÅŸehit olurken onlarca kiÅŸi yaralanmıştı. Darbecilerin acımasız yüzünü bir kez daha ortaya koyan telsiz görüÅŸmeleri, sözde "yurtta sulh konseyi" heyeti adına konuÅŸan ve henüz kimliÄŸi tespit edilmeyen bir darbecinin talimatıyla baÅŸlıyor. 
 
Öktem'in, diÄŸer darbeci asker ve helikopter pilotuyla telsiz üzerinden saat 00.15'ten 00.41'e kadar süren görüÅŸmelerinin bir kısmı ÅŸöyle: 
 
Birinci ses: KonuÅŸan yurtta sulh heyeti. Tüm jandarma birlikleri, ÅŸu anda polis birlikleri BeÅŸtepe Jandarma karargahını çevirmiÅŸ durumda, akÅŸamdan beri çatışma var. Karargahımız düÅŸmek üzere, polisleri bölgelerinizde hareket ettirmeyin. 
 
Ä°kinci ses: Jandarmanın nizamiyelerindeki, dışarıdaki polis araçlarını vurursanız iyi olur. 
 
Üçüncü ses: Bir algı oluÅŸuyor, vatandaÅŸ toplanıyor. Algı oluÅŸuyor. Mutlaka vatandaşın olduÄŸu yere, etrafa müdahale edilmesi lazım yoksa topluluk büyüyecek. 
 
Birinci ses: Kobra (helikopter), yurtta sulh, kobra
 
Ä°kinci ses: Ä°ki nolu nizamiyenin karşısındaki spot ışıklarının arkasında bayağı bir polis var, tamam. 
 
Erkan Öktem: ArkadaÅŸlar sivilleri yaklaÅŸtırmayın. Ä°çinde polisler olabilir. 
 
Ä°kinci ses: Åžu an caminin arkasında bir grup siviller ellerinde Türk bayrağıyla ÅŸey yapıyorlar.
 
Öktem: Kesinlikle yaklaÅŸtırmayın, içinde özel harekatçılar olabilir. 
 
Üçüncü ses: Sivillerin dağıtılması gerekiyor düÅŸüncesindeyim, tamam.
 
Öktem: Kobra, beni duyuyorsan yayın yapan jandarma, telsize ulaÅŸmaya çalışan jandarma. 
 
Öktem: Sokak aralarında ve nizamiyelere yakın polis zırhlı araçları var, hedef onlar. 
 
Öktem: Tekrar ediyorum, jandarmadan tekrar ediyorum. Nizamiyelerde ve sokak aralarında zırhlı polis araçları hedef, atış serbest. 
 
Ä°kinci ses: Nizamiyenin önünde zırhlı var, polis zırhlısı var. Hedef o, bizi kurtarın ondan. 
 
Öktem: Mutabık, mutabık. Polis zırhlıları sokak aralarında saklanıyor. Vurulması için talimat var. 
 
Ä°kinci ses: Cami istikametinde, küçük cami istikametinde zırhlı var, bizi tehdit ediyor. 
 
Öktem: Ä°ndirilsin, indirilsin. Nizamiyelerdeki zırhlılar polisin, vurulsun. 
 
Öktem: Tekrar ediyorum, bütün zırhlılar vurulsun, bizim zırhlımız yok. 
 
Üçüncü ses: DoÄŸrudur bizi zırhlımız yok, bütün zırhlılar vurulsun. 
 
Dördüncü ses: Evet, mutabık. 
 
Öktem: Mutabık, Allah kolaylık versin arkadaÅŸlar. 
 
Helikopter pilotu: Küçük bir cami var, yüksek binaların arasında, HisarcıklıoÄŸlu Camisi deniliyor buna. Binanın batısında, burada bir polis aracı var, tam altımızda. 
 
Öktem: Vurulsun vurulsun, en çok sıkıntı çıkaran o. 
 
Öktem: Orası HisarcıklıoÄŸlu Camisi, onun etrafındaki bütün polis araçları vurulsun. 
 
Öktem: Kobra, jandarma. 
 
Helikopter pilotu: Dinliyorum.
 
Öktem: Caminin etrafında inÅŸaatlar var, (polisler) oralara saklanıyorlar. Zırhlı araçlar vurulsun lütfen. 
 
Helikopter pilotu: Kobra, jandarma.
 
Helikopter pilotu: Mutabık.
 
Öktem: Anlaşıldı, anlaşıldı. Alt geçitte bir polis zırhlı aracı var. Görebilirseniz vurun. 
 
Helikopter pilotu: Tam altımızdaki zırhlı, bak caminin yanında da zırhlılar var.
 
Öktem: Caminin yanındaki zırhlılar vurulsun.
 
DARBEYÄ° YÖNETEN Ä°SÄ°MDÄ°
 
Dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin Özel Kalem Müdürü olan Öktem, beraberindeki darbecilerle 15 Temmuz akÅŸamı karargahı iÅŸgal etti.
 
Aralarında TuÄŸgeneral Veli Turan, Albaylar Güven ÅžaÄŸban, Ä°lhami Özdeyer ile çok sayıda darbe karşıtı subay ve astsubayı rehin alarak darbe faaliyetlerine baÅŸlayan Öktem, geliÅŸmeler hakkında bilgi almak için korumaları Hüseyin UÄŸur Ä°ÅŸçi ve Hasan Gülhan ile karargaha gelen TEM Daire BaÅŸkanı Turgut Aslan'ı da alıkoydu.
 
Öktem, darbe giriÅŸiminin baÅŸarısız olduÄŸunu anlayınca arkada delil bırakmamak için rehin polisleri elleri ve gözleri baÄŸlı ÅŸekilde sanıklar eski teÄŸmen Ä°rfan ÇakmakçıoÄŸlu ve eski üsteÄŸmen Mehmet Emin Deniz ile komutanlık binasının dışındaki hazır kıta nöbetçilerinin odasına götürdü.
 
Darbeci Öktem'in burada baÅŸlarından vurduÄŸu Aslan ağır yaralanırken polis memuru Gülhan ise olay yerinde ÅŸehit oldu.
 
AÄžIRLAÅžTIRILMIÅž MÜEBBETLE YARGILANIYOR
 
Jandarma Genel Komutanlığındaki darbe faaliyetlerine iliÅŸkin iddianamede, Öktem'in, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teÅŸebbüs", "cebir ve ÅŸiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teÅŸebbüs" suçlarının yanı sıra "kasten öldürme", "kasten öldürmeye teÅŸebbüs", "silahlı terör örgütü üyesi olmak", "kiÅŸiyi hürriyetinden yoksun kılma", "genel güvenliÄŸin kasten tehlikeye sokulması", "askeri komutanlıkların gasbı", "kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanma" suçlarından cezalandırılması talep ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.