Sosyal Medya

The Economist: S-400 yüzünden Türkiye'ye üst üste ikinci yıl Amerikan yaptırımları kapıda

Londra merkezli dergi The Economist, Türkiye'nin yakında Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini teslim alacağını, ancak bunun üst üste ikinci yıl ABD'nin yaptırımlarına maruz kalmasına yol açabileceğini yazdı.



AK Parti Genel BaÅŸkanı ve CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın ABD ile NATO'nun karşı çıktığı Rus S-400 alımı için 6 Mart'ta "Asla geri dönüÅŸ yok. Kimse bizden tükürdüÄŸümüzü yalamamamız beklemesin" dediÄŸini hatırlatan The Economist, Ankara'nın Moskova'ya sipariÅŸ verdiÄŸi iki S-400 bataryasının kendi radarları, komuta merkezi ve füze fırlatıcı rampalarıyla birlikte geleceÄŸini belirtti. 

S-400'ün rakip sistemlere kıyasla 2.5 milyar dolarlık fiyatının ucuz olduÄŸunu ve karşılığını fazlasıyla vereceÄŸini söyleyen Londra merkezli dergi, diÄŸer yandan "Ama Türkiye'ye çok daha pahalıya mal olması ihtimali var" diyerek ekledi:

"AnlaÅŸmadan vazgeçmez ya da S-400'ün NATO'ya oluÅŸturduÄŸu tehdidi azaltmazsa, kendini Amerikan yaptırımlarına maruz kalmış bulabilir. Saat iÅŸliyor. Rusya bataryaların ilk teslimatını temmuz ayında yapmayı planlıyor."

ABD DışiÅŸleri ve Savunma Bakanlıklarının Türkiye’ye S-400 almasının 'ağır sonuçlar yaratacağı' uyarısında bulunduÄŸunu, geçen hafta iki ABD DışiÅŸleri yetkilisinin ErdoÄŸan’a bu mesajı bizzat ilettiÄŸini hatırlatan dergi ÅŸöyle devam etti:

"Pentagon'a göre Türkiye, Amerika'dan 100 savaÅŸ uçağı alması öngörülen F-35 programından çıkarılma ve Rus istihbaratı veya savunma sektörüyle mali temas kuran kiÅŸi ve kurumlara yönelik CAATSA isimli yasa kapsamında yaptırıma maruz kalma riskini alıyor."

"Bu durum karışıklığa yol açar. Amerika, Türkiye'nin F-35 programına yaptığı 1 milyar doları aÅŸkın yatırımını geri vermek zorunda kalır. Türk üreticiler, önemli parçaları tedarik ediyor. Bunların yerine yenisini yapmak iki yıl sürer ve diÄŸer müttefiklere teslimatları geciktirir."

"Bu anlaÅŸmazlık ilk olmaz" diyen The Economist, geçen yaz Trump yönetiminin Pastör Brunson krizinde Türkiye'ye uyguladığı yaptırımları ve o dönem TL'de yaÅŸanan düÅŸüÅŸü hatırlattı.

"Türkiye'nin S-400'lere ilgisi, sadece Amerika'yı rakip bir teklif sunmaya zorlamayı amaçlasaydı, bu baÅŸarılı bir hamle olurdu" diyen The Economist, geçen yıl ABD'nin, Rusya ile yapılan anlaÅŸmayı iptal etmesi halinde Türkiye'ye 3.5 milyar dolara 140 Patriot füzesi satmayı teklif ettiÄŸini ve ErdoÄŸan'ın bu öneriyi reddettiÄŸini kaydetti.

'Türkiye'nin Patriot sistemini de satın almayı deÄŸerlendirebileceÄŸini, ancak bunu S-400'leri feda ederek yapmayacağını' söyleyen dergi, 'Türkiye'nin muhtemelen artık istese bile anlaÅŸmadan vazgeçemeyeceÄŸine' dair yorumları aktardı.

Derginin konuÅŸtuÄŸu uzmanlar, 'Türkiye’nin S-400 anlaÅŸmasından istese bile geri adım atmasının zor olduÄŸunu, böyle bir kararın baÅŸta Suriye konusu olmak üzere Rusya ile iliÅŸkilerde büyük sorun yaratacağını' vurguladı.

The Economist'teki yazı şu satırlarla sona erdi:

"Ankara'da ErdoÄŸan'ın Rus silahlarını depoda tutarak ya da bir baÅŸka ülkeye yeniden satarak krizden kaçınabileceÄŸi spekülasyonları var. Ama bu da yeterli olmayabilir. Amerikalılar sadece füzenin konuÅŸlandırılmasına deÄŸil, satın alınmasına da karşı.

"ÇoÄŸu uzman artık bir kriz yaÅŸanıp yaÅŸanmayacağını deÄŸil, nasıl ve ne zaman yaÅŸanacağını sorguluyor. Bazıları Amerika'nın Türkiye'de yerel seçimlerin yapılacağı 31 Mart'tan önce baskı uygulayıp ErdoÄŸan'ı zor bir duruma sokabileceÄŸini söylüyor.

"Teoride, Amerika Türkiye'yi CAATSA'dan muaf tutabilir. Yetkililer bunun düÅŸük bir olasılık olduÄŸunu söylüyor. Bu sonbaharda bir teslim tarihi daha yaklaşıyor. Ä°ki F-35'in Türkiye'ye ulaÅŸması öngörülüyor. Ä°ki NATO müttefiki bir çözüm bulamazsa, uçaklar asla Türk topraklarına inemeyebilir."
Son olarak Washington'da yabancı gazetecilere brifing veren bir grup üst düzey ABD'li yetkili, 'Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri almasının, üyesi olduÄŸu NATO açısından bir ulusal güvenlik meselesi sayıldığını' söyledi.
 
Reuters'e göre üst düzey Amerikalı yetkililerden biri “Türkiye’nin NATO’ya dahlinin ve ikili iliÅŸkilerin kesintisiz ve etkilenmeden devamını saÄŸlamak için bir dizi seçenek üzerinde çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Yetkili "Hem Amerika hem de NATO müttefiklerine F-35 açısından risk o kadar ciddi ki, iki sistem birlikte yer alamaz” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.