Sosyal Medya

Güncel

New York Times: Kaşıkçı cinayeti, Prensi Selman'ın muhalifleri susturma operasyonunun parçasıydı

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da öldürülmesinin yankıları sürüyor. Bazı Amerikan gazeteleri olayın peşini bırakmıyor. Trump karşıtlığı ile bilinen New York Times (NYT) gazetesi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın, Suudi muhalifleri takip eden, kaçıran, hapseden ve işkence eden gizli bir operasyon birimi oluşturulmasına onay verdiğini yazdı.



Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra imajı zedelen, babası Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz ile arası açılan ve son günlerde ortalarda gözükmeyen Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman zor günler geçiriyor. ABD BaÅŸkanı Trump karşıtı gazetelerden biri olan New York Times (NYT) gazetesi, “ Kaşıkçı cinayeti, Prensi Selman'ın muhalifleri susturma operasyonunun parçasıydı” dedi.

New York Times (NYT) gazetesi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Suudi muhalifleri takip eden, kaçıran, hapseden ve iÅŸkence eden gizli bir operasyon birimi oluÅŸturulmasına onay verdiÄŸini yazdı.
Gazeteye göre operasyonlar Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı öldürülmeden yaklaşık bir sene önce baÅŸladı.
Kaşıkçı'nın öldürülmesi de aynı "muhalifleri susturma kampanyasının" bir parçası. Zira operasyonların bazıları, "Cemal Kaşıkçı'yı öldürüp parçalara ayıran ekibin üyeleri" tarafından yürütüldü.
Gazetede çıkan haber, operasyonlarla ilgili yazılan gizli Suudi istihbarat raporlarını okuyan Amerikalı yetkililere ve bazı operasyonlar hakkında doÄŸrudan bilgi sahibi olan Suudi yetkililere dayandırılıyor.
Gazeteye konuÅŸan Amerikalı yetkililer, 2 Ekim günü Ä°stanbul'daki Suudi Arabistan KonsolosluÄŸunda Cemal Kaşıkçı'yı öldüren ekibe "Suudi Hızlı Müdahale Ekibi" adını veriyor. Bu ekibin, 2017'den bu yana 10'dan fazla operasyon yürüttüÄŸüne inanılıyor.

Bu operasyonlardan bazılarında farklı Arap ülkelerinde yaÅŸayan Suudi muhalifler zor kullanarak ülkeye geri getirildi, gözaltına alınarak Muhammed bin Selman ve babası Kral Selman'a ait saraylarda alıkonuldu, iÅŸkence gördü.
Aynı grup tarafından gözaltına alınan bir Suudi üniversite öÄŸretim üyesi, Suudi Arabistan'daki kadınlarla ilgili bir blog yazıyordu. Ä°stihbarat raporlarında yer alan bilgiye göre, gözaltında psikolojik iÅŸkence de gören kadın intihara teÅŸebbüs etti.
Habere göre "Hızlı Müdahale Ekibi" Ramazan'da da çalışacak kadar yoÄŸun olduÄŸu için, ekibin lideri, Muhammed bin Selman'ın en yakın danışmanına "Ramazan Bayramı'nda prim alıp almayacaklarını" sordu.
Gazetenin ulaÅŸtığı Washington'daki Suudi Arabistan BüyükelçiliÄŸi'nden bir sözcü, krallığın, yargılama sürecindeki tüm sanıklar ya da cezasını çeken mahkumlarla ilgili kötü muamele iddialarını çok ciddiye aldığını söyledi.
Suudi kanunlarına göre iÅŸkencenin yasak olduÄŸunu söyleyen büyükelçilik sözcüsü, iÅŸkence altında alınan ifadelerin de hiçbir hakim tarafından kabul edilmediÄŸini belirtti. Suudi Arabistan BaÅŸsavcısının bu iddiaları araÅŸtırdığını söyledi.
Suudi Arabistan, bir süredir ABD'de yaÅŸayan ancak nikah iÅŸlemleri için Türkiye'deki Suudi Arabistan KonsolosluÄŸuna giden Kaşıkçı'nın katli emrinin Riyad yönetimi tarafından verilmediÄŸini açıklamıştı. Suudi yetkililer, 11 sorumluların gözaltında olduÄŸu ve yargılandığı bilgisini veriyor. Ancak isim vermiyor.
Amerikan Senatosu ve Türkiye'ye göre ise cinayet Riyad'daki üst düzey hükümet yetkilileri tarafından emredildi ve önceden planlandı.
Suudi yetkililer, istihbarat servisinin yurt dışında yaÅŸayan muhaliflerin ülkeye geri getirilmesi için çalıştığını kabul etmiÅŸ ancak bunun için bir ekip oluÅŸturulduÄŸunu reddetmiÅŸti.
Yetkililer, istihbarat raporlarını gören Amerikalılara dayandırılan bu haberle ilgili soruları yanıtsız bıraktı. Böyle bir ekibin olduÄŸunu ve operasyonlar yürütülüÄŸünü ne doÄŸruladı ne de yalanladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.