Sosyal Medya

Güncel

'Aşırı sağcılar, bomba yapmayı IŞİD videolarından öğreniyorlar'

İngiltere Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Ben Wallace, ülkedeki aşırı sağcıların bomba yapmayı öğrenmek için internette IŞİD'in kılavuzlarına baktıklarını söyledi.



Ä°ngiltere Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Ben Wallace, Ä°ngiltere Parlamentosu Savunma Komitesi'nde terörle mücadele konusunda soruları cevaplandırdı. Aşırı saÄŸ tehdidine de deÄŸinen Wallace, "bazı kiÅŸilerin ciddi tehdit oluÅŸturmaya baÅŸladığını" belirtti.

Bu kiÅŸilerin tehdit oluÅŸturmasında internette edindikleri yöntemlerin önemli bir yer tuttuÄŸunu vurgulayan Wallace, "Tarihsel olarak, geçmiÅŸte hiç arkadaÅŸları yoktu, kendi baÅŸlarına oturuyorlardı, baÅŸkalarıyla konuÅŸamıyorlardı. Åžimdi ise güvenli bir sanal alanda yaşıyorlar. Ä°nternet üzerinden (birbirleriyle) iletiÅŸim kuruyorlar. Bazen bomba yapmayı öÄŸrenmek için DEAÅž'ın terör kılavuzlarına baktıklarını görüyoruz, tabii ki farklı bir nedenden dolayı"dedi.

Wallace, aşırı saÄŸ tehdidinin yaygınlığının ülkenin farklı bölgelerinde daha yüksek olduÄŸunu belirterek, kuzeydoÄŸu ve kuzeybatıyı örnek gösterdi.

"ARTIK DAHA YETENEKLÄ°, DAHA ÖRGÜTLÜLER"

Aşırıcı grupların yeni terör örgütlerine dönmesinin önüne geçmede önleyici tedbirlerin önemine dikkati çeken Wallace, aşırı saÄŸ tehdidinin yeni bir olgu olup olmadığına iliÅŸkin bir soru üzerine ise "Genelde hep neo-Nazilerdi ancak yeni olgu, daha yetenekli, daha örgütlü ve küresel bir toplumda yaÅŸamada daha iyi olmaları. Bu durum, IŞİD için de geçerli" deÄŸerlendirmesini yaptı.

Ä°ngiltere'de son yıllarda aşırı sağın giderek güçlendiÄŸi görülürken, dini veya etnik farklılık temelli ÅŸiddet eylemleri de artış gösteriyor.

Ä°ngiltere'deki Müslüman karşıtı olayları izleyen sivil toplum kuruluÅŸu Tell Mama, Yeni Zelanda'daki terör eylemlerinin ardından ülkede Ä°slamofobik saldırıların yüzde 593 arttığını açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.