Sosyal Medya

Güncel

May'den Brexit'e yeni erteleme açıklaması: Anlaşarak ayrılmalıyız

İngiltere Başbakanı Theresa May, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması (Brexit) konusunda kısa bir ertelemeye ihtiyaç olduğunu ve bu konudaki çıkmaza çözüm bulmak için ana muhalefet lideri Jeremy Corbyn ile bir araya gelmek istediğini söyledi.



Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa May, yaklaşık 7 saat süren Brexit konulu Bakanlar Kurulunun ardından açıklama yaptı.

"(AB'den) AnlaÅŸmasız ayrılığı uzun vadede bir baÅŸarıya dönüÅŸtürebileceÄŸimizi her zaman söyledim." ifadesini kullanan May, “Ancak bir anlaÅŸmayla ayrılmak en iyi çözüm. Bu nedenle 50. maddeyi yeniden ertelemeye ihtiyacımız var. Bu mümkün olduÄŸunca kısa olmalı ve bir anlaÅŸmaya vardığımız anda sona ermeli" dedi.

Parlamentoda Brexit konusunda yapılan oylamalardan olumlu bir sonuç alınamadığını belirten May, "Bugün bu çıkmazı aÅŸmak için adım atıyorum. Ana muhalefet liderini oturup her ikimizin de baÄŸlı kalacağı ve AB'den anlaÅŸmayla ayrılmamızı temin edecek bir plan üzerinde uzlaÅŸmaya çalışmaya davet ediyorum" diye konuÅŸtu.

Bununla birlikte May, Corbyn ile üzerinde uzlaÅŸacakları her planın AB ile varılan mevcut Brexit anlaÅŸmasını içermesi gerekeceÄŸini kaydetti.

PARLAMENTO'DA YENÄ° OYLAMALAR

Corbyn ile bir plan üzerinde uzlaÅŸamamaları durumunda da hükümetin parlamentoya AB ile iliÅŸkilerin gelecekteki biçimine dair bir dizi seçeneÄŸi oylama yolunu açacağını belirten May, "Hükümet, parlamentonun duruÅŸuna uymaya hazır" dedi.

May, parlamentonun bir seçenek üzerinde karara varması halinde hükümetin ayrılık anlaÅŸmasını hayata geçirecek yasayı çıkaracağını söyledi.

BaÅŸbakan May, bu yasanın 22 Mayıs'tan önce geçirilmesi gerekeceÄŸini, böylece Ä°ngiltere'nin Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmak zorunda kalmayacağını kaydetti.

Ä°ngiliz basınında May'in açıklamaları muhalefetin de desteÄŸini alacak "daha ılımlı Brexit" senaryosuna doÄŸru atılmış bir adım olarak deÄŸerlendiriliyor. May'in, bu adımıyla partisi içindeki sert Brexitçiler ile hükümete dışarıdan destek veren Kuzey Ä°rlanda'nın aşırı saÄŸ Demokratik Birlik Partisinin (DUP) desteÄŸini aramaktan vazgeçtiÄŸi ifade ediliyor.

May'in açıklamalarının ardından Bakanlar Kurulundan ve partiden bazı istifaların gelmesi muhtemel görülüyor.

BREXIT SÜRECÄ°

May'in Brexit anlaÅŸması parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasında üç kez reddedilmiÅŸti.

Milletvekillerinin giriÅŸimiyle yapılan bir dizi oylamada da parlamento hiçbir Brexit senaryosuna çoÄŸunluk desteÄŸi vermemiÅŸti.

Ä°ngiltere'nin AB ile vardığı uzlaÅŸmaya göre normalde 29 Mart'ta gerçekleÅŸmesi gereken Brexit 12 Nisan'a ertelenmiÅŸti.

Ä°ngiltere'nin 10 Nisan'da Brexit gündemiyle toplanacak AB Liderler Zirvesi'nde birlikten yeni bir erteleme talep etmesi öngörülüyor.

Ä°ngiltere 23 Haziran 2016'da yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almıştı. Ülke, Lizbon AnlaÅŸması'nın üyelerin birlikten ayrılma sürecini düzenleyen 50. maddesini 29 Mart 2017'de iÅŸleterek, 2 yıl sürecek müzakere sürecini baÅŸlatmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.