Sosyal Medya

Güncel

İsrail'in son hedefi 'Rahmet Kapısı Mescidi'

Mescid-i Aksa'nın doğu surlarında yer alan Rahmet Kapısı içindeki mescit, İsrail'le Ürdün arasında yeni çekişme sahası olarak belirdi.



Ä°srail'in Mescid-i Aksa'daki ihlalleri kapsamında son günlerde hedef aldığı Rahmet Kapısı Mescidi, Ürdün ile arasında yeni bir çekiÅŸme sahası olarak görülüyor.

Mescid-i Aksa'nın doÄŸu surlarında yer alan Rahmet Kapısı, kadim Kudüs'ün en görkemli kapılarından biri sayılıyor.

Ä°srail'in DoÄŸu Kudüs'ü iÅŸgal ettiÄŸi 1967'ye kadar hem mescit hem de okul olarak kullanılan Rahmet Kapısı, 2003'te Filistin intifadasının zirvede olduÄŸu dönemde Ä°srail makamlarınca kapatıldı.

Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki vakıfları himayesinde bulunduran Ürdün'e baÄŸlı Kudüs Ä°slami Vakıflar Ä°daresi'nin yaptığı baÅŸvurulara raÄŸmen her yıl bu yasak uzatıldı. Ä°srail Sulh Mahkemesi de bu uygulamayı 2017'de onayladı.

Ä°srail güçlerinin 2003'ten bu yana giriÅŸ ve çıkışlara kapalı tutulan Rahmet Kapısı'na inen merdivenlerin başındaki kapıyı 17 Åžubat'ta zincirlemesi yeniden gerilime yol açtı.

Filistinlilerin bu duruma tepki göstermesi üzerine Ä°srail polisi, Rahmet Kapısı önünde nöbet tutan cemaate saldırarak bazı kiÅŸileri gözaltına aldı.

RAHMET KAPISI MESCÄ°DÄ°'NDE 16 YIL SONRA CUMA NAMAZI

Filistinliler, 16 yıl aradan sonra ilk defa 22 Åžubat'ta Rahmet Kapısı'nın içindeki mescitte cuma namazını kıldı.

Kudüs Ä°slami Vakıflar Ä°daresi'nden yapılan yazılı açıklamada, Rahmet Kapısı'nın Ä°srail'in onayı olmadan Kudüs Yüksek Ä°slami Vakıflar Konseyi BaÅŸkanı Åžeyh Abdülazim Selheb tarafından açıldığı ve yüzlerce Filistinlinin cuma namazını burada eda ettiÄŸi bildirildi.

Ä°slami Vakıflar Ä°daresi ayrıca Ä°srail'in bir iÅŸgal gücü olduÄŸunu vurgu yaparak, Rahmet Kapısı ile ilgili kapatma kararının geçersiz, keyfi bir karar olduÄŸunu belirtti.

Ä°srail polisinin olayları tırmandırması geçen salı günü Mescid-i Aksa'da namaz kılanların tamamını zorla çıkartarak Aksa'nın tüm kapılarını kapatmasına kadar vardı. Ä°srail polisi, ertesi sabah Harem-i Åžerif'in kapılarını açtı.

Bu arada Ä°srail BaÅŸsavcılığı, Rahmet Kapısı'nın kapalı tutulması için Sulh Mahkemesi'ne baÅŸvuruda bulunurken Ä°srailli yetkililerden de yeniden kapatma sinyalleri gelmeye baÅŸladı.

ÜRDÜN'DEN TEPKÄ°LER

Bu adımlar Amman yönetiminin tepkisini çekti. Ürdün Kralı II. Abdullah, salı günü ABD Kongresi'nden temsilcilerle görüÅŸmesinde, olayların tırmanmasının olumsuz sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

Mescid-i Aksa'daki mevcut statükonun korunmasının önemini vurgulayan Kral Abdullah, Ä°srail'in Kudüs'te olayları tırmandırmasının barışı gerçekleÅŸtirme fırsatlarını olumsuz etkileyeceÄŸini hatırlattı.

Ürdün Vakıflar Bakanı Abdunnasır Ebu Basal da salı günü yaptığı açıklamada, namaz kılanların Mescid-i Aksa'dan çıkarılmasını, tüm dini deÄŸerlere, hukuka ve anlaÅŸmalara yönelik açık bir saldırı olarak deÄŸerlendirdi.

Ürdün ve Ä°srail arasında devam eden müzakerelerin sonucu beklenirken, Kudüs'teki Ä°srail Sulh Mahkemesi de salı günü, Ä°srail BaÅŸsavcılığının Rahmet Kapısı Mescidi'nin kapatılması talebiyle ilgili kararını bir hafta erteledi.

Gözlemciler, Rahmet Kapısı Mescidi'nin Ä°srail-Ürdün iliÅŸkilerinde yeni bir kilometre taşı haline geldiÄŸini belirtiyor.

Israel Hayom gazetesinin haberinde, Ä°srail Ä°ç Ä°stihbarat Servisi Åžin-Bet (Åžabak) BaÅŸkanı Nadav Argaman'ın son günlerde 2003'ten beri kapalı olan Rahmet Kapısı'nın açılmasının ardından Mescid-i Aksa'da yaÅŸanan gerginlikle ilgili Ürdünlü yetkililerle müzakereler yapmak için Amman'ı ziyaret ettiÄŸi belirtildi.

BÄ°TMEYEN GERGÄ°NLÄ°KLER

Ürdün ile Ä°srail arasındaki barış antlaÅŸması gereÄŸi iki ülke arasındaki iliÅŸkiler diplomatik çerçevenin ötesine gitmemesine raÄŸmen son olaylar iliÅŸkileri kopma noktasına getirdi.

Ürdün'deki Yermuk Üniversitesi'nden Siyaset Bilimi Profesörü Ahmed Said Nevfel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ä°srail'in uygulamalarının, iki taraf arasındaki barış antlaÅŸması maddeleriyle çeliÅŸtiÄŸini söyledi.

Ürdün'ün Ä°srail'e Tel Aviv Büyükelçisini geri çekme ve Ä°srail'in Amman Büyükelçisini sınır dışı etme tehdidinde bulunması gerektiÄŸini aktaran Nevfel, iki ülkenin büyükelçilerinin 1994'te imzalanan "Vadi Araba AntlaÅŸması" çerçevesinde göreve geldiÄŸini ve Ä°srail'in uygulamalarının bu barış antlaÅŸmasıyla çeliÅŸtiÄŸini kaydetti.

Ürdün meclisindeki Filistin Komisyonu BaÅŸkanı Yahya es-Suud da halkın ve resmi tutumun, kutsalların YahudileÅŸtirmeye maruz kalmasını kesinlikle reddettiÄŸini söyledi.

Suud, bunun dünyadaki Müslümanların duygularını kışkırtan tehlikeli bir aÅŸama olduÄŸunu ve halkları tehdit eden bir aşırılıkçılık ve nefret söyleminin yaygınlaÅŸmasına etki edebileceÄŸini dile getirdi.

Ä°srail'in Amman'daki büyükelçisini sınır dışı etme yetkisinin hükümete ait olduÄŸunu hatırlatan Suud, "Ä°srail barış istemiyor ve yasalara da saygı göstermiyor. Ürdün ile barış antlaÅŸmasının bir maddesini ihlal etti." dedi.

Ülkesinin Rahmet Kapısı Mescidi konusunda eli kolu baÄŸlı bir ÅŸekilde beklemeyeceÄŸini dile getiren Suud, bunun, Ürdün'ün Kudüs ve orada bulunan Ä°slami kutsallar üzerindeki vesayetinden dolayı Ä°srail ile bir çatışmaya neden olacağına iÅŸaret etti.

"NETANYAHU'NUN SEÇÄ°M PROPAGANDASI ÇERÇEVESÄ°NDE OLAYLAR TIRMANDIRILIYOR"

Ä°srail-Filistin meselesinde uzman yazar Hamade Feraine de Ä°srail'deki seçimler öncesinde BaÅŸbakan Binyamin Netanyahu önderliÄŸinde yürütülen seçim propagandası çerçevesinde olayların tırmandırıldığını söyledi.

Feraine, "Ä°srail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamaları kışkırtma ve aşırılık niteliÄŸi taşıyor. Çünkü özellikle Kudüs halkı baÅŸta olmak üzere Filistinliler geçen aylarda Ä°srail'i bir kereden fazla hezimete uÄŸrattı." dedi.

Yazar Feraine, Netanyahu'nun ilk hezimetini, Temmuz 2017'de Mescid-i Aksa'nın kapılarına elektronik kapılar, demir köprüler ve akıllı kameralar yerleÅŸtirme kararından Filistinlilerin dik duruÅŸu sonucu vazgeçmek zorunda kalarak yaÅŸadığını belirtti.

Netanyahu'nun, kiliselere yönelik aldığı kararlardan Kudüs'teki Kıyamet Kilisesi'nin ayaklanması sonucu vazgeçerek ikinci hezimetini yaÅŸadığını kaydeden Feraine, üçüncü hezimetinin ise Filistinlilerin direniÅŸi ve dayanışması sonucu Han el-Ahmer köyünü yıkma kararından vazgeçmesi olduÄŸunu dile getirdi.

Feraine, Ä°srail'in olayları tırmandırmasına karşı koymak için Ürdün-Filistin mutabakatı olduÄŸunu ve bunun 14 Åžubat'ta Ä°slami Vakıflar Konseyi'nin oluÅŸumuna yansıdığını kaydetti.

Bu baÄŸlamda Ürdün-Ä°srail iliÅŸkileriyle ilgili ise Feraine, iki ülke arasında üst düzey siyasi çatışma durumunun hakim olduÄŸunu sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.