Sosyal Medya

Türkiye sandık başında! Doğuda oy verme işlemi başladı

Son dakika haberi... Doğudaki 32 ilde oy verme işlemi başladı! Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başında. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy verme işlemi başladı



Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre, Adıyaman, AÄŸrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, GümüÅŸhane, Hakkari, Kars, Malatya, KahramanmaraÅŸ, Mardin, MuÅŸ, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Åžanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, IÄŸdır ve Kilis'te ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy verme iÅŸlemi baÅŸladı.

Bu illerde oy verme iÅŸlemleri saat 16.00'da tamamlanacak. DiÄŸer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak. AA'nın haberine göre; seçimde, yaklaşık 57 milyon 58 bin 636 seçmen, 194 bin 390 sandıkta oy kullanacak.

Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, Ä°YÄ° Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi ve Vatan Partisi seçime katılacak.

Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek. Bir seçmen, aynı seçim türü için birden fazla oy kullanamayacak. Bir seçmen, hangi seçim çevresinin seçmeni ise ancak o seçim çevresinde yapılan seçimler için oy kullanabilecek.

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, EskiÅŸehir, Gaziantep, Hatay, Ä°stanbul, Ä°zmir, KahramanmaraÅŸ, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, MuÄŸla, Ordu, Sakarya, Samsun, Åžanlıurfa, TekirdaÄŸ, Trabzon ve Van'daki seçmenler, "büyükÅŸehir belediye baÅŸkanı", "belediye baÅŸkanı", "belediye meclis üyeliÄŸi" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak.

BüyükÅŸehir olmayan illerde ise "il genel meclisi üyeliÄŸi", "belediye baÅŸkanı", "belediye meclis üyeliÄŸi" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy verilecek. Köylerde ise "il genel meclisi üyeliÄŸi" ile "muhtarlık ve ihtiyar meclisi" için oy atılacak.

BüyükÅŸehir belediye baÅŸkanlığına iliÅŸkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine iliÅŸkin pusula "turuncu", belediye baÅŸkanlığına iliÅŸkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliÄŸine iliÅŸkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak. Oy pusulaları tek zarfa konulacak.

Hastalığı veya engeli sebebiyle yataÄŸa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluÅŸturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecek.

Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduÄŸu illerde saat 16.00, diÄŸer illerde saat 17.00'den önce oylar sayılmaya baÅŸlanamayacak. Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarını kullanmış olsalar bile oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılamayacak.

BüyükÅŸehirlerde, sırasıyla büyükÅŸehir belediye baÅŸkanlığı, belediye baÅŸkanlığı, belediye meclisi üyeliÄŸi ve muhtarlık, diÄŸer illerde, sırasıyla belediye baÅŸkanlığı, belediye meclisi üyeliÄŸi, il genel meclisi üyeliÄŸi ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Hamileler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını kullanacak, yaÅŸlıların da sıra bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilecek, ayrıca bu seçmenlere yardım eden seçmenlere de oy kullanmada öncelikle tanınacak. Cep telefonu, fotoÄŸraf ve film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleÅŸme saÄŸlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.