Sosyal Medya

Kürsü

İbrahim Tenekeci- İsmet Özel için

Ä°brahim Tenekeci- Yeni Åžafak



Ä°smet Özel’in karşısına ilk olarak 1989 yılında çıktım. Sultanahmet Kitap Fuarı’nda imza günü vardı. Tam otuz yıl olmuÅŸ.
 
Dönüp geriye bakıyorum. Bir hayli hatıra birikmiÅŸ.
 
1993 yılına gidiyorum. Ä°brahim Kalın’la birbirimize karşılıklı olarak Ä°smet Özel ÅŸiirleri okuyoruz. Ezberden. “Sen ÅŸimdi sevincimin akranısın.”
 
1996-99 arası. Hakan Arslanbenzer, Hakan Åžarkdemir ve Murat MenteÅŸ’le yoÄŸun bir Ä°smet Özel mesaisi içindeyiz. Süleyman ÇobanoÄŸlu’nu da unutmayalım.
 
1998. Ä°smet Özel’in Åžule Yayınları’nda odası var. Bazen oraya geliyor. Görüyor, görüÅŸüyoruz. Onunla aynı yayınevinden kitabımın çıkmasının sevincini yaşıyorum.
 
1999. Bir Yusuf Masalı’nı yayınlanmadan önce okuyan birkaç talihli isimden biri olmanın verdiÄŸi dinç duygular.
 
Millî Gazete günleri. Ayda bir gazeteye gelir, biraz kalırdı. “Dinleyin bendeki kırgın ikindiyi.” Dinlerdim.
 
Dergâh yılları. Ä°smet Özel, dergiye ÅŸiir verirdi. Mustafa Kutlu aÄŸabey her yeni ÅŸiirde heyecanlanır ve yayınlanmadan önce bizimle paylaşırdı. Daima aynı cümle: “Ä°ÅŸte böyle yazmak lazım.”
 
Ä°smail Kara hocamız, Ä°smet Özel’in gerçek deÄŸerini ve derinliÄŸini ilk fark eden isimlerden biriydi. Ondan adeta Ä°smet Özel dersleri alırdık.
 
Dergâh Yayınları’ndan çıkan Ä°smet Özel Kitabı’na editörlük yapmış, bu vesileyle Ä°smet Özel’le çalışma imkânı bulmuÅŸtum. Titizlik ve özenin neye karşılık geldiÄŸini ondan öÄŸrendim. “Gövdene imrenirdi ok atmayı bilenler.”
 
Bu zaman zarfında bende kayda deÄŸer bir Ä°smet Özel arÅŸivi birikti. FotoÄŸrafların yanısıra Ataol BehramoÄŸlu, Attila Ä°lhan, Hasan Aycın, Mustafa Kutlu gibi isimlere imzaladığı kitaplar, kendi eliyle yaptığı düzeltmeler ve kıymetli evraklar.
 
Uzun bir hikâyeden dağınık, kiÅŸisel ve kısa cümleler. Belki bir gün baÅŸlıklar halinde açmak nasip olur. Åžimdilik buradayım: GeçmiÅŸ üzüntü veriyor artık bana. “Suskun ve kederliyim.”
 
ÅžAÄ°RÄ°N BASÄ°RETÄ°
 
Sadece bir kuÅŸağı etkileyen ÅŸair çoktur. Ä°smet Özel, kuÅŸakları etkilemiÅŸ bir ÅŸairdir. Seksen kuÅŸağından günümüze kadar. En güçlü yankısını ise doksan kuÅŸağında bulmuÅŸtur.
 
Bunu Ä°smet Özel’den öÄŸrendim: “Her önemli ÅŸair, aynı zamanda iyi bir düÅŸünürdür.” Bu cümle eÅŸliÄŸinde nesir kitaplarını yeniden okudum. Ä°ÅŸ deÄŸiÅŸti. Bazı kimseler, edebiyatçıların gazete yazılarından oluÅŸan kitaplarını hafife almak gibi bir hatayı hâlâ sürdürüyor.
 
Ä°smet Özel, Åžiir Okuma Kılavuzu’nda ÅŸöyle diyor: “Bizim ÅŸiir okuma isteÄŸi duymamız, yokluÄŸunu hissettiÄŸimiz bir ÅŸeyleri tamamlamak içindir.” Ä°smet Özel ÅŸiirinin kalplere tesir etmesi, nasıl bir yokluktan veya hissiyattan ileri geliyordu? Gücenik bir macera mı? Belki de bu: “Bize ait olan ne kadar uzakta!” Ä°smet Özel ÅŸiiri, uzaktakini yakın ve mümkün kılıyor.
 
Åžair basireti ve feraseti diye bir hakikatin olduÄŸuna inananlardanım. Kim söylemiÅŸti bunu? Åžairin göz kapakları yoktur.
 
Ä°smet Özel, bugün ‘paralel ihanet ÅŸebekesi’ olarak adlandırılan oluÅŸumla ve onun başındaki zatla ilgili bizi on beÅŸ yıl önce uyarmıştı. Üstelik o gün için hayli sert sayılabilecek ifadelerle. Fikrî manada bu kadar yüksek isabet oranına sahip baÅŸka bir isim var mıdır?
 
Ä°smet Özel’in fikriyat olarak savrulduÄŸunu söyleyen çok oldu. Ä°smet Bey, Ä°stiklal Marşı DerneÄŸi’ni 2007 yılında kurmuÅŸtu. Taksim’de yapılan büyük kuruluÅŸ toplantısında oradaydık. Bugüne gelelim. Ä°ki gün önce Sayın ErdoÄŸan’dan ÅŸu cümleyi duyduk: “Ä°stiklal Marşı kırmızı çizgimizdir.” Erkenden yola düÅŸmek bu olsa gerek.
 
Åžunu da söylemek isterim: Ä°smet Özel’in Türklük düÅŸüncesi, Ä°slâmlık anlamındadır.
 
OTUZ YIL SONRA
 
Geçen hafta, Ä°smet Özel’i aramıştık. Saadettin Acar’la Ä°stiklal Marşı DerneÄŸi’ne gidecek, onu ziyaret edecektik. Böyle konuÅŸuldu.
 
Ä°ÅŸte, otuz yıl sonra tekrar Ä°smet Özel’in karşısındayım. Kendisi yoÄŸun bakımda yatıyor. Kapının önünde, koridorda bekliyoruz. Dilimde bu dizesi: “Hüznün namusunu savunan ellerin.”
 
Doktorlarla konuÅŸuyoruz. Åžunu diyorlar: “Ameliyat ÅŸart ama istemiyor, tevekkül ediyor.”
 
Türk milletinin bu aziz ÅŸairine Allah uzun ve saÄŸlıklı bir ömür versin.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.