Sosyal Medya

Güncel

İsrail'e uyarı: Karşılığı olur

Hamas ve İslami Cihad Hareketi, sivil ve barışçıl 'Milyonluk Toprak ve Dönüş Yürüyüşü' gösterilerine İsrail askerlerinin müdahale etmesi halinde karşılık vereceklerini bildirdi.



Ä°slami Cihad Hareketi'nin internet sitesinde, Ä°slami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nehale ve Hamas Hareketi Siyasi Büro BaÅŸkan Yardımcısı Salih el-Aruri'nin Lübnan'ın baÅŸkenti Beyrut'ta, bugün düzenlenen "Milyonluk Toprak ve DönüÅŸ YürüyüÅŸü" öncesinde toplantı düzenlediÄŸi bildirildi.

Tarafların, Ä°srail'in eylemlere herhangi bir ÅŸekilde müdahalesi halinde aynı ölçüde karşılık verileceÄŸi ve saldırılara karşı ortak duruÅŸ sergileneceÄŸi ifade edildi.

BÜYÜK DÖNÜÅž YÜRÜYÜÅžÜ

Filistinliler, 30 Mart 2018'den bu yana abluka altındaki Gazze Åžeridi'nin Ä°srail sınırında, "Büyük DönüÅŸ YürüyüÅŸü" adıyla barışçıl eylemler düzenliyor.

Ä°srail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateÅŸ açıyor.

Gazze'deki SaÄŸlık Bakanlığı verilerine göre, Ä°srail askerlerinin 30 Mart 2018'den bu yana devam eden barışçıl gösterilere müdahalesinde, 200'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

 

TOPRAK GÜNÜ NEDÄ°R?

Ä°srail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaÅŸayan Ä°srail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gasbı protesto için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi.

Ä°srail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateÅŸ açarak 6 kiÅŸiyi ÅŸehit etti, çok sayıda kiÅŸiyi yaraladı. "Toprak Günü" olarak anılan bu olay, Ä°srail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiÄŸi direniÅŸin simgesi olarak görülüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.