Sosyal Medya

TARİHTE BUGÜN: İtalyanlar Antalya'yı işgal etti

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Gaziantep'li Şahin Bey'in şehit düşmesi, İtalyanlar'ın Antalya’yı işgal etmesi, Cevdet Sunay'ın Cumhurbaşkanı olması var..



GÜNÜN OLAYI 

Ä°talyanlar Antalya’yı Ä°ÅŸgal Ettiler (1919)

Antalya’da güvenliÄŸi saÄŸlama bahanesiyle Ä°talyanlar 28 Mart 1919 tarihinde 300 askerle ÅŸehri iÅŸgal ettiler. O güne kadar Ä°talyan askerleri limanda savaÅŸ gemileri içerisinde bekliyorlardı.

GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI

Åžahin Bey Åžehit DüÅŸtü (1920)

Gaziantep doÄŸumlu olan Åžahin Bey’in asıl ismi Mehmet Sait’tir. Askerlik yaÅŸamı Yemen’de er olarak baÅŸlamıştır. Burada BaÅŸçavuÅŸ rütbesi alan Åžahin Bey’in kalıcı askerlik görevi baÅŸlamıştır. Trablusgarp savaşına katılmış, I.Dünya Savaşında ise Galiçya cephesindegörev almış daha sonra Sina Bölgesine gitmiÅŸtir. Burada rütbesi teÄŸmenliÄŸe yükseltilmiÅŸtir. Burada iken Ä°ngilizlere esir düÅŸmüÅŸtür. Mondros AteÅŸkesi ile serbest kalarak Ä°stanbul’a dönmüÅŸtür. Birecik Askerlik Åžubesi BaÅŸkanlığına tayin edilmiÅŸti. Antep bölgesinde ki direniÅŸçilere önderlik etti. Yaklaşık 100 arkadaşı ile Kilis-Antep yolunu keserek Fransızların Antep’e giriÅŸini engellemeye çalışmıştı. Fransızların 8000 kiÅŸilik kuvvetine karşı dört gün dayanmış sonunda 28 Mart 1920’de ÅŸehit olmuÅŸtur.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Kuruldu (1947)

BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin Ekonomik Ve Sosyal Konseyine baÄŸlı olarak 28 Mart 1947’de Avrupa Ekonomik Komisyonu kuruldu. Üye ülkeler arasında ekonomik koordinasyonu saÄŸlamayı amaç edinmiÅŸtir.

Cevdet Sunay CumhurbaÅŸkanı Oldu (1966)

Cemal Gürsel’in komaya girmesi ve doktorların cumhurbaÅŸkanlığı yapamaz raporu üzerine TBMM’de yeni cumhurbaÅŸkanını belirlemek için seçimler yapıldı. Yapılan oylama sonunda 28 Mart 1966 tarihinde Cevdet Sunay Türkiye Cumhuriyeti’nin beÅŸinci cumhurbaÅŸkanı seçildi. Emekli Genelkurmay BaÅŸkanı olan Cevdet Sunay aynı zamanda kontenjan senatörüydü. Çaykara doÄŸumlu olan Cevdet Sunay’ın cumhurbaÅŸkanlığı 28 Mart 1973 tarihinde sona ermiÅŸtir.

Gediz Depremi Meydana Geldi (1970)

Kütahya’nın Gediz ilçesi merkez olmak üzere 28 Mart 1970 tarihinde 7.6 ÅŸiddetinde bir deprem meydana geldi. Bu depremde yaklaşık 1000 kiÅŸi hayatını kaybetti. Gediz nereyse tamamen yıkılmış bu nedenle ÅŸehir yedi kilometre ileriye yeniden inÅŸa edilmiÅŸtir.

Irak Ordusu Altınköprü Katliamını GerçekleÅŸtirdi (1991)

Irak ordusu 28 Mart 1991 tarihinde Kerkük ve Erbil arasında kalan Altınköprü kasabasında Türkmenlere yönelik bir katliam gerçekleÅŸtirdi. Bu katliamda 100 civarında Türkmen katledilmiÅŸ ve 200’e yakın Türkmen ise yaralanmıştır.

Ä°brahim Åžahin Trafik Kazası Geçirdi (2000)

Mehmet AÄŸar’ın Emniyet Genel MüdürlüÄŸü zamanında Özel Harekat Dairesi’nin BaÅŸkanlığını yaptı. Ä°smi Susurluk Kazasına karıştı. Hakkında bir çok dava açıldı. Eski BaÅŸbakan Tansu Çiller tarafından deÄŸerli bir polis ÅŸefi olarak nitelendirilen Ä°brahim Åžahin 28 Mart 2000 tarihinde geçirdiÄŸi trafik kazasında ağır ÅŸekilde yaralanmıştır. Ä°smi daha sonraki Ergenekon davasında da gündeme gelmiÅŸtir.

1854 Kırım Savaşı: Fransa Rusya'ya savaÅŸ açtı.

1930 Türkiye, yabancı ülkelerden Türkiye'deki ÅŸehirleri için Türkçe adlarını kullanmalarını resmen talep etti. Bu tarihten sonra posta idaresi Angora veya Constatinople olarak adreslenmiÅŸ mektupları Ankara ve Ä°stanbul'a ulaÅŸtırmadı.

1933 Hitler, Yahudilere ait maÄŸazaları boykot için emir verdi.

1944 Adapazarı ve civarında 2.831 kiÅŸinin öldüÄŸü bir deprem oldu.

1947 BirleÅŸmiÅŸ Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu kuruldu.

1962 1960'da cunta tarafından görevlerinden uzaklaÅŸtırılan 147 öÄŸretim üyesinin geri dönmelerini saÄŸlayan kanun kabul edildi.

1963 SaÄŸlık nedenleriyle Celal Bayar’ın serbest bırakılması tepkilere yol açınca cezasının ertelenmesine iliÅŸkin karar kaldırıldı

1965 ABD Alabama'da Martin Luther King'in önderliÄŸinde 25 bin kiÅŸi sivil haklar için yürüdü.

1966 Cevdet Sunay cumhurbaÅŸkanı seçildi.

1969 Son Osmanlı halifesi II. Abdülmecit'in oÄŸlu ve Fenerbahçe eski baÅŸkanı Ömer Faruk OsmanoÄŸlu, öldü.

1973 Cevdet Sunay'ın cumhurbaÅŸkanlığı süresi bitti.

2006 Diyarbakır'daki cenaze törenine polisin müdahalesi sonucu baÅŸlayan 4 gün süren olaylar sonucunda 14 kiÅŸi öldü.

DünyaBülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.