Sosyal Medya

Güncel

ABD'nin Suudilerle nükleer ortaklık yapmak isteyen şirketlere izin verdiği iddiası

Amerikan Daily Beast sitesi, ABD Enerji Bakanlığının Suudi Arabistan'a nükleer teknoloji satışı için bazı Amerikan şirketlerine onay verdiğini öne sürdü.



Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, ülkesinin Ä°stanbul'daki baÅŸkonsolosluÄŸunda cinayete kurban gitmesinin ardından gündeme gelen ve birçok kesim tarafından eleÅŸtirilen ABD'nin Suudi Arabistan ile yapacağı nükleer ortaklığa iliÅŸkin yeni bir iddia ortaya atıldı.

Daily Beast internet sitesinin konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, ABD Enerji Bakanlığının, Suudi Arabistan ile nükleer konusunda iÅŸ yapmak isteyen bazı ÅŸirketlere yetki verdiÄŸi belirtildi.

Haberde, Enerji Bakanlığının, ÅŸirketlerin Suudi Arabistan ile nükleer iÅŸ birliÄŸi yapabilmeleri için gerekli olan "Part 810" yetkisini hangi ÅŸirketlere verdiÄŸinin ve bu yetkilerin kapsamının ne olduÄŸunun henüz bilinmediÄŸi kaydedildi.

ABD'de federal kanunlar, Amerikan firmalarının Suudi Arabistan ile nükleer teknoloji, üretim ve geliÅŸtirme konularında iÅŸ birliÄŸi yapabilmeleri için hükümetten izin almalarını ÅŸart koÅŸuyor.

ABD ENERJÄ° BAKANLIÄžI SORULARA CEVAP VERMEDÄ°

Haberde, ABD Enerji Bakanlığının, Daily Beast'in sorularına yanıt vermediÄŸinin altı çizildi.

ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo, dün ABD Temsilciler Meclisi Dış Ä°liÅŸkiler Komitesinde DışiÅŸleri Bakanlığının 2020 bütçesiyle ilgili oturuma katılmıştı. ABD-Suudi Arabistan iliÅŸkileri hakkında birçok meclis üyesinin deÄŸerlendirmeler yaptığı oturumda, Kaşıkçı cinayeti ve Washington'ın Riyad ile görüÅŸmelerini sürdürdüÄŸü nükleer anlaÅŸma sık sık gündeme gelmiÅŸti.

Kaliforniya Vekili Brad Sherman oturumda, "Cemal Kaşıkçı hunharca katledildi. Åžu ana kadar verdiÄŸimiz tepki, bu 17 haydutun Disneyland'e gidemeyeceÄŸini söylemek oldu. Bu hiç de uygun bir karşılık deÄŸil. En azından Suudi Arabistan'ın nükleer silaha sahip olmasını önleyebilirsiniz. EÄŸer elinde kemik testeresi olan bir rejime güvenemezseniz nükleer silah olana da güvenmemelisiniz." ifadelerini kullanmıştı.

NEW YORK TIMES'IN Ä°DDÄ°ASI

ABD'nin New York Times gazetesi de ay başında geçtiÄŸi haberde, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın baÅŸdanışmanı Jared Kushner'in Suudi Arabistan ziyaretinde, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Suudi nükleer programı ve Amerikan yardımını görüÅŸtüÄŸünü yazmıştı.

Suudi Arabistan'a nükleer reaktörler satma planının, aralarında Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in de bulunduÄŸu bir grup emekli ulusal güvenlik yetkilisi tarafından ortaya atıldığı öne sürülen haberde, önce Suudi Arabistan'da 40 nükleer santral oluÅŸturulması kararı alındığı ancak, ÅŸimdilik sadece iki nükleer santral ile baÅŸlanmasının planlandığı kaydedilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.