Sosyal Medya

Güncel

ABD, Golan Tepeleri için ilk defa 'İsrail kontrolündeki' ifadesini kullandı

ABD, 2018 İnsan Hakları Raporunun İsrail bölümünde, daha önce 'işgal altında' şeklinde tanımladığı Golan Tepeleri için ilk kez 'İsrail kontrolündeki' ifadesini kullandı.



ABD DışiÅŸleri Bakanlığının her yıl açıkladığı insan hakları raporunun bu yılki Ä°srail bölümü, Orta DoÄŸu dengeleri açısından yeni bir tartışmaya kapı araladı.

Bakanlığın Demokrasi ve Ä°nsan Hakları Bürosu tarafından hazırlanan raporda, bu yıl Golan Tepeleri için ilk kez "Ä°srail kontrolündeki" ifadesi kullanıldı.

Bakanlıkta düzenlenen brifingde konuÅŸan Demokrasi ve Ä°nsan Hakları Bürosu yetkilisi Büyükelçi Michael Kozak, "iÅŸgal altındaki" ifadesinin bu yıl neden kaldırıldığı hakkındaki bir soruyu cevapladı.

Kozak, söz konusu raporun bir bölgenin "yasal statüsünü" tanımlamak amacıyla deÄŸil, ülkelerin insan hakları durumunu ortaya koymak amacıyla hazırlandığını ifade etti.

ABD'nin Golan'ın statüsü konusundaki pozisyonunun deÄŸiÅŸmediÄŸini kaydeden Kozak, geçen yıllarda kullanılan "iÅŸgal altındaki" ifadesinin bu yıl neden kaldırıldığını ise izah edemedi.

Öte yandan aynı raporun Ä°srail bölümünde Gazze Åžeridi ve Batı Åžeria ile ilgili ifadelerde de "iÅŸgal edilmiÅŸ" ya da "iÅŸgal altındaki" gibi ifadelere hiç yer verilmemesi de dikkat çekti.

Kısa süre önce ABD Senatosu Dış Ä°liÅŸkiler Komitesine, iÅŸgal altındaki Golan Tepelerinde Ä°srail'in egemenliÄŸinin tanınması için yasa tasarısı sunulmuÅŸtu. ABD'nin eski Orta DoÄŸu Özel Temsilcisi Martin Indyk, iÅŸgal altındaki Golan Tepelerini Ä°srail'in toprağı olarak tanımaya yönelik atılacak herhangi bir adımın ateÅŸle oynamaya eÅŸ deÄŸer olduÄŸunu söylemiÅŸti.

İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepelerini 1967'den bu yana işgal altında tutuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.