Sosyal Medya

Güncel

Mike Pompeo'dan Golan açıklaması: Büyükelçiliğimizi Kudüs'e taşıdığımız zamanı da hatırlıyorum...

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Golan'daki İsrail işgalini tanıma kararlarına verilen tepkilere ilişkin 'Büyükelçiliğimizi Kudüs'e taşıma kararımızı aldığımız zamanı da hatırlıyorum...' açıklamasında bulundu. ABD, büyükelçiliğini Kudüs'e taşıdığında da dünyadan birçok tepki gelmiş fakat daha fazlası yapılamamıştı.



ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo, BaÅŸkan Donald Trump'ın, "Golan Tepeleri üzerinde Ä°srail'in egemenliÄŸini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan etmesinin ardından Türkiye baÅŸta olmak üzere birçok ülkeden gelen tepkiler hakkında "Üzüldüm fakat ÅŸaşırmadım." dedi.

Pompeo, ABD DışiÅŸleri Bakanlığında düzenlediÄŸi basın toplantısında gündeme iliÅŸkin soruları yanıtladı.

"Türkiye, BirleÅŸmiÅŸ Milletler ve Kanada'nın Golan Tepeleri kararına tepki göstermesini nasıl karşılıyorsunuz?" sorusuna Pompeo, "Üzüldüm fakat ÅŸaşırmadım." cevabını verdi.

Pompeo, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"BüyükelçiliÄŸimizi Kudüs'e taşıma kararımızı aldığımız zamanı da hatırlıyorum. Her bir konuda sahadaki gerçekleri baz alıyoruz ve diÄŸer ülkelerin de bize katılarak bu durumun önemini anlamasını umut ediyoruz. Bu bahsettiÄŸiniz bir avuç ülkeyle görüÅŸmelerimiz sürecek."

Pompeo, "Güçlü ülkeler istedikleri toprakları uluslarası hukuka raÄŸmen alabilirler mi?" ÅŸeklinde bir soruyu da "Kesinlikle hayır fakat bu çok özel bir durum. Ä°srail savunma yapıyor" ifadeleriyle yanıtladı.

 

GOLAN TEPELERÄ° ev TRUMP'IN KARARI

Trump'ın Golan Tepeleri açıklaması, kamuoyunda büyük tepki toplamaya devam ediyor.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM), Avrupa BirliÄŸi (AB), Türkiye, Ä°ngiltere, Rusya, Kanada, Arap BirliÄŸi ve diÄŸer birçok ülke ve uluslararası kurum, ABD yönetiminin tek taraflı kararını tanımadığını açıklamıştı.

Dün, Trump ve Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, Beyaz Saray'da ortak düzenledikleri basın toplantısında Golan Tepeleri konusundaki kararlarını açıklamıştı.

"Golan Tepeleri üzerinde Ä°srail'in egemenliÄŸini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan eden baÅŸkanlık kararını imzalayan Trump, 21 Mart'ta da Twitter'dan, "52 yılın ardından ABD için Ä°srail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliÄŸini tam olarak tanımanın zamanı geldi" deÄŸerlendirmesinde bulunmuÅŸtu.

İsrail, Suriye toprağı olan Golan Tepelerini 1967'den bu yana işgal altında tutuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.