Sosyal Medya

Güncel

Nafakada çözüm nasıl olabilir?

Binlerce kişi nafakaya mahkûm yaşıyor. Süresiz nafaka kalkmalı mı? Yeni düzenleme nasıl olmalı? Yoksulluk nafakası mı doğru, dayanışma nafakası mı? Bu gibi konularda çözüm önerilerimiz var... Bugün ve yarın bunları tartışacağız



Süresiz nafaka ile ilgili nasıl bir düzenleme olmalı? Bu konuda geçen sene Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ä°stanbul’da bir sempozyum, Adalet Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da Ankara’da bir çalıştay gerçekleÅŸtirdi.
 
Her iki etkinliÄŸin önemi, sadece hukukçuların kendi aralarında yaptıkları bir faaliyet olmaması, sorunun doÄŸrudan muhataplarının, sivil toplum kuruluÅŸlarının, hakimlerin, avukatların katılımı ile yapılmış olmasıydı. Her iki etkinlikte de raporlar hazırlandı, ancak henüz bu raporlardan yararlanılarak TBMM’ye verilmiÅŸ bir kanun teklifi yok!
 
Ancak geçen hafta 19 Mart 2019 günkü Milliyet Gazetesi’nde Önder Yılmaz imzalı habere göre, MHP bir kanun teklifi sunacak. Haber, kanun teklifinin içeriÄŸinin nasıl olacağı hususunda bilgiler de içeriyor.
 
‘Süresiz’ istisna...
 
Öncelikle boÅŸanan eÅŸe ödenecek nafakanın adı bence deÄŸiÅŸmeli ve “dayanışma nafakası” olmalı. Çünkü burada esas olan, boÅŸanma ile diÄŸer eÅŸin yoksulluÄŸunun giderilmesi deÄŸil, geçmiÅŸte yaÅŸanılan, acıda, tasada, mutlulukta aynı duyguları yaÅŸamış olmanın verdiÄŸi bir “dayanışma” söz konusudur. BoÅŸanan eÅŸi, eÅŸimden boÅŸanınca yoksulluÄŸa düÅŸtüm” hissi ile rencide etmeye gerek yoktur.
 
MHP Genel BaÅŸkan yardımcısı Feti Yıldız, nafakanın en fazla 5 yıl ile sınırlanmasını teklif edeceÄŸini söylemiÅŸ. Katılıyorum. Ancak buna bir de, “1 yıl” gibi asgari süre getirmeli diye düÅŸünüyorum; “en az 1, en fazla 5 yıl”.
 
1 ile 5 yıl arası hangi süre ile nafaka ödeneceÄŸini, hakim takdir edecektir. Burada ortak çocuk olup olmadığı, evliliÄŸin süresi, eÅŸin bir mesleÄŸinin olup olmadığı, mesleÄŸi yoksa uygun bir meslek öÄŸrenmesinin mümkün olup olmadığı, hayatını çalışarak kazanacak saÄŸlıkta olup olmadığı, nafaka süresinin belirlenmesinde etkin olmalıdır. Bunlara da sınırlayıcı olmayacak ÅŸekilde kanunda yer verilmelidir.
 
Gerekirse tazminat
 
Ancak bazı öyle durumlar olabilir ki, en fazla 5 yıllık nafaka, vicdanları sızlatır, sosyal sorunlara yol açar: ÖrneÄŸin bir avukat eÅŸi istemediÄŸi için 30 yıl çalışmamış olsa, boÅŸandıktan sonra deÄŸiÅŸen bütün kanunları yeniden öÄŸrenmesi ve mesleÄŸini icra etmesi beklenemez.
 
Ya da mesleÄŸi olmayan bir hanım 40 yıl saçını süpürge ettikten sonra, kocasının genç ve güzel bir hanımla evlenmesi durumunda, sadece 5 yıl nafaka alması, vicdanları sızlatacaktır. 60 yaşında boÅŸanan bir kadına sadece 5 yıl nafaka ödenmesi, adil olmayacaktır.
 
EÄŸer, koca, kadının çalışmasını istememiÅŸ, kadın kocası istemediÄŸi için, koca baskısı yüzünden çalışmamışsa, kanaatimce koca, eÅŸine uygun bir tazminat da ödemelidir.
 
Evlilik birliği fiilen kurulmalı
 
EÄŸer taraflar tayin, askerlik vs gibi resmi nikâhı önceden kıydırmışlarsa, TMK md 185 hükmüne göre evlilik birliÄŸi kurulmuÅŸ demektir. EÅŸlerin birbirine sadakat yükümlülüÄŸü gibi diÄŸer yükümlülükleri hemen baÅŸlar.
 
Ancak bu kiÅŸiler resmi nikâhlı veli olmalarına raÄŸmen, henüz düÄŸün yapıp karı - koca hayatı yaÅŸamaya baÅŸlamamışlar, aynı çatı altında yaÅŸamaya, aynı yastığa baÅŸ koymaya, aynı masada yemek yemeÄŸe baÅŸlamamışlardır. Buna göre bu kiÅŸiler hukuken evlilik birliÄŸini kurmuÅŸ olsalar da fiilen henüz evlilik birliÄŸini kurmamışlardır.
 
Süreye bakılmalı
 
İşte bu sebeple, sadece nafaka bağlanması bakımından hukuki evlilik birliğinin yanında, evlilik birliğinin fiilen de kurulmuş olması aranmalıdır.
 
Dayanışma nafakasının süresinin belirlenmesinde, sadece evlilik içindeki deÄŸil, evlenmeden önceki mali ve ekonomik koÅŸullar da dikkate alınmalıdır. Bir kimsenin evlenme ile ulaÅŸtığı mali ve ekonomik koÅŸullar, sadece eÅŸinden kaynaklanıyorsa, evlilik süresi dikkate alınmalıdır. Evlilik süresi, evlilik içindeki alışkanlıkların, “zorunlu ihtiyaç” haline gelecek kadar uzun ve yeterli olmalıdır.
 
Ancak boÅŸanmada kusursuz eÅŸe bir istisna yapılmalıdır, ona her durumda azami süreyle dayanışma nafakası baÄŸlanmalıdır.
 
BoÅŸanma ile yoksulluÄŸa düÅŸecek olan eÅŸin evlenmeden önce bir mesleÄŸinin olup olmadığı, evlilik sebebiyle mesleÄŸinin icra edip edemediÄŸi hususları, yoksulluk nafakasının süresinin belirlenmesinde deÄŸil, maddi tazminat ödenmesinde dikkate alınmalıdır.

Prof. Dr. Erol Ulusoy- Milliyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.