Sosyal Medya

Güncel

'Mukteda Sadr, yeni bir halk ayaklanması için hazırlık yapıyor'

Irak’ın önde gelen ve 2 aydır ortalarda gözükmeyen Şii lider Mukteda Sadr’ın, Başbakan Mehdi’yi devirmeyi amaçlayan ‘yeni bir halk ayaklanması’ için hazırlık yaptığı ileri sürüldü.



2.5 aydır ortalarda gözükmeyen Irak'ın önde gelen ve Tahran'dan bağımsız siyaset izleyen Åžii liderlerden Mukteda Sadr'ın, BaÅŸbakan Adil Abdulmehdi'yi devirmeyi amaçlayan yeni bir halk gösterisi, protesto ve oturma dalgası için hazırlık yaptığı ileri sürüldü.
2018 yılında yapılan seçimlerden sonra hükümet kurma çalışmalarında yaÅŸanan krizi çözmede büyük etkisi olan Mukteda Sadr'ın; yeni hükümetten, Irak'taki iÅŸgalci ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması ve bazı konulardaki talebi yeterince ilgi görmedi. 
12 Mayıs genel seçimlerinin ardından Adil Abdülmehdi, 25 Ekim'de kurduÄŸu 22 üyeli hükümetten ilk etapta 14 bakanın ismini meclise sunarak güvenoyu almıştı.   Hükümetteki 8 kritik koltuk, siyasi gruplar arasındaki anlaÅŸmazlıklar nedeniyle belirlenememiÅŸti.

BAZI SORUNLARIN HALLEDÄ°LMEMESÄ°
SADR'I SÄ°YASETTEN UZAK DURMAYA Ä°TTÄ°

Sadr hareketine yakın bir medya kaynağı, Khaleej Online haber sitesine yaptığı açıklamada; hükümetin, Mukteda Sadr'ın kota taleplerine sessiz kalmasının rahatsızlık oluÅŸturduÄŸunu söyledi.
Bu olaydan sonra Sadr'ın, hükümete karşı cephe almaya baÅŸladığı öne sürüldü.
Ä°smini vermeyen aynı kaynak yine ÅŸunları söyledi: “Hükümet oluÅŸumunun tamamlanamaması, Irak'taki yabancı güçler konusunda bir ilerleme saÄŸlanamaması ve siyasi partiler arasındaki bakanlık kotalarında bir anlaÅŸmaya varılamamasının Åžii Lider Mukteda Sadr'ı, siyasi güçlerden uzak durmaya ve ortalarda gözükmemeye yönlendirdiÄŸini söyledi.
Sadr Hareketi'ne yakın bir kaynaÄŸa dayandırılan haberlerde, Åžii liderin gizlilik içinde BaÅŸbakan Adil Abdulmehdi'yi devirmeyi amaçlayan protesto ve oturma eylemleri için hazırlık yapıldığı öne sürüldü.
Mukteda Sadr'ın, BaÅŸbakan Adil Abdulmehdi hükümetinin baÅŸarısız bir hükümet olduÄŸu konusunda ikna olduÄŸunu belirten aynı kaynak; özellikle baÅŸta elektrik, su, güvenlik, saÄŸlık ve kamu hizmetleri ile halkın birçok sorunun çözülmemesi, Sadr'ı, hükümete karşı eyleme geçmeye zorladığını belirtti.

MUKTEDA SADR'IN KUZENÄ°'NDEN
PARTÄ°LERE Ä°KNA ZÄ°YARETÄ°

Kaynak Gulf News Online'a ise, Mukteda Sadr'ın kuzenin oÄŸlu Jaafar el Sadr'ın, Beyrut'taki daimi ikametgâhından Irak'a gelerek, Irak'ın önde gelen Åžii taklit mercii ve Iraklı siyasetçi Muhammed Bakır es-Sadr ve Irak'taki siyasi partil temsilcileriyle mekik diplomasisi baÅŸlattığını söyledi.
BaÅŸbakan Adil Abdulmehdi, Parlamento BaÅŸkanı Muhammed Halbusi, eski BaÅŸbakan Haydar el-Abadi ve bilge harekatının lideri Ammar el-Hakim'in Irak'ın sorunlarını çözemeyeceÄŸini belirten Jaafar el Sadr; Mukteda Sadr'ın sokaktaki halkı, siyasi sürece katılmalarını saÄŸlamak için seferber etmeye hazırlandığını söyledi.
Aynı kaynak, Jaafar Sadr'ın parti temsilcileri ve ülkenin önde gelen yetkilileriyle yaptığı görüÅŸmelerin Mukteda Sadr ile koordineli olduÄŸuna dikkati çekerek; Irak'taki en önemli Åžiî dini lider Ali Sistani'den de referans alındığını doÄŸruladı. Yapılan görüÅŸme ve istiÅŸarelerden sonra Åžii lider Mukteda Sadr'ın, yeni bir sokak hareketi baÅŸlatabileceÄŸi öne sürüldü.

Irak'ta geçen mayıs ayında yapılan genel seçimlerden birinci çıkan Sadr hareketi lideri Mukteda es-Sadr, BaÅŸbakan Adil Abdulmehdi'ye "bir yıl içinde baÅŸarılı olamazsa hükümetten desteÄŸini çekerek muhalefetteki yerini alacağı" uyarısında bulunmuÅŸtu . Genel seçimlerin ardından bağımsız siyasetçi Adil Abdulmehdi, 25 Ekim'de kurduÄŸu 22 üyeli hükümetten ilk etapta 14 bakanın ismini Meclise sunarak güvenoyu almıştı. Geri kalan 8 bakanlık ise halen vekaleten yürütülüyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.