Sosyal Medya

Güncel

Theresa May, Brexit'i tekrar parlamentoya getirecek

İngiltere Başbakanı Theresa May, Brüksel ile imzaladığı Brexit anlaşmasını üçüncü kez milletvekillerinin onayına sunmayı planlıyor.



Alman Haber Ajansı Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Parlamento iÅŸlerinden sorumlu Bakan Andrea Leadsom, Avam Kamarası'nda yaptığı açıklamada, BaÅŸbakan May'in Brexit anlaÅŸmasını Cuma günü oylamaya sunmak istediÄŸini belirtti.

2 KERE REDDEDÄ°LDÄ°

Başbakan May'in AB ile imzaladığı Brexit anlaşması 15 Ocak ve 12 Mart'ta milletvekillerinin onayına sunulmuş, her iki seferde de anlaşma reddedilmişti.

DÜN, 8 SENARYO REDDEDÄ°LDÄ°

Avam Kamarası'nda ÇarÅŸamba günü (dün) yapılan oturumdaysa Brexit anlaÅŸmasına alternatif olabilecek sekiz önerge oylamaya sunulmuÅŸtu. Ancak baÄŸlayıcı olmayan önergelerin hiçbiri kabul edilmemiÅŸti.

THERESA MAY: Ä°STÄ°FAYA HAZIRIM

Bu oylama sırasında BaÅŸbakan May, anlaÅŸmanın kabul edilmesi halinde istifa etmeye hazır olduÄŸunu belirtmiÅŸti. Fakat yine de istediÄŸi sonuç elde edilemedi. Kabul edilmeyen 8 senaryo ÅŸu ÅŸekildeydi:

- Avrupa Birliği'nden 12 Nisan'da anlaşmasız ayrılma

- Ä°ngiltere'nin Gümrük BirliÄŸi, Tek Pazar ve Avrupa Serbest Ticaret Alanı üyeliÄŸinin sürmesi

- Ä°ngiltere'nin Avrupa Ekonomik Alanı üyeliÄŸinin sürmesi

- Ä°ngiltere'nin Gümrük BirliÄŸi üyeliÄŸinin sürmesi

- Ä°ngiltere'nin Gümrük BirliÄŸi üyeliÄŸinin sürmesi, Tek Pazar kurallarına gelecekteki düzenlemeleri kapsayacak ÅŸekilde uyması

- 50. maddenin yürürlüÄŸünün tek yanlı durdurulması ve Brexit'in iptal edilmesi
- Brexit anlaşmasının bir referandumla halkın onayına sunulması

- Brexit anlaÅŸması saÄŸlanamaması durumunda, AB ile sürecek müzakereler boyunca taraflar arasındaki iliÅŸkilerin mevcut haliyle sürmesi.

AVAM KAMARASI: AYNI ÅžEYÄ° DEFALARCA OYLAYAMAYIZ

Avam Kamarası BaÅŸkanı John Bercow'un daha önce yaptığı açıklamalarda, 415 yıllık bir kuralı hatırlatarak, Avam Kamarası'nda aynı metnin defalarca oylamaya sunulamayacağını ifade etmiÅŸti.

Avam Kamarası BaÅŸkanı, bu anlaÅŸmanın yeniden oylamaya sunulabilmesi için metinde farklılıklar olması gerektiÄŸine dikkat çekmiÅŸti.

ZAMAN YOK

Brexit anlaÅŸması eÄŸer Cuma akÅŸamına kadar milletvekilleri tarafından onaylanmazsa, BaÅŸbakan May'in Brexit'in 22 Mayıs'tan sonrasına ertelenmesi için AB'den süre istemesi gerekiyor. Aksi takdirde, BirleÅŸik Krallık 12 Nisan'da hiçbir anlaÅŸma imzalamadan AB'den ayrılmak zorunda kalacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.