Sosyal Medya

Trump'ın Golan çıkışıyla ilgili Ağar: İsrail'in adım adım YPG bölgesine yürüdüğünü vurgulamak gerekiyor

Güvenlik ve Starteji Uzmanı Abdullah Ağar, Trump'ın İsrail'in işgal ettiği Suriye'ye ait Golan Tepeleri'nin tanımasının zamanı geldi açıklamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ağar, 'Sürecin, İsrail'in Suriye'nin kuzeyinde büyük bir toprak parçasına sahip olan terör örgütü YPG/PYD'ye bir adım daha yaklaştığını; İsrail'in adım adım YPG bölgesine yürüdüğünü de vurgulamak gerekiyor' dedi.



Güvenlik ve Starteji Uzmanı Abdullah AÄŸar, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın "52 yılın ardından ABD için Ä°srail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliÄŸini tam olarak tanımanın zamanı geldi" açıklamasının perde arkasını analiz etti.
 
"Ä°SRAÄ°L'Ä°N YAYILMA POLÄ°TÄ°KASI GENÄ°ÅžLÄ°YOR"
 
"Trump'ın, Golan Tepeleri'ni sonsuza kadar Ä°srail toprağı olarak ilan etmesi; Ä°srail'in 6 Gün savaÅŸları'nda kazanmış olduÄŸu zaferin, tescili ve meÅŸrulaÅŸtırılması anlamına geliyor. Bölgede, Ä°srail'in yayılmacı politikasını, ABD himayesinde geliÅŸtirdiÄŸi görülüyor. Ama daha acı olan, Ä°slam dünyasının içinde olduÄŸu durum. Ä°slam dünyası güç zafiyeti içinde ve hiçbir caydırıcı niteliÄŸi taşımıyor. Kudüs'ün baÅŸkent olarak ilan edilip iÅŸgalinin ardından Golan sonrasında da Ä°slam dünyası açıklamalarda bulunacaktır ancak bu, havanda su dövmekten farksız olacak.
 
"SU Ä°HTÄ°YACININ YÜZDE 35'Ä°NÄ° KARÅžILIYOR"
 
Habertürk'ün haberine göre; Golan Tepeleri, Ä°srail'in su ihtiyacının yüzde 35'ini karşılıyor. Bölge, Ä°srail açısından çok önemli ve kuzeyini güvence altına alıyor. Burada bir ÅŸey daha öne çıkıyor. ABD'nin, "Golan, Ä°srail'indir" yaklaşımı; bir yandan da Hizbullah-Hamas ve Ä°ran'ın direncini ölçmeye yönelik bir açıklama. Bölgede nüfuzu olan Ä°ran'a, Suriye üzerinden bir mesaj veriliyor. Mısır, S.Arabistan, Ürdün, BAE zaten bir ÅŸekilde ABD üzerinden Ä°srail'in güdümüne girmiÅŸ durumda.
 
YOM KÄ°PPUR'UN EKSÄ°K KALAN ZAFERÄ°...
 
Vekalet savaşının geldiÄŸi bu noktada ABD ve Ä°srail, 1973 Yom Kippur savaşının eksik kalan zaferinin de peÅŸinde. ABD ve Ä°srail, terör örgütü DEAÅž üzerinden stratejik aldatma ve destabilizasyon yaptı. Åžimdi de meyvelerini topluyor. Kudüs'ü baÅŸkent olarak tanıma, Filistin'de inisiyatif kayıpları, OrtadoÄŸu'daki kutuplaÅŸma ve devletleri köleleÅŸtirme ile Trump'ın, 'Golan Tepeleri'nde Ä°srail egemenliÄŸini tanıma' kararı, ABD ve Ä°srail'in ÅŸu ana kadar(!) topladığı vekalet savaşının meyveleridir.
 
JEOPOLÄ°TÄ°K VE TEOLOJÄ°K ÖNEMLÄ° BÄ°R ADIM
 
Sürecin, Ä°srail'in Suriye'nin kuzeyinde büyük bir toprak parçasına sahip olan terör örgütü YPG/PYD'ye bir adım daha yaklaÅŸtığını; Ä°srail'in adım adım YPG bölgesine yürüdüÄŸünü de vurgulamak gerekiyor. Ä°srail, 2006'daki gibi ilerlerse bölgede daha fazla nüfuz ve etki üretecektir.
 
AVRUPA'NIN UYARILMASI GEREKÄ°YOR
 
Burada bir ÅŸeyi daha belirtmek gerekir ki; yaÅŸanan süreçte özellikle Batı'da, kıyamet savaşı senaryolarına inanan figürlerin çok etkin ve masa başında olduÄŸunu görüyoruz. ABD'de de, Ä°srail'de de dogmatik inanışları nedeniyle tehlikeli adımlar atanlar ÅŸu an bölgeyi yönetmeye çalışıyor. Burada Batı'nın yani Avrupa'nın büyük bir savaÅŸ ve çatışmaya karşı mutlaka uyarılması da gerekiyor.
 
RUSYA Ä°ÇÄ°N GÜVEN TESTÄ° OLACAK
 
Åžu an bölgede Suriye'nin hamisi konumundaki Rusya'nın ne yapacağı da önem arz ediyor. Rusya, Ä°srail'den yana mı Suriye'den yana mı tavır koyacak bu çok önemli. Kısa süre önce Rusya Savunma Bakanı Sergey Åžaygu, Rusya'nın ABD gibi sonsuza kadar bölgede olmayacağına ve asker kısıtlamasına gideceÄŸine yakın mesajlar verdi. Rus-Ä°srail iliÅŸkilerinde ciddi bir sorun yok. Yani ABD'nin bu adımı, Rusya'nın Suriye'ye verdiÄŸi güveni de test edecek. Rusya'nın fiili oldu-bittiye vereceÄŸi cevabı da zaman içinde görmek gerekiyor.
 
TÜRKÄ°YE NE YAPMALI?
 
Türkiye, Ä°slam dünyasının ne kadar dağınık, güçsüz ve çaresiz kaldığını deÅŸifre edebilir. Yine uluslar arası hukuka uygun biçimde Ä°slam dünyasına yön göstermekte etkin olabilir. Uluslararası hukukun, Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (Ä°Ä°T),Arap Ligi ve BM'nin aktif hale getirilmesine ön ayak olabilir. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.