Sosyal Medya

Güncel

S&P: Türkiye'de negatif devam edecek

'Türkiye 2019'da negatif yıllık büyüme yaşayacak' diyen kredi derecelendirme kuruluşu S&P; zayıf yurt içi talep, yatırımlarda devam eden daralma ve sıkılaşan uluslararası finansal şartların ekonomiyi zorlayacağını ifade etti.



Türkiye'nin 2018 sonunda resesyona girdiÄŸinin TÜÄ°K'in 11 Mart'ta açıkladığı verilerle teyit edildiÄŸini kaydeden kredi derecelendirme kuruluÅŸu Standard&Poor's, "Biz bunu AÄŸustos ayından bu yana tahmin ediyorduk ve 2018 için gelen yüzde 2.6 nihai büyüme oranı bizim önceki tahminlerimize büyük ölçüde paralel" deÄŸerlendirmesini yaptı.

Dünya gazetesinin aktardığına göre S&P, "Ödemeler dengesi akışında ani bir terse dönüÅŸü, bir ekonomik daralmanın takip ettiÄŸi kuralından Türkiye de muaf kalamadı. Türkiye'de benzer trendleri 2001 ve 2009'da, global finansal kriz sonrasında da dünyanın her yerinde görmüÅŸtük" dedi ve Türkiye'nin geçtiÄŸimiz AÄŸustos ayında yaÅŸanan kur krizi sonrasında stagflasyonist bir düzeltmeye doÄŸru gittiÄŸi görüÅŸünü sürdürdüklerini aktardı.

'ZAYIF LÄ°RADAN KAYNAKLI DÖVÄ°Z BORÇ YÜKÜ EN ÖNEMLÄ° ZAYIFLIK'

S&P deÄŸerlendirmesinde, "Yılın ilk yarısında daha zayıf dinamikler ve yıl sonuna doÄŸru baz etkisinden kaynaklı kısmi toparlanma bekliyoruz. Yurt içi talep, yatırımlarda devam eden daralma ve sıkılaÅŸan uluslararası finansal ÅŸartlar, zayıf liradan kaynaklı yüksek döviz cinsinden borç yükü ve yüksek lira faizleri ile birlikte en önemli zayıflık olacak. Cari geçici vergi indirimlerinin bu ay yapılacak yerel seçimlerin ardından sona ermesini ve tüketimin bu yıl reel olarak düÅŸmesini bekliyoruz. Güçlü ihracat performansı, özellikle turizm biraz soluklanma saÄŸlayacaktır" görüÅŸüne yer verdi.

Kredi derecelendirme kuruluÅŸu, Türkiye'nin 2019'da negatif yıllık büyüme yaÅŸayacağı temel senaryolarını devam ettirdiklerini ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.