Sosyal Medya

Güncel

Julian Assange, yaşadığı Büyükelçilik binasından çıkarıldı mı?

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın, sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden çıkarılacağı iddia edildi. Fakat iddia kısa süre sonra ismi verilmeyen Ekvadorlu üst düzey bir yetkili tarafından yalanlandı.



Wikileaks'in Twitter hesabından yapılan açıklamada, üst düzey bir Ekvador yetkilisinin, "Assange'ın günler hatta saatler içinde elçilik binasından çıkarılacağını ve gözaltına alınması için Ä°ngiltere ile anlaÅŸmaya varıldığını" söylediÄŸi ileri sürüldü.

"BÄ°R YOLSUZLUÄžUN ÜSTÜ ÖRTÜLMEK Ä°STENÄ°YOR"

Wikileaks'in blog sitesindeki açıklamada ise bu kararın, Ekvador Devlet BaÅŸkanı Lenin Moreno'nun, kardeÅŸi tarafından oluÅŸturulan bir off shore hesabını kullandığına dair iddiaların üstünü kapatma giriÅŸimi olduÄŸu savunuldu.

Açıklamada, Assange'nin avukatı Carlos Poveda'nın "INA Belgeleri olarak adlandırılan Moreno hakkındaki iddialara iliÅŸkin sızıntılarla müvekkilinin bir ilgisinin bulunmadığını, zira artık Wikileaks'in editörü olmadığını" dile getirdiÄŸi de belirtildi.

Ä°DDÄ°A YALANLANDI

Adının açıklanmasını istemeyen Ekvadorlu üst düzey bir yetkili, Ekvador Devlet BaÅŸkanı Lenin Moreno'nun ÅŸahsi görüÅŸmelerinin gizlice dinlenmesine öfkelendiÄŸini, öte yandan Wikileaks'in "Assange'ın günler hatta saatler içinde elçilik binasından çıkarılacağını ve gözaltına alınması için Ä°ngiltere ile anlaÅŸmaya varıldığını" iddiasının gerçeÄŸi yansıtmadığını, bu yönde bir karar alınmadığını söyledi.

DEVLET BAÅžKANI'NDAN WIKILEAKS'A TEPKÄ°

Ekvador Devlet BaÅŸkanı Moreno, üç gün önce yaptığı açıklamada, Wikileaks'i, özel görüÅŸmelerini ve telefon konuÅŸmalarını gizlice dinlemek, yıllar önce Avrupa'da çekilen kendisinin ve ailesinin fotoÄŸraflarını sosyal medyaya sızdırmakla suçlamıştı.

DIŞİŞLERÄ°'NDEN AÇIKLAMA

Ekvador DışiÅŸleri Bakanlığından yapılan açıklamada da "belgeyle desteklenmeyen dedikodular, teoriler veya varsayımlar üzerine yorum yapılmayacağı" ifade edildi.

2019-04-05_17h14_53

ASSANGE 6 YILDIR BÜYÜKELÇÄ°LÄ°KTE YAÅžIYOR

ABD DışiÅŸleri Bakanlığının çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange, 2012'den bu yana Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador BüyükelçiliÄŸinin bir odasında yaşıyor.

Ä°ngiliz mahkemesi, Assange'ın 2010'da iki kadına tecavüzle suçlandığı Ä°sveç'e iadesine karar vermiÅŸti.

Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012'de Ä°sveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduÄŸu için Ekvador'un Londra BüyükelçiliÄŸine sığınmıştı.

WikiLeaks'in Afganistan ve Irak savaÅŸlarına dair yayınladığı gizli belgeler nedeniyle, Assange‘ın ABD'de sırrı ifÅŸa etme suçundan mahkeme önüne çıkarılabileceÄŸi ve böyle bir durumda müebbet hapis cezasına çarptırılma olasılığının bulunduÄŸu belirtiliyor. DiÄŸer yandan Ä°ngiltere de, Ekvador BüyükelçiliÄŸi'ne sığınarak kefalet yükümlülüklerine aykırı davrandığını öne sürdüÄŸü Assange'ı tutuklamaya hazır olduÄŸunu duyurmuÅŸtu.

Ä°sveç mahkemesi 2017'de Assange hakkındaki davaları düÅŸürmüÅŸtü. Ekvador, Assange'ın siyasi iltica baÅŸvurusunu kabul etmiÅŸ ve vatandaÅŸlık vermiÅŸti.

Ekvador hükümeti tarafından Mart 2018'de yapılan açıklamada, sosyal medyadan gönderdiÄŸi mesajlarla ülkenin uluslararası iliÅŸkilerini tehlikeye attığı için Assange'ın internet eriÅŸiminin kesildiÄŸi bildirilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.