Sosyal Medya

Güncel

Borcunu ailesinden gizleyenlere Yargıtay'dan kötü haber: Haciz ihbarnamesi gönderilebilecek

Özellikle ticaret hayatında karşılaştığı ekonomik zorlukları ailesine yansıtmak istemeyenlere Yargıtay'dan kötü haber geldi. Yüksek mahkeme, kambiyo senet borcu bulunan borçlunun annesine haciz ihbarnamesi gönderilebileceğine hükmetti.



Bir vatandaÅŸ kambiyo senetleri borcunu ödeyemeyince Ä°cra MüdürlüÄŸü'ne baÅŸvuran alacaklı, borçlunun annesine haciz ihbarnamesi gönderilmesi talebinde bulundu. Ä°cra MüdürlüÄŸü talebi, 'borçlunun annesi alelade bir üçüncü kiÅŸi olmadığından gönderilecek haciz ihbarnamelerinin aile bireylerini küçük düÅŸüreceÄŸi' gerekçesiyle reddetti.
 
Alacaklı, Ä°cra Hukuk Mahkemesi'ne baÅŸvurarak icra müdürlüÄŸünün bu iÅŸlemi hakkında ÅŸikayetçi oldu. Mahkeme, borçlunun annesinin alelade bir üçüncü kiÅŸi olmadığı, akrabalar arasında sarih bir hukuki iÅŸlemin varlığını ispat külfetinin iddia edene ait olduÄŸu gerekçesiyle ÅŸikayetin reddine karar verdi.
 
YARGITAY DEVREYE GÄ°RDÄ°
 
Kararı alacaklı temyiz edince devreye Yargıtay 12. Hukuk Dairesi girdi. Yargıtay kararında, "Ä°cra Ä°flas Kanunu'nun (Ä°Ä°K) 89. maddesinde düzenlenen 'haciz ihbarnamesi' gönderilmesi kanunun emreden hükmüdür. Alacaklının talebi halinde icra müdürlüÄŸünce bu talebin yerine getirilmesi gerekmekte olup, icra memurunun bu hususta taktir hakkı yoktur. Kaldı ki üçüncü kiÅŸi, haciz ihbarnamesine itiraz etme hakkına da sahiptir. O halde mahkemece ÅŸikayetin kabulü ile yasaya aykırı müdürlük kararının kaldırılması gerekirken ÅŸikayetin reddine dair hüküm tesisi isabetsizdir. Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının belirtilen nedenlerle bozulmasına oy birliÄŸi ile karar verildi" ifadeleri yer aldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.