Sosyal Medya

Güncel

Mukteda Es Sadr: Esed istifa etmeli, desteğinizi çekin

Iraklı bir Arap olan Şii lider Mukteda Es Sadr, Arap liderlere çağrı yaparak Beşar Esed'e desteklerini çekmelerini istedi.



Iraklı Arap Åžiilerinin önemli liderlerinden biri olan Mukteda Es Sadr, Pazar günü (31 Mart 1029) Arap BirliÄŸi zirvesine katılan Arap liderlere bir mektup gönderdi. Bu mektupta liderlerin artık BeÅŸar Esed'e destek vermemesi gerektiÄŸini söyleyen Sadr, Esed'in istifa etmesini istedi.

"MEZHEPÇÄ°LİĞİ TERK EDÄ°N"

Sadr, mektubunda "mezhepçiliÄŸin terk edilmesi" çaÄŸrısında bulundu.

MUKTEDA ES-SADR AYLAR SONRA TEKRAR ORTAYA ÇIKTI

Mukteda Es-Sadr, Ä°ran politikalarına çoÄŸu zaman zıt kararlar alan Irak Åžii ekolünün önemli isimlerinden biri. Sadr, 4 aydır açıklama yapmazken geçtiÄŸimiz günlerde Trump'ın Golan Tepeleri kararına tepki gösteren bir açıklama yaptı. Sadr, karara iliÅŸkin “Golan, Arap'tır” ifadelerini kullandı.

SADR'IN SURÄ°YE KONUSUNDAKÄ° TUTUMU

Åžii milislerin varlığına ve BeÅŸar Esed'e desteÄŸe iliÅŸkin açıklamalar yapan Sadr, 2017'nin Nisan ayında "Åžii militanların Suriye'den çıkması ve Esed'in istifa etmesi" konusunda çaÄŸrı yaptığı bir bildiri yayınlamıştı.

Ä°ÅŸte o bildiri:

99_5

ARAP BÄ°RLİĞİ'NE DÖNÜÅž SÄ°NYALLERÄ°

Suudi Arabistan'a yakınlığıyla tanınan Sudan Devlet BaÅŸkanı Ömer el BeÅŸir'in Aralık 2018'de Åžam'ı ziyaret etmesi, yine Suudi Arabistan'ın müttefiki olan BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) ile Bahreyn'in Åžam büyükelçiliklerini açması, Suriye yönetiminin Arap BirliÄŸi'ne dönüÅŸ adımları olarak yorumlanmıştı.

Ömer el BeÅŸir Aralık 2018'de Åžam ziyareti sırasında
888

ARAP BİRLİĞİ ZİRVESİNİN EN TEMEL KONUSU

Pazar günü toplanan Arap BirliÄŸi Zirvesi'nin Suriye rejiminin üyeliÄŸinin tekrar aktifleÅŸtirilip, aktifleÅŸtirilmeyeceÄŸiydi.

Dün akÅŸam Zirvesi'nin kapanışının ardından açıklama yapan Arap BirliÄŸi Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Suriye'nin birliÄŸe dönüÅŸü konusunun hassas olduÄŸunu belirterek, "Konu gündeme geldikçe, bazıları bunun gündemde olmadığını söylerken bazıları bunun için Suriyelilerin olacağı bir düzlemde siyasi giriÅŸime ihtiyacımız olduÄŸunu söyledi" dedi.

Esed rejiminin ülkedeki halk ayaklanmasına karşı askeri operasyonları tercih etmesinin ardından Arap BirliÄŸi Kasım 2011'de Suriye'nin üyeliÄŸini dondurmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.