Sosyal Medya

Serdar Turgut: S-400 konusunda 'Bu iş bitti denilecek noktada değiliz' mesajı

Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 füzelerinin Amerika ile bir krize dönüşmemesi için arayışlar sürerken, meseleyi derinliğine bilen bir kaynaktan "Bu iş bitti denilecek noktada değiliz. Sonunda aklı selim galip gelecektir" açıklaması geldi.



Pentagon’daki kaynaklarım 2014-2017 yılları arasında ABD ordusunun Avrupa’daki kara kuvvetlerinin komutanlığını yapmış olan ve halen de ABD merkezli düÅŸünce üretim kuruluÅŸu Avrupa Politik Analiz Merkezi’ (CEPA) stratejik araÅŸtırmalar bölümünün baÅŸkanlığını sürdüren Ben Hodges’ın Deutsche Welle’nin (DW) Türkçe servisine söylemiÅŸ olduÄŸu sözlerin yönetim içinde dikkatle not edildiÄŸini söylüyorlar.

YÖNETÄ°MDE NOT EDÄ°LDÄ°

Bir kaynak, "Ben Hodges’ın konumu gibi konumlar yönetim için önemli olarak deÄŸerlendirildiÄŸinden ve o özelikle Pentagon’da baÄŸlantılarını sürdürdüÄŸünden onun sözleri önemli görülüyor ve yönetim kademelerince not ediliyor" dedi.
Hodges’in ayrıca "Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar, müthiÅŸ bir adam. Kendisini yıllardır tanırım. O, NATO’dan anlar, önemini bilir" de dikkat çekip, "Öyle anlaşılıyor ki yönetim içinde bir grup tıkanma noktasına gelindiÄŸini düÅŸünse de bir baÅŸka grup bir çözümün bulunması için umudunu sürdürüyor ve görüÅŸmelerin sürmesinden yana" dedi.
Bu güne kadar S-400 konusu açıldığında Amerikan kaynakları konuÅŸmaların gidiÅŸatını ÅŸöyle anlatıyorlardı:

GÖRÜÅžMELER NASIL GÄ°DÄ°YORDU?

"Bu konuda bir toplantıya girildiÄŸinde Türk tarafı kendilerinin bu kararı neden almak zorunda kaldıklarını ve Amerika’nın olumsuz tavının gidiÅŸatı belirlediÄŸini ve meselenin Obama’nın baÅŸkanlığı döneminde Amerika tarafından baÅŸlatıldığını anlatıyorlar. Sıra bize gelince biz de kendilerine tamamen hak verdiÄŸimizi ve aynı fikirde olduÄŸumuzu söylüyoruz. Türk tarafının konu hakkında haklı olduÄŸu kesin de ama bizde ÅŸimdi Kongre’nin koymuÅŸ olduÄŸu bazı kurallar nedeniyle S-400 alınır ise yönetimin eli kolu baÄŸlı durumda Türkiye’ye karşı haklı olmasına raÄŸmen bazı adımlar atmak zorunluluÄŸundayız diyoruz. Hemen her buluÅŸmada bu aynı senaryo yaÅŸanıyordu."

HENÜZ TIKANMADI

Ä°ÅŸte bu nedenle yönetim içinde bazı gruplar, "Bu iÅŸ iki ülke arasında tıkandı"yorumlarını yapıyorlardı.

Ancak bu son gelen açıklama yönetim içinde bir baÅŸka grubun aynı fikirde olmadığını ve "Bu iÅŸ bitti denilen noktada olunmadığını" düÅŸündüÄŸünü gösteriyor.

Nisan ayından itibaren iki ülke arasındaki iliÅŸkinin yeniden ele alınmasına hazırlanılırken tıkanmanın aşılması yolunda bir iradenin de bulunduÄŸunun anlaşılması bence güzel bir geliÅŸme. S-400 konusunun iki ülke arasını bozmadan süreç içinde bir çözüm üretilmesi sürecine girilmesi özellikle bu dönemde önemli gözüküyor. 

Haber Türk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.