Sosyal Medya

Dünyanın en yaşlı teröristi Kraliçe II. Elizabeth

Dünyanın en kısa fıkrası: Demokrasinin beşiği, monarşiyle yönetiliyor. Nasıl? Böyle bakınca yeterince komik değil biliyorum, devamı var; ‘Ama Kraliyet, İngiltere’de sembolik’ diyecekler. Bunu dediklerinde ise durum yine komik değil; artık trajikomik. Yeryüzünün en başarılı algı yöneticileriyle tanışabiliriz: Kraliyet Ailesi. Uzunca bir süredir tüm dünyayı ekrana kilitleyen modern tarihin en başarılı pembe dizisinin karşısındayız. ‘O işler nasıl oluyor’ sorusunun, yazı konusu yapılabilecek en açıklayıcı örneği.



Ä°ngiltere’nin, yani ‘BirleÅŸik Krallık’ın tahtındaki isim olan Kraliçe II. Elizabeth, bu yıl 63. taht yılını geride bırakarak ‘en uzun süre’ tahtta kalma rekorunu büyük atası I. Elizabeth’den devraldı. Birincisi yüz elli yıl yaÅŸamış olsa, ikincisi iki yüzü devirdi diyebiliriz. Tüm dünya medyasıyla birlikte, elbette bizimkiler de kayıtsız kalmadı dört gün süren görkemli kutlamalara. Kutlamaların sunuÅŸu, izleyenlerin susuÅŸu ve demokrasi âşıklarının saygı duruÅŸu ‘monarÅŸi’nin de sempatik kılınabileceÄŸini yeniden göstermiÅŸ oldu. Üzerine düÅŸünebiliriz. Saz sadece bir enstrüman. Binlerce enstrüman var.
 
II.
 
BBC, oradan burnunu uzatıp senin ülkende olanla ilgili seni manipüle ediyor ya, çok bir ÅŸey deÄŸil. Bunu önce Ä°ngilizlere, sonra tüm dünyaya yapıyorlar. Şık gözlüklere ve zayıf bacaklara sahip olmak iÅŸin sırrı… Renkli, kıyafetler, parlak ÅŸapkalar ve devamlı sırıtan bir yüz. Aksesuarlar iyiyse kimse elinizdeki silaha bakmaz çünkü. ‘O olmasaydı hala Sultanların kulu olurdunuz’ cümlesini kurduktan hemen sonra Kraliyet ailesinin ustalıkla magazinleÅŸtirilen yeni bebeklerinin doÄŸum etkinliÄŸine, gözlerini televizyondan daha fazla açıp hayranlıkla bakan insanlara, monarÅŸinin üzerini örtmenin en güzel yolunun, onu magazinleÅŸtirmek olduÄŸunu söyleyebiliriz. Kraliçe’nin son yirmi yıldır baÅŸarıyla yaptığı ÅŸey de bu. ‘Dünyanın en fakir devlet baÅŸkanı’ diyerek Uruguay lideri Jose Mujica’yı sana alkışlatanlar, kendi devlet baÅŸkanının sarayının muhasebe defterlerini sana tutturanlar aynı gönül huzuruyla ikisini birbirine karıştırmadan Kraliyet ailesinin ihtiÅŸamlı yaÅŸamının televizyona yansıyan gündemini yine sana “ayy çok güzel” diye takip de ettiriyorlar. Defter tutacaksan yine tut ama tutarlı ol. Osmanlı Hanedanı’na yaklaÅŸtığın gibi yaklaÅŸ bari Windsor Hanedanı’na. Kraliçe, baÅŸarılı bir algı teröristidir. Hadi bunu geçelim, net bir örnek mi istiyorsun? Son yıllarda konuÅŸulmaya baÅŸlamış olsa da hala duyulduÄŸundan emin deÄŸilim. Enver PaÅŸa’nın amcası Halil Kut PaÅŸa’nın 1916’da, yorgun ve ölmüÅŸ bir orduyla Kut’ül Ammare’de Ä°ngilizlerin 13 generalini, 481 subayını ve 18 bin askerini esir aldığını biliyor musun? Bilmiyorsun çünkü Kraliçe, babasının maÄŸduriyetini senin kitabından sana sildirmeyi bildi. SildiÄŸin sadece Kraliçe’nin maÄŸduriyeti deÄŸil, senin de zaferindi.
 
III.
 
Sana her fırsatta ‘demokrasi’ diyorlar ya, bugün dünyada kaç tane ‘krallık’ olduÄŸuna vikipedi’den bir bak. Sonra da bu krallıkların kaç tanesi Avrupa kıtasında yaÅŸamlarını sürdürüyor ona bir bak. Dünyamızın son yüzyılının neredeyse bütün büyük kitlesel katliamlarına bir ÅŸekilde dâhil olan Kraliçe, sadece bizim ısrarla ‘Ä°ngiltere’ dediÄŸimiz yerin kraliçesi deÄŸil elbette. Commonwealth of Nations denilen Ä°ngiliz Milletler TopluluÄŸu’nun da başı sayılıyor. 54 devlet yani. Kraliçe Elizabeth, hala bu devletlerden 16’sının ‘resmi devlet baÅŸkanı’ sıfatını taşıyor. Aralarında adlarını ilk kez duyacağımız devletler var, kabul ama ÅŸu sorunun cevabına da vikipediden bakalım; Kanada’nın devlet baÅŸkanı kim? DoÄŸru tahmin ettiniz, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde ‘vali’ var. Türkçe düÅŸünürsek, eskiden ‘sömürge valisi’ deniyordu buna. Artık yeni zamanlardayız, kitlesel iletiÅŸim ve kamusal nezaket köleyi kırbaçlamanıza izin vermiyor ne yazık ki. Yeni zamanlardayız ve sömürge de biçim deÄŸiÅŸtirdi sonuçta. Kraliçe, bu ülkelerin de devlet baÅŸkanı sayılıyor. “Tanrı Kraliçe’yi Korusun” ÅŸarkısına eÅŸlik eden 350 milyon insan var nihayetinde.
 
Bin yıllık geleneÄŸin yok olmaması arzusu ile bildik Ä°ngiliz kibrini yan yana koyup, üstüne de Lordlar Kamarası’nın varlığını çok hissettirmeden ‘parlamenter monarÅŸi’ dediÄŸinizde, kraliyet ailesinin yalnızca ‘sembolik’ bir deÄŸeri olduÄŸuna inanabilirsiniz, insanlığın geri kalan kısmını da buna inandırabilirsiniz. EÄŸer yönetim biçimleri konusunda ‘sembolizm’ tartışmaya meyilliyseniz, malzemeniz bol demektir. Ama bilirsiniz, rakamlar yalan söylemez. Küçümsenebilir ya da yok sayılabilirler ama doÄŸrudurlar. Dünyanın en zengin devlet baÅŸkanından söz ediyoruz burada. Sonuçta sterlinler sembolik deÄŸil! Sembolizmden söz edenler, Avam ve Lordlar kamaralarından oluÅŸan parlamentodan söz ediyorlarsa bunu kabul edebiliriz. Gerçekten bugün Ä°ngiltere’de baÅŸbakanlık sembolik bir kurum. BirleÅŸik Krallık’ın, Kraliçe’nin kızdığında baÅŸbakana fırlatacağı bir anayasası bile yok. Magna Carta’yı sana lisede “vay be” ünlemiyle alkışlatanlar, bunu söylemediler tabi. Kraliçe, ülkenin ve dinin hem hâkimi hem hamisi.
 
IV.
 
Osmanlı Hanedanı yıkıldı. Habsburg Hanedanı yıkıldı. Romanov Hanedanı da hakeza öyle. Alman görünmemek için isim falan deÄŸiÅŸtirdiler ama Windsor Hanedanı henüz ve hala ayakta. Birinci Dünya Savaşı’nın öngörülen sonuçlarından biriydi hanedanların ortadan kaldırılması. Öyle de oldu. Åžimdi dünyanın en eski ve prestijli hanedanı olarak varlıklarını sürdürüyorlar. Tahtlarına oturup, demokrasiden, yönetim haklarından ve insan onurundan söz ediyorlar. Ä°ki yüz yaşını devirmiÅŸ, tüm dünyada sempatiyle yaklaşılan, geleneklere saygılı olmasıyla dünyanın tüm modern bireylerinde tuhaf hisler uyandıran Kraliçe II. Elizabeth’e “terörist” demek, neresinden baksak ucuz duruyor? Bu bir soruydu. Neresinden bakarsak bakalım parlak deÄŸilse de hakiki bir ÅŸey söylemiÅŸ oluruz. Ucuz falan deÄŸil.
 
Royal bebekleri, prens Charles’ın çapkınlıkları, Kate gelinin ‘asi’liÄŸi, ÅŸatafatlı arabaları, bütün Ä°ngilizlere gizli bir zevk aşılayan geleneksel ritüelleri, şık kıyafetleri ve ihtiÅŸamlı sarayları arasından görülebilirse baÅŸka bir fotoÄŸraf daha var Kraliçeyle birlikte. DiÄŸeri kadar ilgi çekmeyebilir ama: Kolları ve bacakları kesilen binlerce Ä°skoçyalı, acımasızca öldürülen Ä°rlandalılar, katledilen 25 milyon Hintli, hastalıkla yüzde doksanı yok edilen Aborjin halkı, 300 bin Kenyalı, Afrika’yı iliklerine kadar sömüren uluslararası ÅŸirketlerin tamamındaki ortaklık hisseleri… Dresden gibi küçük (!) olayları saymıyoruz bile. Yeni Zelandalılar’ı ve Avusturyalılar’ı da kendileriyle birlikte sürüp yüzbinlerce tüfekle gelip saldırdıkları Çanakkale’yi de… Ä°ngilizlerin soykırım tarihini, kronolojik bir listeyle internette falan bulmak zor. Yine de imkansız deÄŸil tabi. Ama ustalıkla unutturabiliyorlar yaptıkları her ÅŸeyi. DüÅŸünsenize 1919’da Ä°stanbul’da dolaÅŸan iÅŸgalci Ä°ngiliz askerlerinin varlığına “niye” sorusunu soramadan Kraliçe’den dizbağı niÅŸanı almış insanlarız sonuçta biz.
 
Kraliyet ailesinin pek çok üyesi, hayır derneklerinin ön sıralarında koÅŸanları aynı zamanda. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Çocukları Kurtarma Fonu’nun baÅŸkanı kim? Prenses Anne. Bizzat Ä°ngiliz askerleri tarafından kaç bin Iraklı çocuÄŸun öldürüldüÄŸünü son tahlilde bilmediÄŸimiz bu dünyada, Kraliyet ailesinin yeni bebeÄŸinin doÄŸum kutlamalarını tüm dünyada izleyen insan sayısının iki milyarı geçtiÄŸini çok net biliyoruz. Yaklaşık olarak gezegendeki her üç insandan biri. Rakam güzel deÄŸil mi? Güzel utanç verici! Kraliyet ailesi, modern tarihin en baÅŸarılı pembe dizisi olarak izlenmeye devam edecek. Kraliçe, yeryüzünün en yaÅŸlı ve en usta teröristi olarak çocukları öldürecek sistemlerinin hamisi ve hakimi olarak yeni torunuyla televizyona çıkacak ve biz yine izlemeye devam edeceÄŸiz. Ä°ngiliz uçakları, Ä°ngiliz petrol ÅŸirketlerinin yapamadığını yapmak için yine bir ülkeyi bombalarken biz yine Londra Olimpiyatları açılışındaki gibi özellikle onu zumlayan kameraman sayesinde Kraliçe’nin mütebessim yüzüne bakacağız. Aslında dünyanın en kısa fıkrası, demokrasi beÅŸiÄŸi olarak sunulan Ä°ngiltere’nin monarÅŸiyle yönetilmesi deÄŸil, biziz.
 
V.
 
Yukarıda cümle arasında geçti. Siz ses çıkarmayınca ben açmak istedim. 25 milyon Hintli. Sayıyla ya da harfle fark etmiyor. Nasıl söylersek söyleyelim bir cümle olarak kalacak. Ä°drak edilmeyecek, anlamı olmayacak. 25 milyon insan. Ä°ngiliz iÅŸgal güçleri tarafından sömürgeleri Hindistan’da öldürülen insan sayısı bu. Hani Alman uçakları Londra’ya doÄŸru uçtuÄŸunda ÅŸehirde yapılan ‘karartmayı’ dünyanın en dramatik olayı diye sunabilen Ä°ngiltere var ya, iÅŸte onların sadece bir sömürge bölgesinde öldürdüÄŸü insan sayısı bu. Kuzeni Amerika gibi atom bombasıyla görmedi iÅŸini belki ama tıpkı kuzeni Amerika gibi yaptığı katliamlardan dolayı özür bile dilemedi bugüne kadar. Ve ÅŸimdi medyası bana demokrasinin erdemlerini falan anlatıyor, parlamenter sistemin faydalarından, orantısız güç kullanımından söz ediyor… Gezi’de saatlerce canlı yayın yapmışlardı ya hepsi birlikte, aynen düÅŸündüÄŸün gibiydi; seni, aÄŸacını ve özgürlüÄŸünü önemsedikleri içindi hepsi. Hani savaÅŸ için, ‘Amerika’nın coÄŸrafyayı öÄŸrenme yöntemi’ denir ya, Kraliçe ve çocukları içinse doÄŸrudan yaÅŸama sebebi.
 
Yusuf Genç - Cins

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.