Sosyal Medya

Güncel

Batı medyası bildiğimiz gibi: 49 Müslüman'ı katleden teröristi 'melek çocuk' yaptılar

6 kişinin öldüğü 22 Mart 2017 Londra saldırısı için 'terör' ifadesini kullanan BBC, 49 Müslümanın öldüğü katliamı 'silahlı saldırı' ya da 'Yeni Zelanda cami saldırısı' ifadeleriyle haberleştirdi. İngiltere'de yayımlanan Daily Mirror gazetesi, terörist Brenton Tarrant'ın babasının kucağında küçüklük fotoğrafına yer vererek 'melek çocuk' dedi.



Bazı Ä°ngiliz yayın organları, Yeni Zelanda'da iki camiyi hedef alan terör saldırısıyla ilgili haberlerinde Avrupa'daki terör saldırılarına oranla farklı bir dil kullanmayı tercih etti. 
 
Dünyanın önde gelen medya kuruluÅŸlarında saldırıyla ilgili haberler genel olarak terör saldırısı baÅŸlığıyla sunulurken BBC, katliama iliÅŸkin haberlerini sadece "silahlı saldırı" ya da "Yeni Zelanda cami saldırısı" ifadesiyle izleyicilerine aktardı.
 
6 kiÅŸinin öldüÄŸü 22 Mart 2017 Londra saldırısı için "terör" ifadesini kullanan BBC'nin 49 Müslümanın öldüÄŸü katliam için bu deÄŸerlendirmeyi yapmaması tepki çekti. 
 
Ä°NGÄ°LÄ°Z KURULUÅž BBC'YE TEPKÄ°
 
Ä°ran'ın Londra Büyükelçisi Hamid Baidinejad, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "BBC'nin yöneticileri için Londra'da bıçaklı saldırı terörist saldırı sayılır ancak Yeni Zelanda'daki katliam sadece bir saldırıdır." ifadesini kullandı.
 
Pakistan Ä°nsan Hakları Bakanı Åžirin Mezari, Twitter hesabından ÅŸu mesajı paylaÅŸtı: "Åžu anda BBC'yi izliyorum ve Avustralya'daki BBC muhabirinin Yeni Zelanda'daki terör saldırısıyla ilgili haberinde 'terörizm' ifadesini kullanmaması nedeniyle ÅŸoke olmuÅŸ durumdayım. Bunun yerine toplu öldürme diyorlar! Ä°ÄŸrenç. Terör saldırısı olduÄŸu bu kadar açık olduÄŸu halde neden 'terörizm' kelimesini kullanmaktan kaçınıyorlar?" 
 
BBC'nin eski editörlerinden Rifat Jawaid de Ä°ngiliz yayın kuruluÅŸuna tepkisini, "Eski bir BBC editörü olarak göz kamaÅŸtırıcı ÅŸekildeki taraflı yayınlarınızdan inanılmaz derecede hayal kırıklığı duyuyorum. Avustralya ve Yeni Zelanda baÅŸbakanları saldırıları terör saldırısı olarak nitelemesine raÄŸmen televizyonunuz ve editörleriniz için bu sadece bir cami saldırısı! Utanç verici." ifadeleriyle dile getirdi.
 
TERÖRÄ°ST Ä°ÇÄ°N 'MELEK ÇOCUK' DEDÄ°
 
DiÄŸer tepki çeken bir Ä°ngiliz basın kuruluÅŸu da Daily Mirror gazetesi oldu. Gazete, "Camilerde katliam" üst baÅŸlığını kullandığı haberinde, ilk sayfada teröristin babasının kucağında küçüklük fotoÄŸrafına yer vererek, Brenton Tarrant için "Åžeytani bir aşırı saÄŸ katliamcısına dönüÅŸen melek çocuk" ifadesini kullandı.

19-03/16/_106045612_mirror.jpg

Eski arkadaÅŸlarının ifadeleri kaynak gösterilen haberde, teröristin, "çocuklar için ücretsiz spor programları veren sevimli bir kiÅŸisel antrenör olduÄŸu" ancak "son yıllarda yaptığı seyahatler sırasında bir ÅŸeylerin onu deÄŸiÅŸtirdiÄŸi" savunuldu. 
 
"BATI BASINININ KURUMSAL IRKÇILIÄžININ BÄ°R ÖRNEĞİ"
 
Gazetenin katliam için "terör" ifadesini kullansa da teröristin çocukluk fotoÄŸrafıyla konuyu çarpıtmaya çalıştığı deÄŸerlendirmesi yapıldı. Matt Wain adlı Twitter kullanıcısı, aynı gazetenin ABD'de gece kulübüne yönelik terör saldırısının faili için "DEAÅž'lı manyak" dediÄŸini hatırlatıp aradaki farka dikkati çekti.
 
Adam Walker adlı baÅŸka bir kullanıcı, gazetenin etik deÄŸerlerden uzak olduÄŸunu yazarken, James Mather farka dikkati çekerek, "Batı basınının kurumsal ırkçılığının bir örneÄŸi. Bu örnekte, Daily Mirror, onların en kötüsünden hayret verici ÅŸekilde çok daha kötü durumda." deÄŸerlendirmesini yaptı. 
 
Okuyucular, "utanç verici", "korkunç", "rezil gazete, rezil editörler", "tiksindirici," gibi ifadelerle gazeteye tepki gösterdi. 
 
FRANSIZ BASINI DA 'TERÖR' DEMEDÄ°
 
Fransa'da gerçekleÅŸen saldırılar için "terör" ifadesini kullanan ülkenin en önde gelen gazeteleri de Yeni Zelanda'yla ilgili haberlerinde bu ifadeyi kullanmaktan kaçındı. 
 
Le Figaro Gazetesi, Paris'te 13 Kasım 2015'te 130 kiÅŸinin öldüÄŸü saldırıyı terör saldırısı olarak nitelendirirken, camilerdeki Müslümanları hedef alan katliamı terör saldırısı olarak görmedi.
 
Le Parisien gazetesi de aynı ÅŸekilde Yeni Zelanda'daki saldırıya iliÅŸkin yayımladığı haberlerde terör saldırısı ifadesini kullanmadı. Geçen senelerde ülkede meydana gelen saldırıları terör saldırısı olanak nitelendiren kamu yayıncısı France Info'nun bu saldırı için aynı deÄŸerlendirmeyi yapmaması dikkati çekti.
 
Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde cuma namazı sırasında on dakika arayla iki camiye düzenlenen terör saldırısında 49 kiÅŸi yaÅŸamını yitirmiÅŸti. Hem Yeni Zelanda BaÅŸbakanı Jacinda Ardern hem de Avustralyalı mevkidaşı Scott Morrison, Christchurch kentindeki saldırıların hemen ardından yaptıkları açıklamalarda olayın terör saldırısı olduÄŸunu açıklamıştı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.