Sosyal Medya

TARİHTE BUGÜN: Çanakkale Zaferi kazanıldı

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Çanakkale Zaferi, Köy Kanunun kabulü, Fransa’nın Cezayir’de ateşkes yapması var…



GÜNÜN OLAYI

Çanakkale Zaferi Kazanıldı (1915)

Ä°ngiltere ve Fransa I.Dünya savaşının süresini kısaltmak istiyorlardı. Bunun tek yolu vardı Çanakkale’yi geçmek. Böylece hem Osmanlı Devletini savaÅŸ dışında bırakacaklar hem de müttefikleri Rusya’ya gerekli yardımı ulaÅŸtıracaklardı. Bu düÅŸüncelerini 19 Åžubat 1915’ten itibaren uygulamaya koydular. Türk tabyalarının tamamen etkisiz hale getirildiÄŸine inanarak 18 Mart 1915’te Çanakkale’den geçme giriÅŸimini baÅŸlattılar. Ancak bu onlar için tam bir felaketle sonuçlandı. Donanmanın bir çok büyük gemisinin batması sonucu geri çekilmek zorunda kaldılar. BaÅŸarılı bir kara harekatı yapılmadan denizden Çanakkale’yi geçmenin imkansız olduÄŸunu anlamışlardı.

GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI

Rus Çarı Korkunç Ä°van Öldü (1584)

Büyük Rusya’nın kurucusu  ve aynı zamanda acımasızlığı ile de ün salmış olan Rus Çarı Korkunç Ä°van 18 Mart 1584’de aniden öldü. AraÅŸtırmacılar büyük bir ihtimal ile zehirlendiÄŸini iddia ederler.

1848 Ä°htilalleri Prusya‘da da Görüldü (1848)

BilindiÄŸi gibi Fransa’da 1848 yılında liberalist ve sosyalist isteklerle baÅŸlayan 1848 ihtilalleri neredeyse tüm Avrupa’yı etkilemiÅŸti. Prusya’nın baÅŸkenti Berlin’de 18 Mart 1848’de halk krala karşı özgürlük istekleriyle ayaklandı. Bunun üzerine Kral IV.Frederik Wilhelm halka anayasa hazırlama sözü verdi. Böylece Prusya’da halk kraldan istediÄŸini almış oldu yani isyan amacına ulaÅŸtı.

Osmanlı Mebusan Meclisi Son Toplantısını Yaptı (1920)

Ä°tilaf Devletleri 16 Mart günü Ä°stanbul’u resmen iÅŸgal edip bir çok resmi daireye el koymuÅŸlardı. Meclis-i mebusan’ın bazı milletvekillerini de tutuklayıp Malta adasına sürgün etmiÅŸlerdi. Bu ÅŸartlar altında son toplantısını 18 Mart 1921 tarihinde gerçekleÅŸtiren Meclis-i Mebusan çalışmalarına ara verme kararı aldı.

Köy Kanunu Kabul Edildi (1924)

TBMM’De 18 Mart 1924 tarihinde kabul edilen 442 sayılı köy kanuna göre 1.maddesine nüfusu iki binden aÅŸağı yurtlara (köy) ve nüfusu iki bin ile yirmi bin arasında olanlara (kasaba) ve yirmi binden çok nüfusu olanlara (ÅŸehir) denir. Nüfusu iki binden aÅŸağı olsa dahi belediye teÅŸkilatı mevcut olan nahiye,kaza ve vilayet merkezleri kasaba itibar olunur. Ve Belediye Kanununa tabidir.

Fransa’nın Cezayir Soykırımı Bitti (1962)

Fransa 1954 yılında baÅŸlayan Cezayir ayaklanmasını tüm çabalarına raÄŸmen bastıramadı. Bu süre içerisinde Fransa Cezayir nüfusunun yaklaşık %15’ini katletti. BaÅŸka bir deyiÅŸle yaklaşık 1,5 milyon Cezayirli hayatını kaybetti. Cezayir dünyanın gözleri önünde açık bir soykırım gerçekleÅŸtirmiÅŸti. Sonunda pes eden Fransa Cezayirli direniÅŸçiler ile yaptığı iki yıllık görüÅŸmeler sonunda 18 Mart 1962’de ateÅŸkes antlaÅŸması yaptı. Ä°mzalanan Evianles-Bains antlaÅŸması sonrası Cezayir Ulusal KurtuluÅŸ Cephesi aynı gün ateÅŸkes ilan ederek mücadeleyi durdurdu. Cezayir’de yapılan referandum sonunda halkın %91’i bağımsızlıktan yana oy kullandı.

Cezayir’in bağımsızlık savaşı sırasında Fransa en büyük desteÄŸi Ä°srail’den görmüÅŸtü. Çünkü Fransa gerilla savaşı konusunda tecrübesizdi. Ä°srailliler bu konuda Fransa’dan yardımlarını esirgemediler ve Fransız ordusunu eÄŸittiler. Bu iÅŸin başında ki tanınmış Ä°srailli general Ä°zak Rabin ve Haim Herzog.

http://www.dunyabulteni.net/index.php?aType=haber&ArticleID=151669&q=israilli+generaller

GÜNÜN DÄ°ÄžER ÖNEMLÄ° OLAYLARI

1871. Fransız-Alman savaşından alınan yenilginin ve III. Napoleon yönetimindeki Ä°kinci Ä°mparatorluk’un (1852-1870) çöküÅŸünün ardından Paris’te çıkan ayaklanmalar sırasında, Paris Komünü kuruldu.

 1926. Finike’de meydana gelen 6.9 büyüklüÄŸündeki depremde, 27 kiÅŸi öldü.

 1926. Papa I. Eftim (Pavli Erenerol), Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi’ni kurdu.

 1940. Hitler ve Mussolini, Ä°talya’da buluÅŸtu. Ä°talya, Almanya’nın yanında savaÅŸa girme kararı aldı. Bundan dört yıl sonra aynı gün, Almanlar Macaristan’ı iÅŸgale baÅŸladı.

 1949. Kuzey Atlantik AntlaÅŸma Örgütü (NATO) kuruldu.

 1949. ‘’Harika Çocuklar Yasası’’ kapsamında yurtdışında eÄŸitim görmesine karar verilen yedi yaşındaki Ä°dil Biret, Paris’e gitmek üzere ailesiyle Ä°stanbul’dan ayrıldı. Fransa’da öÄŸrenim görecek olan Ä°dil Biret ile tanınmış kompozitör Nadia Boulanger’nin ilgileneceÄŸi bildirildi.

 1953. Yenice ve Gönen’de meydana gelen 7.4 büyüklüÄŸündeki depremde, 265 kiÅŸi öldü.

1956. Fransa, Cezayir’e asker çıkarmaya baÅŸladı.

 1965. Ä°nsanoÄŸlu ilk kez uzayda yürüdü. Sovyet kozmonot Aleksey Leonov, Dünya’dan 2.177 kilometre yükseklikte, ‘’Voskhod II’’ (GündoÄŸumu) adlı uzay aracından çıkarak 20 dakika boÅŸlukta kaldı. Leonov, bu sürenin 12 dakika 9 saniyesini ‘’yürüyerek’’ geçirdi.

1974. Pakistan’ın devrik devlet baÅŸkanı Zülfikar Ali Butto, muhaliflerinden birine suikast düzenlettiÄŸi iddiasıyla ölüm cezasına çarptırıldı.

1979. CENTO Genel Sekreteri Büyükelçi Kamuran Gürün, örgütün dağılması için çalışma baÅŸlatıldığını açıkladı. CENTO Daimi Komitesi, Eylül 1979’da örgütün feshedildiÄŸini duyurdu.

 1992. Güney Afrika’da siyahlara eÅŸit vatandaÅŸlık hakkı tanıyan; Devlet BaÅŸkanı De Klerk tarafından planlanan anayasal reform tasarısı halk oylamasıyla kabul edildi.

 1995. Türk sinemasının ünlü oyuncularından Sadri Alışık, 70 yaşında öldü.

1997 . Antonov An-24 tipi bir Rus yolcu uçağının kuyruÄŸu, Türkiye'ye gitmekte olduÄŸu sırada havada koptu. DüÅŸen uçaktaki 50 kiÅŸi öldü.

2000 . Suriye ve Türkiye'de yaÅŸayan ve akraba olan 573 aile iki ülkenin anlaÅŸması sonucu sınırı geçerek bayramlaÅŸtılar.

Dünya Bülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.