Sosyal Medya

Güncel

Iraklı Şii lider Sistani’nin, Ruhani’yi azarladığı ortaya çıktı

Irak'taki en önemli Şiî dini liderlerinden Ayetullah Ali El Sistani’nin, geçen hafta Necef kentinde kabul ettiği İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi azarladığı, Irak’ın egemenliği konusunda da saygı duyulmasını istediği öne sürüldü. İran destekli silahlı Şii milislerin son zamanlarda devlet kademelerinde de görev alması Iraklıları rahatsız ediyor.



Irak'taki Ä°ran destekli silahlı milislerden Sünni Müslümanlardan sonra, bu ülkedeki Åžii grupların da rahatsız olduÄŸu ortaya çıktı. Geçen hafta Irak'a ziyarette bulunan Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Ruhani, Irak'ın önde gelen ve halk üzerinde büyük bir etkisi bulunan Åžii liderlerinden Ayetullah Ali El Sistani'yi, Necef ÅŸehrindeki evinde ziyaret etmiÅŸti. Bu kabulde 88 yaşındaki Ayetullah Sistani'nin, Iran CumhurbaÅŸkanını Ruhani'yi azarlayarak, Irak'ın egemenliÄŸine saygı gösterilmesi gerektiÄŸini ve Ä°ran destekli milislerin devlet kademelerinde giderek artmasından rahatsız olduÄŸunu dile getirdiÄŸi öÄŸrenildi.
alkhaleejonline.net'in haberine göre, Sistani ofisi tarafından yapılan açıklamada ise, Ä°ki liderin görüÅŸmesinde devletlerin egemenliÄŸine saygı duyulması ve içiÅŸlerine müdahale bulunmaması konusunda ortak bir anlayışa vardıkları açıklandı.

IRAN DESTEKLÄ° SÄ°LAHLI MÄ°LÄ°SLERÄ°N 
DEVLET KADEMELERÄ°NDE GÜÇLENMESÄ°,
IRAKLILARIR RAHATSIZ EDÄ°YOR

Bu arada Sistani'nin, Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Ruhani'yi eleÅŸtirmesini deÄŸerlendiren analizciler ise; Sistani'nin eleÅŸtirilerini haklı bularak, pek çok Iraklının da, Ä°ran sponsorluÄŸundaki silahlı milislerin askeri ve siyasi alanda güçlenmesinden rahatsız olduklarını söyledi.
Ayetullah Sistani, Iraklıları 2014 yılında örgütle savaÅŸmaya gönüllü olmaya çağırmıştı. Birçok kiÅŸi onun çaÄŸrısına uyarak Åžii milis gruplarına katıldı.
ABD'nin Irak'taki iÅŸgalinden ve Saddam Hüseyin'in 2003'te devrilmesinden bu yana Ä°ran, Irak'taki politikaya egemen olduÄŸu ve güvenlik hizmetleri sektörleri üzerinde etki oluÅŸturduÄŸu öne sürüldü.

ÇOK SAYIDA Ä°RAN YANLISI SÄ°LAHLI
MÄ°LÄ°S GÜVENLÄ°K GÜÇLERÄ°NE KATILDI

BaÅŸta Ä°ran tarafından desteklenen çok sayıda silahlı grup, 2017 yılında IŞİD'in maÄŸlup edilmesinde kilit bir rol oynadıktan sonra geçen yıl güvenlik güçlerinin saflarına resmen katıldı.
EleÅŸtirmenler, Ä°ran yanlısı grupların ekonominin sektörlerini de kontrol etmeye baÅŸladıklarını söylüyorlar. Ä°ran yanlısı gruplar ise bunu inkar ediyor.
Ä°ran, Tahran'dan Irak ve Suriye üzerinden Lübnan'a, aralarında müttefikler aracılığıyla etkisi olan bir kara ekseninin kontrolünü güçlendirmeyi hedefliyor.
Irak destekli silahlı grupların çoÄŸu, artık Ä°ran'dan fon veya ekipman almadıklarını ve yalnızca Irak'ı ve Åžii kutsal alanlarını savunmak için çalıştıklarını söylüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.