Sosyal Medya

Mahkemeden Mavi Marmara gazisine ret

Mavi Marmara katliamında yaralanan mağdurlardan Zeki Kaya’nın açtığı tazminat davasında mahkeme 1.5 yıl sonra ‘usul’ gerekçesiyle ret kararı verdi.



Mavi Marmara katliamında yaralanan maÄŸdurlardan Zeki Kaya’nın açtığı tazminat davasında mahkeme 1.5 yıl sonra ‘usul’ gerekçesiyle ret kararı verdi. Ä°srail’le yapılan ve Meclis’in onayından geçen anlaÅŸmada Türkiye açılacak davalarda muhatap olarak geçmesine raÄŸmen, emsal karar, Mavi Marmara maÄŸdurlarına tüm kapıları kapattı. Mahkemenin 1.5 yıl geçtikten sonra ‘usul’ gerekçesiyle davanın açılamayacağına hükmetmesi ise soru iÅŸaretlerine neden oldu. Türkiye, 9 Türk vatandaşının ÅŸehit edildiÄŸi, onlarca kiÅŸinin yaralandığı Mavi Marmara katliamından sonra Ä°srail’le iliÅŸkilerini askıya aldı. Ä°srail’le normalleÅŸme için “Özür, maÄŸdurlara tazminat, Gazze’ye ambargonun kaldırılması ve BM soruÅŸturması açılması” ÅŸartını masaya koyan Ankara, katliamdan 6 yıl sonra Tel-Aviv’le 6 maddelik anlaÅŸma yaptı. AnlaÅŸmaya göre, Ä°srail, ceza davalarından kurtulurken, katliamda ÅŸehit olanların ailelerine 20 milyon dolar ödemeyi taahhüt etti. Türkiye ise bundan sonra açılacak tazminat davalarında tek muhatap oldu.
 
TBMM’de onaylanan Ä°srail’le normalleÅŸme mutabakatı ile ÅŸehit aileleri dışındaki tüm maÄŸdurlar için ‘yasal hasım’ Ankara haline geldi. Karar'dan Seda Çakır ve Tolga Åžen’in haberine göre; Mavi Marmara maÄŸdurlarından Zeki Kaya, 2017’de anlaÅŸmayı gerekçe göstererek Denizli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı aleyhine 260 bin TL’lik maddi-manevi tazminat davası açtı. Kaya, bakanlık avukatlarının yıllar sonra “psikolojik zarar görüp görmediÄŸi Adli Tıp tarafından araÅŸtırılsın” talebine raÄŸmen uzlaÅŸma istedi. Ancak bakanlık uzlaÅŸma talebini reddetti.
 
“ALACAÄžIM TAZMÄ°NATI DA FÄ°LÄ°STÄ°NLÄ° KARDEÅžLERÄ°MÄ°ZE BAÄžIÅžLAYACAKTIM”
MaÄŸdurlar için emsal olacak dosya 1.5 yıl sonra karara baÄŸlanması beklenirken mahkeme dünkü duruÅŸmada ‘usul’ yönünden davayı reddetti. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (HMK) dava ÅŸartlarını düzenleyen 114. maddesinin 1. fıkrası ‘a’ bendindeki “Türk mahkemelerinin yargı hakkının bulunması” ÅŸartının gerçekleÅŸmediÄŸine hükmeden hakim, aynı kanunun 115. maddesinin 2. fıkrasındaki “Mahkeme, dava ÅŸartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir” hükmüne dayanarak yargılamayı baÅŸlatmadan bitirdi. Kararda Ä°stinaf Mahkemesi yolunun açık olduÄŸu belirtildi.
 
Ä°srail’le normalleÅŸme mutabakatının 5. maddesinde açıkça tazminat davalarında muhatabın Ankara olacağı belirtilirken “Türk mahkemelerinin yargı hakkının bulunmaması”nın karara gerekçe gösterilmesi dikkat çekti. Davayı açan Mavi Marmara MaÄŸduru Zeki Kaya, amacının tazminat olmadığını belirtirken “Ä°srail ile anlaÅŸma, maÄŸdurları bir kez daha maÄŸdur etti. Ä°srail’in haksız olduÄŸu Türk yargısı tarafından tescil edilmesini istedim. Alacağım tazminatı da Filistinli kardeÅŸlerimize bağışlayacaktım. Ancak mahkeme yargılama sürecini bile baÅŸlatmadı” dedi. 1.5 yılda 3 hakim deÄŸiÅŸtiÄŸine dikkat çeken Kaya, yeni hakimin ilk duruÅŸmada davayı reddettiÄŸini belirtti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.