Sosyal Medya

Güncel

Lübnan Dışişleri Bakanı: Trump'ın Filistin planı başarılı olamaz

Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, Trump yönetiminin İsrail-Filistin meselesini çözmek için tasarladığı ve 'Yüzyılın Anlaşması' olarak isimlendirilen planın başarılı olmasının mümkün olmadığını söyledi.



Basil, Lübnan'daki yerel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ABD'nin Orta DoÄŸu barış planı ve Hizbullah'a iliÅŸkin tutumu hakkında deÄŸerlendirmelerde bulundu.

"ABD gibi süper güç bir ülkeden, barışın gerçek anlamda sponsoru olmasını istiyoruz. Ayrıca Arap ülkeleri ile Ä°srail arasındaki anlaÅŸmazlığa Filistin'e geri verilmesi gereken haklar doÄŸrultusunda bir çözüm bulunması için ABD'nin Rusya ve Avrupa BirliÄŸi ile tamamlayıcı bir rol oynamasını umuyoruz." diyen Basil, "Yüzyılın AnlaÅŸması" ÅŸeklinde isimlendirilen ABD planına iliÅŸkin ise "BaÅŸarılı olması mümkün olmadığından ölü olarak doÄŸacaktır" ifadelerini kullandı.

Lübnan hükümetinde yer alan Hizbullah'ın ABD tarafından "terör örgütü" sayılmasına da deÄŸinen Basil, ülkenin istikrarını koruma zarureti bulunduÄŸu noktasında Amerikalıları ikna etme çabalarını sürdüreceklerini söyledi.

Basil ayrıca özellikle Yeni Zelanda'da yaÅŸanan son terör saldırısının ardından ABD'nin barış ülkesi Lübnan'a olan ihtiyacının farkına varmış olması gerektiÄŸini dile getirdi.

77_1
Lübnan DışiÅŸleri Bakanı Cibran Basil

TRUMP'IN BARIÅž PLANI: YÜZYILIN ANLAÅžMASI

ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın Ä°srail-Filistin meselesinin çözümü konusunda öne sürdüÄŸü, Suudi Arabistan, BirleÅŸik Arapları Emirlikleri (BAE) ve Mısır'ın da destek verdiÄŸi belirtilen "Yüzyılın AnlaÅŸması" planının, Filistin devletini kurmak için Sina topraklarının bir bölümünün alınmasını öngördüÄŸü ileri sürülüyor.

Planın, Kudüs'ün tamamının Ä°srail'e bırakılması ve Batı Åžeria'daki yasa dışı Yahudi yerleÅŸim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine maddeler içerdiÄŸi de belirtiliyor.

Ä°srail tarafından yerlerinden edilen 6 milyona yakın Filistinli mültecinin geri dönüÅŸ hakkı konusuna yer verilmediÄŸi dile getirilen planda, Filistin tarafına birtakım maddi yardımlar ile Kudüs'ün kenar mahallelerinden birinin baÅŸkent olarak önerildiÄŸi ifade ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.