Sosyal Medya

Güncel

TMSF: Şimdilik satış düşüncemiz yok

TMSF yönetimindeki 928 şirketin toplam ciroları 31.6 TL oldu. Bu şirketlerde istihdam edilen kişi sayısı da 44 bine ulaştı. Faal olmayan 323 şirketin ise tasfiye sürecine başlandı.



Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) BaÅŸkanı Muhiddin Gülal, mevcut hukuki düzenlemelere göre kayyum olarak atandıkları ÅŸirketlerin ekonomik devamlılığında tehlike söz konusu olduÄŸunda satışın gündeme gelebildiÄŸini, kısa vadede Koza Altın'da satışın söz konusu olmadığını söyledi.

Koza Altın Ä°ÅŸletmeleri'ne ait Kayseri Himmetdede altın madeninde düzenlenen basın toplantısında konuÅŸan Gülal, Koza ÅŸirketlerine yönelik hukuki sürecin devam ettiÄŸini söyleyerek, "Yasal altlık olarak bu ÅŸirketlerin satışı sürdürülebilirlik üzerine kurulu. Yani ÅŸirketin ekonomik devamlılığında tehlike söz konusuysa ÅŸirketin satışı gündeme gelebiliyor. Koza'da sürdürülebilirlikle ilgili bir sıkıntı olmadığı için ÅŸu an satışla alakalı bir durum söz konusu deÄŸil" dedi.

Basında yer alan haberlere göre Ahlatçı Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ahmet Ahlatçı, bu yıl hedeflerinin Koza Altın'ı bünyelerine katmak olduÄŸunu, ihale açıldığında en yüksek teklifi verip alacaklarını, ÅŸirketin deÄŸerini 1.3-1.5 milyar dolar civarında hesapladıklarını açıklamıştı.

Kayyum atandıkları büyük gruplarla ilgili en azından mahkeme süreçlerinin netleÅŸmesini ve ondan sonra satışla alakalı bir aksiyon alınmasının doÄŸru olacağını söyleyen Gülal, ÅŸöyle devam etti:

"Ä°yi bir performansa sahip bir ÅŸirketin her zaman alıcısı olur. Ama bunun için önce satıcının bir niyetinin olması gerek. Kısa vadede Koza ile ilgili bir satış düÅŸüncemiz yok. Hukuki sürecin netleÅŸmesini bekliyoruz, en azından bir müsadere kararı çıkarsa elimiz rahatlar, bir yol haritası çizeriz diye planlıyoruz. Bunun için de mahkemenin bir karar vermesi lazım. Mahkeme hemen hemen 3 yıldır sürüyor ama inÅŸallah son aÅŸamasında gibi tahmin ediyoruz."

Yurt içinde süren mahkemenin yanı sıra Koza Altın'ın eski sahibi Akın Ä°pek'in Ä°ngiliz mahkemelerinde açtığı, TMSF'nin Ä°ngiltere'de kurulu Koza Ltd üzerinde iddia ettiÄŸi haklar aleyhine davalar var.

Son olarak Ä°ngiliz yüksek mahkemesinde, ülke mahkemelerinin bu anlaÅŸmazlıkta tek yetkili makam olup olmadığını belirlemek üzere dün bir duruÅŸma yapıldı. Ä°ngiltere'deki uzun dava sürecinin bir parçası olan bu konuda yüksek mahkemenin altı-sekiz hafta içinde karar vermesi bekleniyor.

Hükümet, Temmuz 2016'daki darbe giriÅŸiminin ardından FETÖ ile baÄŸlantısı olduÄŸu ÅŸüphesiyle aralarında Koza Holding, Boydak Holding, Kaynak Holding, Dumankaya ve Fi Yapı'nın da olduÄŸu birçok ÅŸirkete TMSF'yi kayyum olarak atadı.

Büyük gruplar içinde Boydak ve Naksan'da müsadere kararı çıktığını, müsadere kararı bekledikleri gruplardan birinin de Koza olduÄŸunu söyleyen Gülal, "Müsadere kararı hisselerin devlete geçmesi demek. Bu karar çıktıktan sonra burayla alakalı aksiyon almak çok daha kolay olacak. Yoksa ÅŸu andaki hukuki altyapı ile Koza'yı satamayız" dedi.

Boydak ve Naksan'ın aktif olarak büyük gruplar olduÄŸunu, satışının da çok kolay olmayacağını söyleyen Gülal, "Bunlar çok kıymetli ÅŸirketler, eÄŸer satışa çıkarsak her zaman alıcısı olur. Boydak mobilya sektörünün yüzde 60'ına vaziyet ediyor. Dolayısıyla pazar payı bu kadar yüksek olan bir ÅŸirketi satmakta zorlanmayız. Åžimdilik satışla alakalı bir düÅŸüncemiz olmadığı için deÄŸerleri ile alakalı bir çalışma yapmadık" diye konuÅŸtu.

Gülal, ÅŸirketlerin deÄŸerini veren herkese satabileceklerini ancak yasal altyapının müsait olmadığını ve bir hukuki düzenlemeye ihtiyaç olduÄŸunu söyledi.

DUMANKAYA'DA Ä°LK ETAP NÄ°SANDA BÄ°TECEK

Gayrimenkul geliÅŸtirme ÅŸirketi Dumankaya'nın Mozaik adlı projesine baÅŸladığını ve ilk etabın Nisan'da, ikinci etabın ise AÄŸustos'ta bitirileceÄŸini söyleyen Gülal, "DiÄŸerleri ile alakalı da süreç devam ediyor. Son noktadayız, en kısa zamanda anlaÅŸma saÄŸlayacağız" dedi.

Dumankaya Grubu ve Fi Yapı Grubu geçen yılın Haziran ayında yarım kalan inÅŸaat projelerini bitirmek üzere Alman Drees&Sommer liderliÄŸindeki konsorsiyumla iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸması imzaladı. Tamamlanmamış beÅŸ projesi bulunan Dumankaya ve dört projesi bulunan Fi Yapı'nın bunları 2.5-3 yıl içinde bitirmesi planlanıyordu.

BORÇLARINI KAPATMAYA EN YAKIN ÇUKUROVA

TMSF'nin elinde 20-25 yıllık dosyalar olduÄŸunu, bu dosyaları kapatarak ilerleme kararı aldıklarını söyleyen Gülal, Cavit ÇaÄŸlar ve ZeytinoÄŸlu Grup olmak üzere iki grupla "helalleÅŸtiklerini" belirtti.

"Tamamlamaya çalıştığımız, helalleÅŸmeye yakın olduÄŸumuz dosyalar var, helalleÅŸme imkanımız olmayan dosyalar var Murat Demirel, Erol Aksoy gibi" diyen Gülal, TMSF'nin kurulmasından bu yana 23 milyar dolar tahsilat yaptığını söyledi.

Gülal bu dosyalarla ilgili bundan sonra tahsil edilecek çok yüksek tutar kalmadığını ifade ederek, "Belki 500-600 milyon dolar daha tahsilat yaparız diye planlıyoruz, artık son aÅŸamadayız" dedi.

Çukurova Grubu'nun borçlarını tamamen kapatmaya yaklaÅŸtığını belirten Gülal, "HelalleÅŸmeye en yakın Çukurova. Çukurova'dan bugüne kadar 2.3 milyar dolar tahsilat saÄŸladık" dedi.

TMSF'nin Ekim-Aralık 2018 dönemi faaliyet raporuna göre el konulan Pamukbank için 2018 sonu itibariyle Çukurova Grubu'ndan 2.25 milyar dolar, Ä°nterbank ile ilgili olarak da yine Çukurova'dan 154 milyon dolar tahsilat yapıldı.

SÄ°GORTA LÄ°MÄ°TÄ°NÄ°N ARTIRILMASI GÜNDEMDE DEĞİL

 

TMSF'nin 43.1 milyar TL'lik rezervi olduÄŸunu söyleyen Gülal, "Sigorta kapsamında hemen hemen 490 milyar TL civarında bir rakam var ve rezervimizi karşılama oranımız yüzde 8.2, dünyada bu oranda ülke yok" dedi. Gülal, dünyada standardın yüzde 1-1.5 seviyesinde olduÄŸu bilgisini de verdi.

Gülal, TMSF'nin garantisindeki mevduat tutarının yükseltilmesi hakkındaki soruya ise, "Tabii 100 bin TL biraz düÅŸük kaldı. Avrupa'da 100 bin euro, ABD'de 250 bin dolar. Oranımızın yüksek olmasının bir sebebi de bu. 2013'ten beri 100 bin TL'ye kadar olan mevduatlar sigorta kapsamında. Bunun artırılması ÅŸu an gündemde deÄŸil" cevabını verdi.

TMSF KAYYUMLUĞUNDA 928 ŞİRKET VAR

Gülal'ın verdiÄŸi bilgiye göre hali hazırda TMSF kayyumluÄŸunda yönetilen 928 ÅŸirket bulunuyor. Bu ÅŸirketlerin 2018 sonu itibariyle özkaynakları 21.2 milyar TL, ciroları toplam 31.6 milyar TL, aktif büyüklükleri ise 57.8 milyar TL seviyesinde. Bu ÅŸirketlerde 4 bin 282 çalışan bulunuyor.

Gülal bu ÅŸirketlerin TMSF tarafından devralınmasının ardından aktif olarak yüzde 29 büyüdüÄŸünü ayrıca tasfiye sürecine girenlerin olduÄŸunu söyleyerek, bu ÅŸirketlerin 323'ünün gayrifaal olduÄŸunu ve tasfiye sürecinin baÅŸladığını açıkladı.

Koza Grubu'nun Türkiye'de çıkarılan altının üçte birini çıkardığı için ekonomik deÄŸerinin yüksek ve stratejik öneme sahip olduÄŸunu söyleyen Gülal, "Türkiye'de yılda 27.2 ton altın çıkarılıyor. Geçen yıl sonu itibariyle bu miktarın 8.2 tonunu Koza Grubu çıkardı ki bu hemen hemen yüzde 30'a tekabül ediyor" dedi.

Verilen bilgiye göre bünyesinde 11 ÅŸirket barındıran Koza Grubu, lokomotif madencilik olmak üzere gıda, inÅŸaat, sivil havacılık ve turizm alanında faaliyet gösteriyor. Koza Altın Ä°ÅŸletmeleri Ä°zmir'de Bergama ve Dikili, EskiÅŸehir'de Sivirihisar, Kayseri'de Himmetdede ve GümüÅŸhane'de Mastra olmak üzere beÅŸ aktif madende altın üretimi yapıyor.

Gülal, Himmetdede'de 2022'ye kadar rezerv olduÄŸunu ve faaliyetin devam edeceÄŸini söyleyerek, devamında bitiÅŸik sahalarla ilgili çalışmaların sürdüÄŸünü, rezerv tespit edilmesi halinde daha ileri bir tarihe ötelenmesinin de söz konusu olacağını belirtti.

Bir önceki yıl yaklaşık 6.3 ton altın çıkaran Koza Grubu'nun, 2018'de yüzde 28'lik artışla üretimini 8.4 tona çıkardığını söyleyen Gülal, "2019 hedefi ise 330 bin ons yani yaklaşık 10 ton altın çıkarmak" dedi.

Verilen bilgilere göre Koza Altın Ä°ÅŸletmeleri'nin cirosu 2018'de bir önceki yıla göre yüzde 66 artış ile 1.6 milyar TL, faiz vergi öncesi karı yüzde 82 artışla 799 milyon TL, net dönem kârı ise yüzde 120 artışla 1.17 milyar TL oldu. Bu dönemde özkaynak büyüklüÄŸü yüzde 41.7 artışla 4 milyar TL, aktif büyüklüÄŸü yüzde 38.6 artışla 4.3 milyar TL oldu.

Koza Grubu'nun verilerine bakıldığında ise 2018'de konsolide net kârı yüzde 105 artışla 942 milyon TL, nakit tutarı yüzde 37 artışla 2.78 milyar TL oldu. Gelirleri yüzde 61 artışla 1.7 milyar TL'ye ulaÅŸan holdingin kredi borcu bulunmuyor.

kaynak: sputnik

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.