Sosyal Medya

Güncel

ABD'nin konuştuğu dolandırıcı: Elizabeth Holmes

Silikon Vadisi'nde Theranos isminde bir şirket kurarak, kan testlerini yapabilen bir alet geliştirdiğini iddia eden Elizabeth Holmes, ABD iş dünyasını tam 9 milyar dolar dolandırdı.



Amerika BrileÅŸik Devletleri, iÅŸ dünyasını tam 9 milyar dolar dolandıran Elizabeth Holmes'ı konuÅŸuyor. Holmes, bu günlerde "The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley" isimli bir belgeselle gündemde.

ELIZABETH HOLMES KÄ°MDÄ°R?

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Stanford Üniversitesi Kimya bölümünü 2003 yılında bırakarak Silikon Vadisi'nde "Theranos" adında ÅŸirket kuran Elizabeth Holmes, kan testlerini yapan bir makine geliÅŸtirdiÄŸini iddia etti. Buna göre çok az miktarda bir kanla onlarca farklı test yapabilen bu makine, farklı hastalıkları tespit edebiliyor ve labaratuvarda uzun vakitler harcanmasını engelliyordu.

44_1

9 MÄ°LYAR DOLAR TOPLADI

Elizabeth Holmes, medya partonu Robert Murdoch, ABD eski Savunma Bakanı James Mattis gibi isimlerin de aralarında bulunduÄŸu birçok kiÅŸiden toplam 9 milyar dolar topladı. 

"SAHTE TESTLER YAPIYORDUK"

Belgeselde Holmes'ın çalışanlarının açıklamalarına yer veriliyor. Åžirketi ziyaret etmek isteyen destekçilere makinenin gösterildiÄŸini anlatan çalışanlar, kan tüpü yerleÅŸtirildikten sonra "test yapılıyor, biz size etrafı gezdirelim" diyerek kiÅŸileri uzaklaÅŸtırdıklarını söylüyor. Bu sürede makinenin içerisinden kanı aldığını belirten kimyagerler, testleri yapıp kanı kamineye tekrar koyduklarını belirtiyor. 

Holmes'ın "dolandırıcılık hikayesiyse" bir ihbar üzerine The Wall Street Journal'dan John Carreyrou isimli gazeteci tarafından çözülüyor.

SES TONU ve GÖZLERÄ° DÄ°KKAT ÇEKÄ°YOR

Belgeselde yer verilen detaylardan biriyse Elizabeth Holmes'ın sesi ve görünüÅŸü. KonuÅŸurken "sanki seslendiriliyormuÅŸ" ve ses "arka fondan" geliyormuÅŸ gibi bir izlenim oluÅŸturan Holmes, aynı zamanda uzun süre gözlerini kırpmadan duruyor.

Sosyal medya kullanıcıları Holmes'ın sesi ve duruÅŸunun "ürkütücü" olduÄŸuna iliÅŸkin paylaşımlar yaparken, belgeselin asıl odak noktasını "giriÅŸimcilik hikayelerinde insanların inanaçlarının nasıl kullanıldığı" oluÅŸturuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.